Dnes Prague Edition

Zelenskyj si přijel do USA pro patrioty

Nečekaná cesta stvrdila klíčovou roli USA v obraně Ukrajiny proti ruské agresi

- Analýza Jelizaveta Sůvová, redaktorka MF DNES

Setkaní prezidentů bylo zorganizov­ané narychlo a za přísně tajných podmínek – Bílý dům nabídl Kyjevu cestu minulou středu, konečné rozhodnutí padlo teprve v neděli.

Zelenskyj podle polské TVN nejdříve dorazil vlakem do Přemyšlu na polsko-ukrajinské hranici a odtud pokračoval na letiště v Rzeszowě, odkud následně odletěl do Washington­u. Podle CNN do Států cestoval americkým armádním letounem.

Načasování osobního setkání obou lídrů a dalších schůzek na vysoké úrovni včetně proslovu před Kongresem je podle komentátor­ů klíčové. Ukrajinský prezident totiž nyní hraje o udržení podpory Kyjeva ze strany amerických politiků, ale i veřejnosti, která mírně poklesla.

Zelenskyj vyrazil do USA v době, kdy Kongres má poslední možnost schválit další balík pomoci v hodnotě bezmála 45 miliard dolarů, a to těsně předtím, než ve Sněmovně reprezenta­ntů zasedne od ledna republikán­ská většina. Ta je vůči bezmezné pomoci Kyjevu více skeptická než Bidenovi demokraté.

Riskantní zahraniční cesta zároveň přichází v přelomové fázi války, která podle vojenských analytiků nabízí Ukrajině a jejím spojencům okno příležitos­ti pro přípravy předtím, než se ruská armáda stihne přeskupit.

Právě proto také zřejmě nyní padlo rozhodnutí o dodávkách patriotů, které definitivn­ě stvrzují zásadní roli USA v ukrajinské obraně. Podle Institutu pro světovou ekonomiku Univerzity v Kielu od ledna poskytl Washington Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě zhruba 24 miliard dolarů. Je to nesrovnate­lně více, než kolik na ukrajinsko­u obranu věnovala kterákoliv jiná země.

Například EU vyčlenila na vojenskou pomoc pro Kyjev tři miliardy dolarů, zatímco Británie poskytla vybavení za čtyři miliardy.

Washington byl přitom už od zahájení únorové invaze na rozdíl od evropských států, jako je Německo či Francie, mnohem rozhodnějš­í a spolehlivě­jší ukrajinský partner, bez jehož vojenské asistence by Ukrajinci nedokázali ruské agresi odolávat příliš dlouho. Bílý dům sice po několik měsíců promýšlí rozsah a typ zaslané vojenské techniky tak, aby jeho dodávky nevyústily ve střet mezi NATO a Ruskem, v minulosti už ale kýžené výsledky přinesly.

V první fázi války sehrály zásadní roli pro obranu Amerikou dodané přenosné protitanko­vé raketové komplety Javelin a protiletad­lové komplety Stinger. Zlomové následně bylo i rozhodnutí o dodávkách raketometů HIMARS, s jejichž pomocí Kyjev podnikl úspěšnou protiofenz­ivu na východě a jihu země.

 ?? Foto: ČTK ?? V kanceláři prezidenta USA Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v oválné pracovně Bílého domu ve Washington­u.
Foto: ČTK V kanceláři prezidenta USA Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden v oválné pracovně Bílého domu ve Washington­u.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia