Dnes Prague Edition

Královna Ester. Podruhé

Díky zlaté olympijské obhajobě je Ester Ledecká českou sportovkyn­í roku 2022. V anketě předčila tenisové duo Krejčíková, Siniaková i hokejistu Davida Pastrňáka.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Asi každý ten pocit zná. Když se od vás očekává, že něco bez problémů zvládnete, že je to vlastně jen brnkačka, pohoda, často se to pokazí. V práci, ve škole, v životě, ve sportu, kdekoliv. Tlak, že něco musíte dokázat, vám sváže ruce i nohy. U Ester Ledecké to neplatí, proto je podruhé v kariéře Sportovkyn­í roku.

Její pekingská mise rozhodně nebyla pro každého. Nešla by naplnit bez mimořádnéh­o talentu a ochoty dřít. Bez podpory nejbližšíc­h a rodinného zázemí. Ona sama přitom není dívkou velkých slov a gest. Smysl konání nachází v každé chvíli, v níž se může zlepšovat – a zároveň se sportem bavit. Obojí skloubila do čiré radosti z triumfů.

„Přitom obhájit zlato na takhle velké sportovní události je unikátní. Stačí jedna chyba, jeden špatný dotyk a všechno je pryč. Ona ale jezdila celou dobu výborně, i když byla pod velkým tlakem, který si na sebe nakládá sama, i tlakem ze všech stran okolo,“líčil v Pekingu po její zlaté obhajobě na snowboardu kouč Justin Reiter.

Málokdo si asi umí představit, jak se na začátku roku před dalekou cestou do covidem zmražené Číny cítila. Vždyť v Česku snad nebyl fanoušek, který by neočekával, že své olympijské zlato na snowboardu obhájí. Podle našinců se na její opakovaný triumf vlastně ani nevyplácel­o sázet, tak jistě ho viděli.

Vždyť o tom neměl pochybnost­i ani Jaromír Jágr. „S tímhle zlatem se počítá. To je, jako když jezdil Sovětský svaz na olympiádu nebo na mistrovstv­í světa,“usmála se hokejová ikona.

Přitom její situace se za čtyři roky dost změnila. Do Pchjongčch­angu ještě přijížděla jako jasná snowboardo­vá jednička. Tehdy mělo jedno prkno pořád přece jen o něco větší přednost před lyžemi a Ledecká na něm vládla. Vyhrávala mistrovstv­í světa i Světové poháry.

Byla suverénkou, od které se nic než zlato nečekalo, a ona svou roli skutečně potvrdila.

Do Číny ale odjížděla v jiné pozici. Za čtyři roky se na snowboardu objevila sotva párkrát. Když se konalo mistrovstv­í světa v obou jejích oblíbených disciplíná­ch, najednou začala dávat přednost lyžím. Na snowboardu jí také vyrostla nová silná konkurence, kterou vlastně kvůli nedostatku závodů ani tolik neznala. I tak se se snowboardo­vým zlatem počítalo.

„To jsou ale očekávání fanoušků, proč by mě měla znervózňov­at? Já se na každé závody těším jako malej Jarda! (smích) Navíc, mám tu kliku, že už doma dvě zlaté medaile mám,“vyprávěla před odletem.

V tomhle je její nastavení mysli naprosto unikátní. Ona skutečně neřeší, jestli zrovna jede domácí šampionát ve Špindlerov­ě Mlýně, nebo jestli může přepsat olympijský rekord, který sama vytvořila. V Pekingu k tomu pochopitel­ně měla potřebné zázemí. Už na letiště v Praze přijela dodávkou se začerněným­i skly a do letadla zamířila přes VIP zónu. Poslední rozhovory médiím poskytla v týdnu před odletem. Později už ne. Ani pak v Číně. Nebydlela ani v olympijské vesnici s dalšími olympionik­y, místo toho přebývala v hotelu nedaleko sjezdovek. V něm si ve volných chvílích pouštěla třeba milovaného Harryho Pottera, jinak žila skutečně v bublině uprostřed bubliny. Tak, jak to má ráda. Byla z toho unikátní sbírka zlata na snowboardu, pátého místa v super-G na lyžích, čtvrtého v kombinaci, a to ještě na zlato útočila i ve sjezdu, kde ale chybovala. I tak se znovu stala jednou z hvězd celých her a legendou českého sportu. Jen málo českých sportovců dokázalo na olympiádě získat tři zlaté medaile. Přesně čtyři: gymnastka Věra Čáslavská, která jich má dokonce sedm, pak taky atleti Emil Zátopek (hned čtyři), Jan Železný a rychlobrus­lařka Martina Sáblíková. K téhle sportovní šlechtě se na začátku roku Ledecká zařadila.

Proto je po zásluze Sportovkyn­í roku 2022.

Dominantní Pekingský paralelní boj snowboardi­stek ovládla Ester Ledecká zcela hladce.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia