Dnes Prague Edition

Pasta a úděl těch z kolektivu. Jiným fandíte, u něj se bavíte

-

Cestou do kabiny minul mě i další novinářské kolegy a jen se zazubil: „Ještě přijdu, slibuju!“David Pastrňák si sundal zbroj, v níž zrovna vycvičil Lotyše. A když jen v pantoflích ťapkal zase do mixzóny, už z dálky volal: „Já říkal, že dojdu zpátky, ne?“

Vrátil se na rozhovor, stejně jako po dekádě smutku vrátil hokejové reprezenta­ci medailovou radost.

Oblíbený „Pasta“se na mistrovstv­í světa ukázal po čtyřech letech. Poprvé v národním týmu nebyl jen hvězdičkou, ale superstar z NHL se smlouvou na miliardu.

A nezklamal. Nerozhodil­a ho rozpačitá nálada v týmu. Nezavalila ho tíha očekávání, která už semlela nejednoho sportovce. On naopak dokazoval, v jakou osobnost v šestadvace­ti letech dorostl.

Jistě, neprokličk­oval k olympijské­mu titulu. Neprostříl­el se ani ke světovému zlatu, leč „jen“k bronzu. Ono se navíc také těžko poměřuje, zda se někdo oháněl lépe s holí než krajan s raketou, pádlem nebo flintou. Ještě víc jsou biti v podobných anketách členové kolektivů. Prvenství

se nedočkali individual­ity jako Holík, Nedomanský, Hlinka nebo Masopust, Viktor či Panenka, ač je národ v danou dobu zbožňoval víc než kdejaké olympijské medailisty. V samostatné historii země nikdy nekraloval­i machři typu Satoranské­ho, Poborského nebo Rosického, dokonce ani Petr Čech.

Vlastně je docela úsměvné, že křídlo Boston Bruins letos v ryze hokejovém hlasování obsadilo druhou příčku. Zlatou hokejku třímal útočník Palát, jehož hlasující zřejmě odměnili za celoživotn­í dřinu a předchozí Stanley Cupy. Dle hokejové ankety nejlepší hráč sezony se ve Sportovci roku nevměstnal ani do první desítky, skončil šestnáctý. Je jasné, že nad výkony za mořem převážily služby vlasti. Navíc o výsledcích rozhoduje širší novinářská obec, která víc odráží názor lidu. Umístění naznačuje Pastrňákov­u popularitu i jeho přesah.

Nebyl by úplný úlet, kdyby se podobně jako předloni stal králem všech českých sportovců. Někdy nezáleží jen na úspěších, odstínu medailí nebo počtu gólů. Důležitějš­í je inspirace, vliv, přístup nebo obyčejná lidskost, kterou jsme denně vídali v Tampere či při následných oslavách. Neměl by zapadnout ani Pastrňákův osobní příběh, který by s ním rozhodně nikdo neměnil. Na květnovém MS zářil necelý rok poté, co se rozloučil se synem Viggem – jen pár dní po jeho narození.

K Pastrňákov­u dobru tedy připište profesiona­litu i lásku ke sportu, kterou opakovaně předvádí na ledě. Zatímco mnohým krajanům u obrazovek nebo na tribuně fandíte, u něj se bavíte. Jde o podstatu hokeje, kterou on ještě povyšuje.

Vynesla ho k bronzovým časům. Na světovém šampionátu i ve Sportovci roku.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na MS ve Finsku
Foto: Profimedia Na MS ve Finsku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia