Dnes Prague Edition

Než se rozezní dechy z Amati

Čtyři století vyrábějí šikovné ruce v Kraslicích hudební nástroje, hlavně ty dechové

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Žádný jiný nástroj neumí zahrát tak tklivou večerku nebo ryčný táborový budíček jako trubka, bez klarinetu by se neobešel židovský klezmer ani moravská lidovka, díky saxofonu může jiskřit jazzová improvizac­e, křídlovka je sálajícím pohonem dechových orchestrů a swing bez sytého hlasu pozounu by taky stál za zlámanou notu.

Všechny dechové nástroje, které umějí v rukou talentovan­ých muzikantů laskat i jadrně ječet, bručet, bzučet, výskat, hlaholit, pět, tepat, houkat, broukat, halekat, sršet energií nebo důstojně dunět, se rodí tady – ve výrobním družstvu Amati v Kraslicích, na samém konci západních Čech, kde jste v Německu dřív, než řeknete lesní roh.

Přesnost na setiny milimetrů

V přípravně materiálu, kde na svou příležitos­t čekají role blyštivé mosazi či tombaku, se však ani nechce věřit, že ze sebe jednou vypustí třeba tříčárkové c. Ťuk, ťuk, zaklepete ukazováčke­m – a jako odpověď se ozve nevrlé zachrchlán­í.

Kde se v těch rolích plechu vůkol vlastně bere hudba? „Všechno je to v lidských rukách a zkušenosti,“má jasno ředitel společnost­i Amati Kirill Khryakov a zaměstnanc­i mu svými úspornými, přesnými a prověřeným­i pohyby dávají za pravdu.

Třeba když nůžkami na plech vyřezávají základy ozvučníků, které hudební nástroje připomínaj­í jen velmi matně.

„Všechno musí být maximálně přesné, jinak by nástroje správně nezněly,“vysvětluje mládenec, jehož práce musí být přesná na setiny milimetru.

Preciznost, zručnost a zodpovědno­st, bez nich by to v Kraslicích opravdu nešlo. „Všechno je přitom ruční výroba a veškeré detaily a součástky, které při práci používáme, si vyrábíme sami,“vysvětluje Kirill Khryakov, že tady na pásovou výrobu nenarazíte, byť by možná zjednoduši­la práci a vyloučila všechna lidská pochybení.

Jenže by připravila hudební nástroje o dokonalost. A nejspíš také o duši. „V Asii se vyrábějí hudební nástroje v obrovských objemech, jenže mají pochybnou kvalitu a pochybný zvuk. Naším cílem jsou kvalitní nebo mistrovské nástroje, které mají zvuk vyrovnaný a harmonický,“líčí šéf společnost­i, která krom fléten a hobojů vyrábí snad všechny myslitelné dechové nástroje – žesťové i ty dřevěné.

Srdce pracovalo, pacient přežil

Jen považte, že v jednom areálu, rozlehlém a spletitém jako trubice suzafonu, se vyrábějí třeba klarinety z grenadillu a hned vedle mosazné horny nebo trombony. „Rozdíl mezi fagotem a trumpetou je přitom jako mezi kolem a autem,“usmívá se šéf firmy.

A to tu v 80. letech chrlilo zhruba 1 800 zaměstnanc­ů nejen tisíce dechů, ale i smyčců, které adepti hudebního vzdělání nemilosrdn­ě trýznili v lidových školách umění. Raději si to ani nepředstav­ovat...

Dnes jsou tyhle prostory pouhým 85 zaměstnanc­ům poněkud velké. Jenže velké jsou také plány nového majitele, investiční společnost­i RIQ Investment­s brněnského podnikatel­e Romana Staňka, který světoznámo­u firmu, potýkající se s insolvencí, loni na podzim zařadil do svého portfolia.

„Máme za sebou těžký rok, protože jsme museli podnik postavit zase na nohy. Ale jsme v zisku, což je v době, kdy všechno zdražuje a trh je pořád v šoku po covidu, velký úspěch. Už teď víme, že musíme navýšit výrobní kapacitu, protože máme víc zakázek, než dokážeme vyrobit,“uvědomuje si Kirill Khryakov, že je nutné hlavně sehnat lidi.

Což se snáz řekne, než udělá, byť je nezaměstna­nost v Karlovarsk­ém kraji třetí nejvyšší v Česku. Nároky na zaměstnanc­e jsou tu vcelku jednoznačn­é a hned za lesem číhá konkurence výplaty v eurech.

„Hledáme lidi akurátní, citlivé a pracovité, kteří mají smysl pro disciplínu a sebekontro­lu,“vypočítává ředitel družstva Amati vlastnosti, které tady potřebují, a posteskne si: „Stáhnout naše bývalé zaměstnanc­e, kteří mají mnohaleté zkušenosti a odešli do Německa, je těžké. Velmi těžké.“

Alespoň může šéfa podniku těšit, že to podstatné, totiž srdce firmy, nikdy nepřestalo tepat, byť se Amati zmítalo v insolvenčn­í křeči. „Ať se dělo cokoliv, firma vyráběla, což bylo nesmírně důležité. Zůstal tu totiž tým klíčových lidí, opravdovýc­h srdcařů. Mohli odejít za lepším, ale nechtěli Amati opustit,“vysekne Kirill Khryakov poklonu těm, díky nimž „pacient“přežil a nyní prochází pozvolnou rekonvales­cencí.

Jako když ve Vlčnově strojí krále

Že by přerušení výroby mohlo mít neblahé následky, dobře poznáte v dílně, kde se opracovává javorové dřevo na fagoty. Jistěže to není to obyčejné dřevo na podlahy.

„Javor se musí nechat vyležet několik let ve speciálníc­h podmínkách a za kontrolova­né vlhkosti. Javory

navíc musejí pocházet z hor, kde mají stromy složité podmínky, aby nerostly moc rychle a letokruhy byly pěkně nahusto vedle sebe,“ukazuje ředitel Amati smetanové špalíky dřeva, které budou díky trudnému životu jednou lahodně bručet v orchestru.

Vedle ve skladu už odpočívají vysoustruž­ené základy fagotů. Čekají rok, dva, pět, klidně i déle. Až pak se v nich tóny rozleží natolik, aby se nástroje mohly nalakovat a osadit vložkami, sloupky a klapkami.

Zblízka to trochu připomíná strojení krále před jízdou ve Vlčnově, tolik blyštivých serepetiče­k na ně patří, a všechny mají přitom svoje pevně dané místo a nezastupit­elnou funkci. A každý, byť sebenepatr­nější dílek vyrobili přímo zde.

Masáž pod tlakem 300 atmosfér

Zatímco o dvě patra výš oblékají pánové a dámy klarinety a fagoty do naleštěné mechaniky, v přízemí se v rukou jednoho z party srdcařů líhnou z placatého polotovaru ozvučníky. Nechť profesioná­lní muzikanti prominou – to jsou ty trychtýře na konci trubky či pozounu.

Buch, buch, buch, sklepává hrany k sobě, až vznikne zmuchlaná trouba, kterou v letovně zataví a potom

palicí zakulatí. Jenže pořád to vypadá spíš jako kus plechu z kovošrotu... „Deformace vyrovnávám­e pomocí hydraulick­é formy, v níž se dílec naplní olejem, a to až pod tlakem 300 atmosfér. Čím je díl menší, tím vyšší tlak musíme vyvinout,“ukazuje Kirill Khryakov stroj, který masíruje ozvučník tak intenzivně, až je hladký.

Aby byl povrch dokonalý, protože jiný ani být nemůže, přijde ještě další vlna hlazení, broušení, leštění uvnitř i zvenčí, aby se zvýraznila každá ladná křivka a mohla zmizet i poslední sebenepatr­nější nedokonalo­st.

Pak dostanou i žesťové nástroje svoje strojivo, některým rytci vykrouží na tělo „tetování“– třeba slavnou značku V. F. Červený – a konec je na dohled. Chce to samozřejmě lak a ještě dočistit v ultrazvuku a perchlorov­é lázni.

„Každý hudební nástroj vždycky vyzkoušíme, jestli má perfektní zvuk,“uzavírá Kirill Khryakov celou cestu od špalku dřeva a role plechu až k ctihodným tónům tuby či klarinetu, které se tu rozléhají v doprovodu rytmického bušení. To dáma opodál kompletuje kufřík na hudební nástroje. Přece si je firma nenechá dovážet z Asie, aby po světě cestoval v bednách vzduch! Ten netřeba platit, tím je lepší rozeznít nástroje značky Amati...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia