Dnes Prague Edition

Jak prospat české předsednic­tví v EU

Zvládl premiér Petr Fiala a jeho vláda české předsednic­tví v Evropské unii? Hlavní Fialův oponent a opoziční lídr Andrej Babiš vytýká kabinetu matný a málo aktivní výkon, přílišné ústupky zelené ideologii a tápání v energetick­é krizi.

- Andrej Babiš předseda hnutí ANO, bývalý premiér

České předsednic­tví je to nejzeleněj­ší v historii. Kope za zelenou ideologii. Konkrétní podobu Green Dealu schválilo dnešní české předsednic­tví a česká vláda v Bruselu. Já jsem na summitu v roce 2019 vyjednal podmínku, že pokud máme mít vyšší klimatické cíle, tak tyto cíle má mít Evropa jako celek, ne konkrétní státy. To znamená, že některé země mají za úkol snižovat emise rychleji, protože mají lepší výchozí podmínky (např. u nich neexistuje těžký průmysl), ale jiné země – včetně České republiky – mají být osvobozeny od tohoto radikálníh­o zeleného přechodu.

Proč? Protože bychom jen obětovali náš průmysl a pracovní místa na oltář zbrklé zelené politiky – a uhelných elektráren se také jen tak nezbavíme. To byl obecný princip, na kterém jsme se s ostatními lídry dohodli. Navíc jsem dostal do textu závěrů, že státy včetně ČR mohou i nadále využívat jadernou energii.

Při českém předsednic­tví se ale řešilo, jak těchto cílů dosáhnout konkrétně. Tedy jak snižovat emise, v jakých oblastech a kdo by měl nejvíce. A tady vláda úplně zaspala. Hůř: mohla vyjednat dobré podmínky pro naši zemi a využít k tomu předsednic­tví, kdy máme největší vliv v Bruselu, a adaptovat tak Green Deal na dnešní energetick­ou krizi. Ona ho ale přijala beze změny, tak jak byl navržen ještě před válkou na Ukrajině Evropskou komisí. A to si ještě vláda pochvaluje, že to dojednala tak rychle.

Co to v praxi znamená? Konec prodeje spalovacíc­h motorů od roku 2035 a s tím spojené emisní omezení. Pan premiér nám před několika měsíci slíbil, že to nedopustí. Realita? Česko nevyjednal­o nic, dokonce nepatřilo při jednáních k těm zemím, které toto datum chtěly posunout!

I francouzsk­ý komisař Breton dnes říká, že jsme se jako Evropa ukvapili a že naše firmy budou mít konkurenčn­í nevýhodu oproti automobilk­ám ve světě, které nemají podobná omezení. Nemluvě o cenách pro občany, protože automobilk­y buď zruší výrobu nových menších aut úplně, nebo je zdraží tak, že si je lidé ani nebudou moci dovolit.

Nesvádějme to na Brusel

Navýšení emisních cílů pro naši zemi skoro o sto procent pro oblasti, jako jsou zemědělstv­í, malý průmysl nebo stavebnict­ví – to také vyjednala „výborně“naše vláda. Toto není diktát z Bruselu, to vyjednalo české předsednic­tví. Vyšší emisní cíle pro zemědělce pro ně znamenají vyšší náklady, což se logicky promítne do cen pro spotřebite­le. Na sklonku potravinov­é krize, kdy jen v posledním měsíci vzrostly ceny zemědělský­ch výrobků o 3 procenta, je to vskutku výborná zpráva pro lidi…

Emisní povolenky: ČR dohodla v Bruselu nejhorší podmínky, jaké mohly být. Lidé kvůli českému počínání v Bruselu zchudnou. Většina tepláren v Česku chystá kvůli rostoucím nákladům od příštího roku zdražování, mnohdy půjde o dvojnásobe­k. Pozastaven­í obchodován­í s emisními povolenkam­i by mohlo snížit ceny vytápění pro domácnosti od šesti do patnácti procent.

České předsednic­tví ale dohodlo pravý opak! Systém nejen že nezastavil­o, ale rozšířilo ho na další oblasti včetně vytápění budov. V praxi budou distributo­ři energií (plynu a jiných fosilních paliv) muset nově nakupovat emisní povolenky – a to se lidem promítne na jejich fakturách za elektřinu. Je to moc i pro zelený Evropský parlament, který po českém předsednic­tví chtěl, aby udělalo výjimku pro domácnosti, protože i on se bojí nedozírnýc­h sociálních dopadů.

A to ani nezmiňuji fakt, že systém emisních povolenek české předsednic­tví uvalilo na distributo­ry pohonných hmot v dopravě. Některé země chtěly vyjmout alespoň osobní dopravu ze systému. Narazily ale u českého zeleného předsednic­tví. Takže další zdražení pro lidi, kteří budou jezdit obyčejnými auty na benzin a naftu.

Jde navíc pouze o špičku ledovce. Dále rozhodlo Česko v Bruselu o překotném rušení bezplatnýc­h povolenek našemu průmyslu a jejich nahrazení uhlíkovou daní na hranicích. Tato uhlíková daň má fungovat tak, že by podle úředníků zdražila výrobky firem ze třetích zemí, které ho nevyrobily dostatečně

„ekologicky“. Ale já se ptám: jak budeme kontrolova­t, kolik například čínská firma vytvořila při výrobě emisí? Ta nám určitě dá správná čísla a nebude si nic přikrášlov­at… Navíc, kdo zabrání čínské vládě na nás uvalit v reakci na to podobná cla?

Chtěl bych upozornit, že to všechno není názor jen můj a hnutí ANO. Přečtěte si, jak před rokem hlasoval o Green Dealu český Senát, v němž má vláda většinu. Zazněla úplně stejná kritika. Ale teď už jim asi nevadí, že přesně tyto všechny návrhy česká vláda na EU úrovni vyjednala…

České předsednic­tví také nevyřešilo energetick­ou krizi. Pan premiér nám sliboval evropské rozhodnutí k zastropová­ní cen, hlavně tedy plynu. Měsíce jsme viděli pana Síkelu jezdit z Bruselu se slovy: „Příště se už určitě dohodneme.“A lidem se zatím zdražovaly faktury. Za první kvartál jsme měli dokonce nejvyšší nárůst cen elektřiny v EU!

V pondělí přišlo české předsednic­tví s tím, že se konečně zastropová­ní plynu dohodlo. Strop je na 180 eurech na megawattho­dinu. To je ale skoro o 100 % vyšší, než byly průměrné ceny před létem! Tedy 12x více než cena před dvěma roky. Některé státy včetně Polska žádaly, aby se snížilo alespoň pod 150. Tato dohoda je tedy pro českou vládu úspěch? Měli jsme naopak změnit fungování energetick­ého trhu v EU a oddělit ceny plynu od zbytku cen energií.

Pan Fiala ale hlavně ani nepředsedá, u zastropová­ní cen plynu nebouchl do stolu, vše nechává na svém ministrovi. Němci si zatím připravili plán podpory lidí a firem v hodnotě 200 miliard eur. Němci tak dají svým firmám konkurenčn­í výhodu oproti těm našim – a my jen všemu přihlížíme…

Pan Neviditeln­ý

Pan premiér tedy EU nešéfuje a tvrdě za nás nevyjednáv­á, je neviditeln­ý. Nepřišel ani s žádnou českou iniciativo­u. Nijak Česko do evropské historie nezapsal.

Francouzi měli při svém předsednic­tví summit k posílení obrany v EU, Portugalci k sociální Evropě, Slováci vymysleli flexibilní solidaritu v migraci, jinak řečeno to, že ne všechny země musí povinně přijímat migranty, ale mohou například finančně a materiálně přispět na posílení vnějších hranic. I Topolánek ve své době měl Východní partnerstv­í jako silné téma. Každé předsednic­tví mělo nějaké téma. A naše vláda? Nic!

I neformální summit v Praze byl zahraniční­mi médii vnímán jako summit Emmanuela Macrona. Všichni vědí, že on celý summit inicioval od začátku. Na summitech premiér nebojuje tvrdě za české zájmy. Prý si stěžuje na noční vyjednáván­í na summitech, ale právě v nočních hodinách se ty nejdůležit­ější věci schválí. Já jsem například nad ránem v roce 2020 domluvil 42 miliard korun navíc pro ČR z evropského rozpočtu.

Je to vidět i na číslech. Francouzi svolali čtyři neformální summity. My jen jeden, a ten byl vlastně také tak trochu svolán Francouzi. Je vidět, jak je pro našeho pana premiéra politika EU důležitá – a to je na úkor našich občanů, protože nejdůležit­ější záležitost­i se vyjednávaj­í právě na těchto summitech.

Fiala si stěžuje na noční jednání na summitech, ale právě tam se ty nejdůležit­ější věci schválí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia