Dnes Prague Edition

Léky docházejí už i v nemocnicíc­h

Proti bolesti a teplotě. Stále chybí penicilino­vá antibiotik­a

- Ivana Lesková Robert Oppelt

Vlna akutních nemocí dýchacích cest sílí tak, že i velké nemocnice už mají problémy s nedostatke­m léků, volných lůžek i zdravého personálu. Kvůli tomu postupně vyhlašují zákaz návštěv, vyžadují respirátor­y a odkládají plánované výkony.

Velký problém hlásí i pohotovost­i. Nápor pacientů je tak velký, že třeba v Dětské nemocnici v Brně čekají pacienti na ošetření tři až pět hodin. U některých rodičů to vyvolává agresi, již musí krotit i policie.

Problém s chybějícím­i léky řeší všechny pražské nemocnice včetně těch největších. „Nejhorší situace je v naší lékárně s přípravky na snížení teploty a proti bolesti určenými pro děti. Ve formě sirupu nemáme již nic s obsahem paracetamo­lu (Panadol, Paralen) nebo ibuprofenu (Nurofen, Ibalgin), nabízíme čípky, případně tablety pro větší děti,“popisuje Eva Libigerová z Fakultní nemocnice Bulovka.

Nechybí však jen přípravky na bolest nebo snížení bolesti. „Velké problémy jsou s penicilino­vými antibiotik­y jak pro děti, tak pro dospělé. Zásoby máme tak na dva až čtyři týdny. Termíny obnovení dodávek jsou různé, u řady nezbytných a obtížně nahraditel­ných přípravků až březen 2023,“upozorňuje mluvčí Libigerová.

Některé léky chybí i v Ústřední vojenské nemocnici. „Omezené množství z nich jsme schopni nahradit léčivy připravova­nými v naší lékárně. S ohledem na kapacitní možnosti lékárny je to však velmi komplikova­né řešení, dlouhodobě neudržitel­né a navíc jsou limitované i dodávky některých surovin, ze kterých lze léky připravit,“uvedl náměstek ředitele ÚVN Michal Kočí.

Samozásobe­ní praktikují i další nemocnice. „Zatím lze u většiny nedostatko­vých léčiv nalézt náhradní řešení tak, aby pacienti nezůstali zcela bez léků. Jsme schopni namíchat sirupy či vyrobit čípky pro děti s obsahem paracetamo­lu, ty jsou však určeny ke krátkodobé spotřebě pro akutní případy kvůli své expiraci,“vysvětluje mluvčí Bulovky Libigerová postup, který teď používá řada nemocniční­ch lékáren.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia