Dnes Prague Edition

Vánoce v zoo: akce, dárky, volný vstup

- — Ivana Lesková

PRAHA Kdo chce dětem zkrátit čekání na Ježíška, může s nimi zavítat i na Štědrý den do některé ze zoologický­ch zahrad. Většina zoo nachystala na nadcházejí­cí sváteční dny různé vánoční programy. Některé nabízejí návštěvník­ům také dárky, nejčastěji v podobě výrazné slevy vstupného pro děti.

Například do Zoologické zahrady a botanickéh­o parku Ostrava se vyplatí vydat se o Vánocích početným rodinám. „Děti do 15 let budou mít u nás od 24. do 26. prosince vstup zdarma,“slibuje mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Kromě toho tam lidé mohou prožít i speciální štědrodenn­í komentovan­á setkání u vybraných druhů zvířat, a kdo se bude postit, může zkusit v areálu najít zlaté prasátko. Lidé mohou také do krmítek v zoo nasypat přinesené vhodné krmení pro ptáky, například slunečnico­vá a další semínka, případně umístit lojovou kouli bez plastové síťky. Kdo nebude mít svoje, může dostat ptačí krmení zdarma u vstupu do zoologické zahrady.

Děti v Praze i jinde za korunu

Podobně to bude vypadat i v řadě dalších zoo. Každá to má ale trochu jinak. Například v Praze mohou jít všechny děti do 15 let o vánočních svátcích do zoo za korunu. „Navíc mohou na Štědrý den nosit zvířatům jablka, mrkev či oříšky, za což od nás dostanou drobnou pozornost. A od 27. do 30. prosince pak budeme každý den předávat vybraným druhům neprodané vánoční stromky, které jim slouží jako krmivo i zábava,“říká mluvčí pražské zahrady Filip Mašek.

Také do jihlavské a zlínské zoo mohou jít děti za korunu, ale jen na Štědrý den. „Kromě toho ve dnech

od 27. do 30. prosince nabídneme všem návštěvník­ům dárek v podobě netradiční­ch zimních komentovan­ých krmení prasat visajanský­ch a medvědů malajských. Prasátka jsme vybrali proto, že se pojí s Vánoci, navíc je tento druh ohrožený. Chceme ho lidem blíže představit,“vysvětluje vedoucí marketingo­vého oddělení jihlavské zahrady Simona Kubičková. Návštěvu Zoo Zlín zpestří originální světelná výzdoba.

Na vstupném ušetří i návštěvníc­i Zoo Parku Vyškov, a to děti i dospělí už od pátku 23. prosince až do 2. ledna. „Všichni zaplatí polovinu obvyklé ceny a k tomu dostanou balíček

krmení pro zvířata z Hanáckého statku, kde chystáme doprovodný vánoční program,“říká ředitelka zoo Dagmar Nepeřená.

Ušetřit mohou i návštěvníc­i zoologický­ch zahrad v Liberci, kde zaplatí na Štědrý den jen tolik, kolik chtějí, tedy dobrovolné vstupné, či na Svatém Kopečku v Olomouci, kde budou 24. prosince platit dospělí stejnou cenu jako děti.

Osvětlená Hluboká

I tam, kde nenabídnou slevu na vstupném, by měla být vánoční návštěva zoologický­ch zahrad výjimečná. Například zahradu v Hluboké

nad Vltavou letos už podvanácté ozáří tisíce propojenýc­h světýlek i modelů zvířat ze světelných prvků. Vánočně nasvícenou jihočeskou zoo si mohou lidé užívat až do 8. ledna.

„Nemáme slevu na vstupném, ale Štědrý den bude i u nás ve znamení dárků. Každé dítě dostane malou hračku, může jít o plyšáka či plastovou figurku. Návštěvníc­i mohou na oplátku nosit dárky zvířatům: ovoce, zeleninu, luštěniny či ořechy,“říká mluvčí zoo Martin Švihel. „Ve 12 hodin společně rozsvítíme stromek, ale program začne už v 9.30,“dodává.

 ?? Foto: Petr Hamerník ?? Radost Dospívajíc­í slon indický Max z Prahy si i letos po Vánocích užije zábavu s vánočními stromky, které spořádá tak jako pamlsky zavěšené na větvích. Stromků se v tamní zoo dočká asi 13 druhů zvířat.
Foto: Petr Hamerník Radost Dospívajíc­í slon indický Max z Prahy si i letos po Vánocích užije zábavu s vánočními stromky, které spořádá tak jako pamlsky zavěšené na větvích. Stromků se v tamní zoo dočká asi 13 druhů zvířat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia