Dnes Prague Edition

Léky začínají chybět také nemocnicím

-

Pokračován­í ze str. 1

Jelikož nedostatek dětských léků proti horečce ve formě sirupů i čípků se vyhrotil, do jejich výroby se pustili i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nebo v některých soukromých lékárnách, které mají potřebné suroviny.

„Máme čípky jak s ibuprofene­m, tak s paracetamo­lem. Poptávka je velmi vysoká. Abychom alespoň zčásti pokryli výpadek běžně dostupných léčiv, denně připravíme více než tisíc čípků,“řekla vedoucí oddělení přípravy léčiv v brněnské nemocnici u svaté Anny Monika Pecháčková.

„V jedné z lékáren vyrábíme i sirupy proti horečce, ale jen po jednom balení, protože trvanlivos­t je krátká a lék vychází asi o sto korun dráž. Ale očekávám, že ve čtvrtek nebo v pátek bude mít většina lékáren k dispozici alespoň omezené množství originální­ho sirupu,“řekl Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren.

Nurofen už míří do lékáren

Výrobce dětského sirupu proti horečce Nurofen včera uvedl, že čtyři hlavní farmaceuti­čtí distributo­ři v Česku dostali 20. a 21. prosince přes 300 tisíc balení sirupu ve dvou variantách: Nurofen určený pro pacienty od tří měsíců a Nurofen pro děti od 6 let. „Pro pacienty by měly být přípravky dostupné v lékárnách nejpozději v pátek. Doporučuje­me ale léky kupovat uváženě, dle skutečné potřeby,“zmínil manažer firmy Reckitt Benckiser pro Česko a Slovensko Bernard Wyszynski.

Některé nemocnice, například FN Brno a FN Ostrava, včera MF DNES potvrdily, že zásilky Nurofenu již mají.

Výrobce tvrdí, že letos už do Česka dovezl téměř trojnásobe­k loňského množství a že zvýšené poptávce čelí kvůli silné chřipkové sezoně. Podle lékařů nyní vrcholí epidemie RS virů, začala epidemie chřipky, stále se šíří koronaviru­s, ale i další viry a bakterie.

Několik nemocí najednou

„Není to obvyklé, ale teď míváme na oddělení děti, které mají potvrzenou nákazu různými viry a někdy současně i bakteriemi. Jeden chlapec se například nakazil RS viry, chřipkovým­i viry a bakteriemi salmonela,“uvedl primář dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.

Na stejném oddělení léčili současně i dvě děti s chřipkou, každé s jiným typem: A a B. „Ani to není zcela běžné, spíš projde vlna jednoho typu chřipky a pak přichází další,“dodal primář oddělení, které je plné už přes dva týdny a musí rychleji posílat pacienty domů.

V podobné situaci jsou nyní i větší nemocnice, kde přibývá nemocných pacientů i zaměstnanc­ů. Postupně proto začínají vyhlašovat zákaz návštěv, jenž platí od včerejška například ve FN Brno, v Chebu či Karlových Varech, nebo omezují plánovaná vyšetření dětí.

„V části pro dospělé je zatím obsazenost lůžek standardní, ale v části pro děti z důvodu vysokého tlaku na lůžka pediatrick­á klinika omezila příjem plánovanýc­h pacientů. Jde například o odklad kontrolníc­h endoskopic­kých a dalších vyšetření u chronicky nemocných dětí,“řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Jana Krejčí Merxbauero­vá.

Míváme děti, které mají potvrzenou nákazu různými viry a někdy současně i bakteriemi.

Agresi rodičů řeší i policie

Velké problémy kvůli vysoké nemocnosti dětí se projevují i v ambulancíc­h lékařských pohotovost­í.

„Děti čekají na ošetření až pět hodin. Přednostně bereme malé děti, s dušností a podobně. Někteří rodiče jsou kvůli tomu agresivní, kopou do dveří, bouchají do stolů, vyhrožují. Přitom jejich dítě má potíže déle a oni je neřešili. Občas voláme policii. Obvykle to rodiče zklidní, nebo utečou a léčbu nežádají,“líčí vedoucí lékař pohotovost­ní služby Dětské nemocnice FN Brno Jakub Pecl.

 ?? Foto: ČTK ?? Poradíme si Farmaceuti­cká asistentka Ivana Stejskalov­á připravuje ibuprofeno­vé čípky v laboratoři lékárny FN u svaté Anny v Brně.
Foto: ČTK Poradíme si Farmaceuti­cká asistentka Ivana Stejskalov­á připravuje ibuprofeno­vé čípky v laboratoři lékárny FN u svaté Anny v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia