Dnes Prague Edition

Německé tanky a švédské obrněnce. Vojáci posilují

-

Česká armáda včera převzala první z německých tanků Leopard 2A4, které dostane darem za dodávky těžké vojenské techniky na Ukrajinu. Ministerst­vo zároveň oznámilo chystanou dodávku 210 pásových bojových vozidel CV90 ze Švédska za zhruba 52 miliard korun.

Česko má získat darem od Německa celkem 14 tanků Leopard 2A4 a obrněné vyprošťova­cí vozidlo Büffel. Zbylé stroje mají do země dorazit příští rok. Tanky pocházejí ze skladových zásob zbrojní společnost­i Rheinmetal­l, která je získala po jejich vyřazení ze švýcarské a německé armády.

Místo T-72 západní Leopardy

Česko na Ukrajinu po jejím napadení Ruskem poslalo podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku včetně houfnic.

Ministerst­vo obrany s Německem jedná také o možném nákupu dalších až 50 nejmoderně­jších tanků Leopard verze 2A7+, které by armáda mohla dostat v příštích letech.

Leopardy má kromě Německa ve výzbroji řada spojenců v rámci

NATO i blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko.

Zakázka za téměř 52 miliard

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) včera také oznámila, že Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce 210 pásových bojových vozidel CV90. Cena by neměla přesáhnout 51,7 miliardy korun.

„Bevka budou,“překvapila vojáky v Přáslavicí­ch na Olomoucku ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během ceremoniál­u přebírání prvního tanku Leopard.

Cenová nabídka zbrojovky BAE Systems je podle Černochové platná do června. O zahájení jednání o pořízení švédských vozidel CV90 od BAE Systems cestou mezivládní dohody rozhodla vláda v červenci. Na základě zmíněného memoranda by měly Česko a Švédsko spolupraco­vat i při výcviku a vzdělávání vojáků.

Česko by mělo být devátou zemí vyzbrojeno­u vozidly CV90. Smlouvu na nákup stejných obrněnců před týdnem podepsalo i sousední Slovensko. (inc natoaktual.cz)

 ?? Foto: ČTK ?? Tank z Německa Česká armáda včera slavnostně převzala první tank Leopard za vojenskou pomoc Ukrajině. Další mají následovat.
Foto: ČTK Tank z Německa Česká armáda včera slavnostně převzala první tank Leopard za vojenskou pomoc Ukrajině. Další mají následovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia