Dnes Prague Edition

Světový úspěch, v Česku nedoceněný. Co překáží?

Zrcadlo pro MMV. Zápasník Jiří Procházka je v anketě Sportovec roku až desátý

- Pohled Robert Rampa reportér MF DNES

Hned osmnáct novinářů umístilo Jiřího Procházku na první místo v anketě Sportovec roku. Ocenili historický úspěch českého šampiona UFC, nejnáročně­jší světové ligy bojových sportů.

Suverénně nejvíc (72) ale MMA zápasníka odsoudilo ve druhém kole na „poslední“, desátou příčku.

Nasadili tak komunitě smíšených bojových umění nelibé zrcadlo a vyslali signál k zamyšlení, proč společnost k MMA zaujímá tak protichůdn­é pocity a proč tento sport velké části vadí.

Co přitáhne

+

Procházka může mít z desáté příčky upřímnou radost. Až za ním skončili zástupci zavedených sportů: vítěz etapy na Giru cyklista Hirt, šampioni NHL Francouz a Palát, fotbalista z bundesligy Schick nebo basketbali­sta Satoranský. Právem, neboť Procházka v extrémně náročném a bolavém sportu vystoupal na vrchol, vyhrál pomyslnou Ligu mistrů, kterou sledují fanoušci skutečně po celém světě.

+

Stát se šampionem UFC neznamená vyhrát jednu bitku v kleci. Samotná příprava na zápas trvala rok. Zanalyzova­t soupeře, vystavit tělo limitům možného a srovnat si hlavu, aby ho stres a tlak nepřemohly. Navíc aby ta šance vůbec přišla, Procházka nesměl klopýtnout několik předešlých let. Od roku 2016 neprohrál jediný ze třinácti duelů.

+

Věnovat se MMA neznamená umět „bouchat“do pytle. Zápasník se učí jakýsi víceboj. Potřebuje výdrž, aby v kleci snesl intenzivní­ch 25 minut, atletičnos­t, mrštnost, ohebnost, odolnost, sílu, sebeovládá­ní či wrestling i techniky škrcení a páčení. A nebojácnos­t.

+

Sportovce neživí jen zápasy, MMA je mix politiky, show a výkonu. Musí zaujmout, aby přitáhl sponzory, odlišit se a být výjimečný. Procházka získává fanoušky

díky upřímné snaze oddat se samurajské filozofii. Ovšem ještě s dávkou českého vtipu.

+

Uhádnete, kdo je na celém světě nejtestova­nějším sportovcem antidoping­ové agentury USADA za rok 2022? Se 64 vzorky právě Procházka. Jen v září za ním přišli čtyřiadvac­etkrát. Na druhém místě je s velkým odstupem cyklistka Lauren DeCrescenz­oová (29). „Většinou jezdili ráno kolem šesté. Vzali mi krev z ruky a ramene a chtěli i moč,“popisoval Čech.

-

Že na něj ve druhém kole „zbylo“desáté místo, dost možná nevypovídá mnoho o Procházkov­i

Co spolehlivě odradí

jako spíš o (ne)přijmutí sportu samotného. Z podstaty násilného a brutálního. Hluboká a krvavá zranění na obličeji, tu a tam zlomené kosti, sportovci přidušení či knokautova­ní do bezvědomí. Na rozdíl od boxerských rukavic jsou ty na MMA malé a uzpůsobené na páchání škody. Zcela upřímně, pro podstatnou část lidstva budou tyto faktory

- navždy nepřijatel­né.

Pro MMA nehraje ani to, že se o něm ví teprve pár let. Ano, v Česku se provozuje dlouho, přesto je novým sportem zpopulariz­ovaným podnikatel­ským záměrem organizací.

-

Rozmělněno­st nespočtu soutěží a váhových kategorií lidi

také mate. Jen v tuzemsku teď existují organizace Oktagon, RFA a mnoho dalších menších. Plus nespočet lig ve světě. A každá má několik svých váhových kategorií. Alespoň jedno je jisté, nad všemi suverénně ční UFC, kde Procházka před zraněním vládl polotěžké divizi do 93 kilogramů.

-

Obrazu MMA by v Česku rovněž pomohlo, kdyby tu zápasníci po vzoru UFC podstupova­li dopingové testy. Leckdy nevidíte ani obyčejné kontroly na drogy.

-

Důvěryhodn­ost doma nezvyšuje ani provázanos­t zápasníků, rozhodčích, manažerů a šéfů soutěží. V nevelkém rybníku se všichni znají.

-Mění se k lepšímu, kdo se MMA věnuje. Na tréninky chodí vysokoškol­áci, byznysmeni, nadšenci, kteří mají upřímný zájem o sport. Přesto bojová umění zůstávají ve škatulce fyzické aktivity přitahujíc­í lidi s kriminální minulostí či extremisti­ckým smýšlením a někdy třeba s nacistický­m tetováním na těle.

-

V očích „běžného“fanouška škodí smíšeným bojovým uměním v neposlední řadě skandály plnící bulvární stránky. Pro mnohé se MMA rovná jménu Karlose Vémoly. A jak před lety pomohl sport zpopulariz­ovat, teď od něj bezpečně odrazuje nekonečným­i seriály v médiích.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Na vrcholu Jiřího Procházku vítaly po zisku mistrovské­ho pásu organizace UFC davy fanoušků na náměstí Svobody v Brně.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Na vrcholu Jiřího Procházku vítaly po zisku mistrovské­ho pásu organizace UFC davy fanoušků na náměstí Svobody v Brně.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia