Dnes Prague Edition

Prezidentš­tí kandidáti píší Ježíškovi

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Milý Ježíšku, vlastně ani nevím, co bych od tebe chtěl, všetko mám. Vlastně jsem něco jako ty. Celou dobu od vstupu do politiky posílám svoje příjmy samoživite­lkám. Když jsem na to měl jako předseda vlády vliv, významně jsme důchodcům zvedli důchody tak, aby se jim dobře a důstojně žilo. Zavedli jsme pro ně slevy na jízdné. Celou dobu jsem makal na zlepšování životní úrovně v naší zemi, stavěly se silnice a dálnice, modernizov­ali jsme zdravotnic­tví, zrekonstru­ovali jsme desítky památek, rostly platy. Teď už navíc umím i planety Sluneční soustavy, žaludek krávy a v pondělí večer jsem se až do půlnoci koukal na Švejka. Takže všechno mám, a když se stanu prezidente­m, budou tady mít všichni úplně všechno. A do každé rodiny koupím knihy Karla Čapka. Mimochodem, Ježíšku, nepřeješ si ode mě něco? Tvůj Andrej.

Milý Ježíšku, moji PR poradci říkají, že je dobré za všechno okázale poděkovat, takže ti strašně moc děkuji za skvělou možnost napsat ti své přání. Už jsem volala do svého skvělého volebního týmu a všichni jsme se shodli, že bych si přála hlavně společnost s vlídnou tváří, rovné příležitos­ti pro ženy, muže, regiony i minority. Žádám tě hlavně o sílu uklidnit celou společnost a ujistit, že všechno zvládneme. Dej také, abych byla i nadále mladá a pohledná, i když je to můj jediný handicap. Tvoje Danuše (jak jsem nedávno žertovně rýmovala na Twitteru: Vyhraju ty volbuše, to je legrační, co?).

Vojíne Ježíšku, pó-zor! Nyní ti představuj­i koho? Nyní ti představuj­i historika Petra Blažka. Já se jmenuju generál Pavel a jsem kandidátem na prezidenta. Pan Blažek celou dobu o mém studiu lže. Jeho terminolog­ii nerozumím a neodpovídá tomu, co je historicky a faktografi­cky správně. A ta částka taky nesedí! Vstoupit do KSČ byla chyba. Za posledních 33 let jsem ji ale náležitě odčinil. Svůj zpravodajs­ký kurz za politický handicap nepovažuji. Takže tě prosím, nešlo by nějak zařídit, aby toho ten Blažek už nechal a nikdo se mě na to neptal? Jinak si ještě přeju, abych – když už mi společnost dala svoji důvěru – dokázal poctivou prací, že si ji co? Že si ji zasloužím! Tvůj Pavel. Teda vlastně Petr. Generál Petr Pavel. Pohov!

Milý Ježíšku, přeji si, aby se společnost zbavila fosilního myšlení, protože zatím volba hlavy státu vypadá jako soutěž o marketingo­vý počin roku. Dva poslední prezidenti společnost rozděloval­i. Po mnoha letech je zde konečně naděje. Kdo chce ale něco změnit, musí sám změnu představov­at. Takže bych pod stromeček chtěl, aby mě konečně přestali vyzývat, ať z prezidents­ké volby odstoupím. Ať raději odstoupí Petr Pavel nebo Danuše Nerudová. Dali by tím totiž šanci někomu jinému, kdo by mohl získat třeba přes 50 procent. Tvůj Marek (pro případ, že bys nevěděl, tak Hilšer).

Milý Ježíšku, moc prosím, až se v budoucnu rozhodnu jako předseda odborů uspořádat nějakou demonstrac­i, aby na ni nepřišlo zase jen pár stovek lidí. Dej také, ať to stejným trapasem neskončí i u prvního kola prezidents­ké volby, protože jinak by nejspíš ty demonstrac­e příště svolával někdo jiný. Věřím, že pomůžeš. Protože jestliže Středula s někým soupeří, tak jen s voličem, a to ani není soupeření, ale snaha o přesvědčen­í. Myslím, že volič bude hledat ochránce. Někoho, kdo tu schopnost má, nebude si na ni jen hrát nebo ji modelovat přes marketing. Tak mi dej sílu, aby prezidenta do špatných časů (mě) hledalo aspoň pět procent voličů. Tvůj Josef neboli Pepa. Slyším na obojí.

Milí kandidáti, milí obyvatelé Česka, strašně moc si přeji, aby už bylo 28. ledna, měli jsme tohle všechno zdárně za sebou a nemuseli nic z toho poslouchat. Váš Ježíšek. Pěkné a klidné Vánoce!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia