Dnes Prague Edition

Graubner: Nacházím tu mnoho dobrých lidí

Pražský arcibiskup o večeři s oplatkem, vánočních dárcích a přesunech věřících

- Robert Oppelt reportér MF DNES

První Vánoce v pražském Arcibiskup­ském paláci na Hradčanech čekají letos Jana Graubnera, který před půl rokem vystřídal ve funkci Dominika Duku.

Už jste si zvykl na Prahu, překvapilo vás tu něco? V televizním dokumentu jsem zaslechl, že vás zaujalo, jak jsou Hradčany po odchodu turistů prázdné a pusté. Nemohu říct, že už Prahu znám, ale mohu říct, že se tu už cítím doma. Moje pracoviště ovšem není Praha, ale celá diecéze, a tady vidím velký rozdíl mezi městem a zbytkem diecéze. Pokud jde o Hradčany, které jsou ve dne plné turistů, v noci jsou opravdu krásně tichým místem, kde se dobře spí.

Je velký rozdíl mezi diecézemi v Praze a Olomoucí, kde jste působil minulých téměř třicet let?

Asi jako mezi městem krajským a hlavním. Ke službě biskupa tady patří více oficialit. Olomoucká diecéze je více venkovská. Na nedělní bohoslužby tam ovšem chodí asi dvojnásobe­k věřících a je tam více práce s dětmi a s mládeží. Přesto tam věřících ubývá, zatímco v Praze ne, protože mnoho mladých lidí odejde z venkova na studia a už se nevrátí. Praha tím získává.

Kde a jak budete slavit Vánoce? Máte nějaký oblíbený adventní zvyk, pokrm, tradici? Jak vypadá Štědrý den u pražského arcibiskup­a?

Štědrý večer slavím tradičně s kněžími. V Olomouci to bylo s těmi, kteří byli na farách sami. Po společné večeři jsme se rozjeli na bohoslužby. V Praze to bude s členy metropolit­ní kapituly, kteří bydlí na Hradčanech a nemají svou domácnost. Nemáme žádné zvláštní zvyky, ale tradičně začínáme večeři oplatkem, polévkou a kaprem se salátem. Na závěr nějaké ovoce a vánoční cukroví. K tomu ovšem patří i chvíle společné modlitby a zpívání koled. Před polednem jdu k sousedům pozdravit Hradní stráž, která o svátcích slouží. Na Hod Boží obědvám s bezdomovci a členy hnutí Sant' Egidio, kteří oběd připravují. Mezi svátky se pak sejdu se svými příbuznými.

Vyráží i pražský arcibiskup nakupovat dárky? Co obvykle dostávají vaši blízcí, přátelé?

Patřím k většině mužů, kteří nemají zálibu v nakupování. Příbuzní i přátelé dostanou letos stejný dárek, malou knížku, která mi před Vánocemi vyšla s názvem V tichu. Jde o příležitos­tná zamyšlení a meditace nad prožívaným­i událostmi.

Půlnoční mše na Štědrý den obvykle zaplní i jinak prázdné či poloprázdn­é kostely, připravuje­te na to třeba nějaké zvláštní kázání, jsou půlnoční mše jiné?

Půlnoční mše svaté se liší především svou zvláštní atmosférou vánoční radosti z narození Krista. V něm se Bůh stal člověkem, protože chtěl lidem ukázat svou náklonnost. Vzít na sebe lidské viny a přinést oběť na usmíření, jehož plodem je pokoj. Mnozí si to ani neuvědomuj­í, ale z Vánoc mají tu zvláštní radost proto, že zakoušejí blízkost Boha, který je láska. On je přítomen v každém, kdo projevuje lásku nezištným darem, ochotnou pomocí či velkorysým odpuštěním. Takovým způsobem Bůh působí i v mnoha lidech, kteří se považují za nevěřící. Někteří z nich pak přicházejí do kostela jen jednou v roce, právě na půlnoční. Proto i kázání bývá ovlivněné jejich přítomnost­í. Snažím se méně používat termíny, které neznají, aby se mohli cítit přijatí a také obdarovaní. seje a ráno se diví, že nemůže sklízet. Jsem tu příliš krátko a zatím nevidím žádné mimořádnos­ti, na které bych mohl být hrdý. Snažím se navazovat vztahy a mám radost, že tu nacházím mnoho dobrých lidí, kteří jsou ochotní spolupraco­vat. Boží království na zemi roste tím, že necháme v sobě vládnout Boha, který je láska. On pak proměňuje nás i společnost, kterou spoluvytvá­říme, když se mu dáváme k dispozici, když mu dáme příležitos­t, aby skrze nás odpouštěl, pomáhal a sloužil.

Asi mi neprozradí­te, koho půjdete volit? Klání prezidents­kých kandidátů ale sledujete?

To jste uhodl, neprozradí­m koho, ale volit půjdu. Na sledování jejich klání čas nemám.

Nový prezident by podle vás měl být jaký?

Vybírat se bude těžko, protože potřebujem­e skutečnou osobnost, která nebude rozdělovat, ale stmelovat, která pomůže naladit společnost ke spolupráci a spoluodpov­ědnosti za budoucnost národa. No, modlím se za to, ať vyjde z voleb kdokoliv, aby dovedl zvládnout své poslání v tomto duchu.

Jaké máte plány pro příští rok?

Pokračovat v nastoupené­m směru. Něco zvláštního však také bude. Prvního ledna vyhlašuji jubilejní rok pražské arcidiecéz­e u příležitos­ti 1050. výročí založení biskupství a v dalším roce výročí 780 let od jeho povýšení na arcibiskup­ství. Jubilejní rok zahájíme společnou bohoslužbo­u v katedrále v předvečer svátku svatého Vojtěcha v sobotu 22. dubna a zakončíme o jeho svátku v dalším roce. Rád bych, aby nešlo jen o vzpomínky či oslavy, ale především o vytváření živého společenst­ví místní církve a jeho obnovu, která je stále potřebná.

Výběr vašeho nástupce v Olomouci pokračuje jak?

Zatím o tom nemám žádné informace. Běžné je, že takový proces trvá asi jeden rok. Doufám, že ani v tomto případě to nebude déle.

Patřím k většině mužů, kteří nemají zálibu v nakupování.

 ?? ?? V úřadu jste zhruba půl roku, musel jste v Praze něco měnit? Podařilo se vám něco mimořádnéh­o, na co jste hrdý?
Nechci být sedlákem, který večer
Pražský arcibiskup Jan Graubner. Foto: A. Boháčová, MAFRA
V úřadu jste zhruba půl roku, musel jste v Praze něco měnit? Podařilo se vám něco mimořádnéh­o, na co jste hrdý? Nechci být sedlákem, který večer Pražský arcibiskup Jan Graubner. Foto: A. Boháčová, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia