Dnes Prague Edition

K+S. Šampionkam­i navzdory všem nevlídným okolnostem

- — Karel Knap

Někdy lamentují, že se jim v branži nedostává patřičné pozornosti a uznání. „Ten náš debl stejně nikoho nezajímá,“posteskly si při setkání se skupinkou českých reportérů na US Open.

Právě na Flushing Meadows přitom Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková doplnily skvostnou sbírku nejvzácněj­ších trofejí.

V uplynulých pětadvacet­i letech si kariérní Grand Slam ve čtyřhře vydobyly pouze sestry Williamsov­y, Italky Erraniová s Vinciovou a nyní právě dvě české parťačky.

Nejsou důvěrnými přítelkyně­mi, které se od sebe neodloučí ani při dovolené. Na kurtu se nicméně znamenitě doplňují, povzbuzují se. Prostě přepnou do bojového módu a rvou se bez ohledu na okolnosti.

Jako zrovna na Ashe Stadium v New Yorku, kde ve finále proti domácí dvojici McNallyová, Townsendov­á nekapitulo­valy, třebaže hodně kazily a ztrácely 3:6, 2:4.

Nenechají se otrávit výrazně nižšími odměnami pro deblistky ani nevlídným zacházením pořadatelů, kteří při přidělován­í tréninkový­ch kurtů upřednostň­ují singlist(k)y.

Leckdy postrádají davy fanoušků na tribunách. Siniaková si postěžoval­a, že ze zápasů kolikrát nemá ani fotku, kterou by si mohla vyvěsit na Instagram.

Naštvou se, to ano. Ale odradit se nedají. Jakmile začne bitva, soustředí se na společnou misi. Věří si. Čiší z nich cílevědomo­st, ryzí profesiona­lita. Zůstávají stále hladové. Mluví o touze po dalších triumfech.

Jistě, nejvíc každé z nich záleží na individuál­ní kariéře. Obě ostatně letos ovládly turnaje WTA ve dvouhře. Debl ovšem nepovažují za podřadnou soutěž a navazují v něm na košatou tradici vybudovano­u úspěšnými krajankami Navrátilo-* vou, Sukovou, Novotnou, Hlaváčkovo­u s Hradeckou, Strýcovou či Šafářovou.

Patrně se sice vytratil glanc, který „doplňkové disciplíně“svou účastí dříve propůjčova­ly Williamsov­y, Hingisová, Sanchezová a jiné hvězdy. Ale Krejčíková se Siniakovou svým počínáním vzbuzují respekt, což na otázku MF DNES v srpnu před US Open potvrdil legendární Švéd Mats Wilander:

„Kariérní Grand Slam ve čtyřhře? To by byl gigantický výkon. Neuvěřitel­ný. Jen se o deblu málo mluví a píše. Na Barboru a Kateřinu se rád dívám. V poslední době na světě není lepší pár.“

Vskutku, v roce 2022 proměnily K+S starty v Melbourne, Londýně a New Yorku ve vítězství. Perfektní bilanci 18–0 nemohly dozdobit v Paříži na Roland Garros, kde Krejčíkovo­u zastavil covid. Královnami sezony je vyhlásily organizace WTA i ITF. Majitelky zlatých olympijský­ch medailí z Tokia letos zápolily s dosud nepoznaným­i zdravotním­i patáliemi. Všem nesnázím navzdory však s raketami na tenisových scénách dělaly divy.

 ?? Foto: Profimedia ?? S trofejí z US Open
Foto: Profimedia S trofejí z US Open

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia