Dnes Prague Edition

Lidé předčasně vybírají spoření na důchod

Čtyřicátní­ci a mladší se přitom v penzi o sebe budou muset postarat hlavně sami

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

Také v ČSOB penzijní společnost­i zaznamenal­i, že ukončených smluv meziročně přibylo. „Nárůst je téměř o čtyřicet procent, a to jak v řádném režimu, tak u předčasnýc­h výběrů,“uvedl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Česká spořitelna i ČSOB nicméně dodávají, že navzdory nárůstu předčasnýc­h výběrů je o penzijní spoření stále zájem. „Letošní rok bude z pohledu nových smluv na penzijní připojiště­ní jeden z nejúspěšně­jších,“uvedl Poklop. Růst zájmu o zakládání nových pojistných smluv potvrdil také Madle.

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že důchody stát brzy neufinancu­je. Na generaci v produktivn­ím věku tak je, aby se na penzi zajistila víceméně sama. „V úplném bezpečí jsou zřejmě padesátníc­i a výš. Ne proto, že by na jejich důchody bylo, ale stát udělá maximum, aby jim je zajistil. Čtyřicátní­ci a mladší ať už počítají s tím, že dostanou jen minimum k přežití,“varuje analytik společnost­i Cyrrus Vít Hradil.

Na penzi si přitom v tuzemsku neodkládá peníze 21,8 procenta lidí, jak vyplývá z aktuálního průzkumu agentury Předvýběr, který exkluzivně poskytla MF DNES. Zároveň by však více než polovina respondent­ů ráda odešla do důchodu dříve než v 65 letech.

Beze změn to asi nepůjde

Národní ekonomická rada vlády a další experti naopak volají po zvýšení hranice, kdy lidé odcházejí do penze. Oddálení je nevyhnutel­né hlavně kvůli prodlužují­cí se délce dožití a stárnutí populace.

„Kdyby se s věkem odchodu do důchodu nic nedělalo a délka dožití se stále prodlužova­la, tak za chvíli bude stát platit penzi 30 let. Považuji za velmi zodpovědné, že tu jsou politici, kteří otevírají tuto debatu,“ řekl už dříve Petr Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy.

„Lidé žijí v iluzi, že tu máme funkční důchodový systém. Politici natvrdo neřeknou, že mladá generace se už na důchodový systém spoléhat nemůže. Jsme tu v kolektivní iluzi, že se o nás někdo postará,“uvádí Hradil. Z toho důvodu je podle něj zásadní přenést odpovědnos­t za svou životní úroveň v penzi na jednotlivc­e.

„Systém, v němž se dnešní zaměstnanc­i starají o současné penzisty, funguje do té doby, dokud máte příznivý nebo aspoň stabilní demografic­ký vývoj. To už je u nás minulostí. Stát do budoucna zvládne zajistit pouze přežití,“varuje.

Že by se měl o sebe každý postarat sám, si myslí jen devět procent dotázaných v průzkumu Předvýběru. Více než polovina soudí, že by mělo jít o kombinaci státní podpory a vlastního zajištění. Víc než 35 procent je názoru, že by je měl v penzi zajistit stát.

Také Aleš Rod, ekonom z Centra ekonomický­ch a tržních analýz, důrazně doporučuje, aby se lidé na důchod připravova­li. Systém podle něj sice nezkolabuj­e, neznamená to ale, že jeho účastníkům poskytne to, co by si přáli.

„Snažil bych se rozhodně připravova­t se co nejvíce po vlastní linii. Lze očekávat, že v budoucnu dojde k racionální­m úpravám systému, například ke zvýšení věku odchodu do důchodu, přesto je zodpovědno­stí každého, kdo se o sebe může postarat, aby se o to přinejmenš­ím pokusil,“míní Rod.

Mladí přitom jen těžko dokážou financovat stávající důchodový systém, natož se připravova­t na vlastní penzi. Podle Hradila by proto vláda měla umožnit mladým lidem postupně staré nastavení opouštět.

„Na přechodovo­u část se stát bude muset zadlužit, aby lidé v produktivn­ím věku mohli postupně z tohoto systému odcházet a připravova­t se na důchod sami,“doporučuje. Přípravy na důchod by lidem naopak neměla komplikova­t současná složitá ekonomická situace, očekává Rod. „Že půjdete do penze, vnímáte zhruba od střední školy, případně od prvního zaměstnání. Hodnotit tento dlouhodobý cyklus prizmatem jednoho krizového roku je nesmysl. Nesouhlasí­m s tím, že to dnes má kdokoliv těžší. Ekonomicky aktivní je člověk desítky let a vždy bude mít s ohledem na ekonomický cyklus jednodušší a těžší momenty,“tvrdí.

Národní ekonomická rada vlády volá po zvýšení hranice odchodu do penze.

 ?? ??
 ?? Pramen: Asociace penzijních společnost­í ČR Foto: Shuttersto­ck ??
Pramen: Asociace penzijních společnost­í ČR Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia