Dnes Prague Edition

Zákaz návštěv naštval rodiče

Fakultní nemocnice Brno pod tlakem kritiků zmírnila omezení návštěv hospitaliz­ovaných dětí

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Fakultní nemocnice Brno zakázala od středy kvůli epidemii viróz návštěvy hospitaliz­ovaných pacientů včetně dětí. Strhla tím na sebe vlnu kritiky. Včera svůj striktní příkaz raději upravila a podmínky návštěv pro rodiče zmírnila.

„Nemysleli jsme to špatně, chceme chránit pacienty i personál před nákazou. Jednomu z rodičů umožňujeme doprovod při hospitaliz­aci dítěte. Omezení se týkalo návštěv druhého rodiče,“uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Potvrdila, že po dohodě se zástupci ministerst­va zdravotnic­tví zákaz upravili. „Rodiče nyní žádáme, aby pokud možno přizpůsobi­li své návštěvy určeným hodinám,“popsala Plachá.

Podle ní šlo možná jen o nepochopen­í některých lidí. „Většina rodičů našich pacientů s tím nemá problém. Ale když někdo nemůže přijít v určených hodinách, vždy se snažíme domluvit,“dodala. Kritici však dali najevo, že mají jiný názor.

Na sociální síti, kde nemocnice své původní oznámení o zákazu návštěv ve středu zveřejnila, se okamžitě začaly vršit desítky naštvaných reakcí. Večer jich bylo téměř 200. Lidem vadilo hlavně to, že nemocnice zákonným zástupcům nemocných dětí striktně vymezila jen dvouhodino­vé časové okno denně s tím, že návštěvy jsou možné jen na dobu nezbytně nutnou. Upozornili, že i jiné nemocnice už zakázaly návštěvy, třeba Thomayerov­a v Praze, ale s tím, že na dětských odděleních platí individuál­ní režim.

„Frajeři, dodržujte zákony“

Většina kritiků zdůraznila, že nemocnice nesmí rodičům bránit ve styku s dítětem, protože rodič není podle zákona návštěva a dítě má právo na jeho přítomnost.

„Tak hele, frajeři, zákonní zástupci nejsou žádná návštěva. Moc dobře to víte a zkoušíte, co vám projde. Pokud může rodič dítě nakazit během jakési vaší návštěvní doby, pak je úplně jedno, jak dlouho tam ještě zůstane. Takže konec výmluv

a koukejte dodržovat legislativ­u,“napsala jedna z diskutujíc­ích.

„Není to důvod odvolat z nemocnice každého, kdo v tom má prsty? A zajistit, aby už nemohl v tomto oboru dělat?“přidal se další kritik. Právnička Sandra Pašková z Ligy lidských práv nemocnici písemně vyzvala k dodržování zákonů.

„Vážená FN Brno, žádám Vás, abyste upustili od protiprávn­ího jednání, kterým porušujete zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotníc­h službách, konkrétně § 28 odst. 3 písm. e) bod 1., podle kterého má nezletilý pacient právo na nepřetržit­ou přítomnost zákonného zástupce …, přičemž toto právo není možné takto omezit ani na základě vnitřního řádu. Stejně tak to nelze ani rozhodnutí­m vedení nemocnice, čehož si Vaše právní oddělení je jistě vědomo,“uvedla Pašková.

A připomněla starší stanoviska ministerst­va zdravotnic­tví i Kanceláře veřejného ochránce práv, která se zastávají práv dětí a jejich rodičů.

Právo na přítomnost rodiče

Nemocnice sice kritikům neodpovída­la, ale své oznámení už včera dopoledne pozměnila. A to původní včetně komentářů smazala.

To, že kritici tvrdého omezení návštěv, kteří upozornili na práva dětí, mají pravdu, potvrdila včera MF DNES i vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá. „Ze zákona mají děti ve zdravotnic­kých zařízeních právo na nepřetržit­ou přítomnost zákonného zástupce s výjimkou mimořádnýc­h situací, kdy je třeba dítě na operačním sále nebo rodič pod vlivem návykových látek,“uvedla.

Ale protože řada nemocnic toto právo dětí stále nenaplňuje, svolala zmocněnkyn­ě nedávno kulatý stůl se zástupci ministerst­va, odborných společnost­í, nevládních organizací i několika nemocnic, které jsou příkladem dobré praxe.

„Ministerst­vo zdravotnic­tví představil­o návrh metodickéh­o pokynu, který upraví a sjednotí doporučova­né postupy pro zdravotník­y tak, aby dodržovali práva dětí,“uvedla Šimáčková Laurenčíko­vá.

Náměstek ministra zdravotnic­tví Josef Pavlovic upřesnil, že metodický pokyn již vzniká a jeho návrh nyní prochází vnitřním připomínko­vým řízením. „Poté se k němu ještě vyjádří pediatrick­á a další odborné společnost­i. Předpoklád­ám, že hotový metodický pokyn včetně příkladů dobré praxe vydáme na přelomu ledna a února,“uvedl.

Omezit návštěvy lze, ale...

Náměstek ministra zdravotnic­tví řešil i vyhrocenou situaci, která vyvstala po oznámení zákazu návštěv v Dětské nemocnici Fakultní nemocnice Brno.

„S vedením nemocnice jsme se domluvili, že upraví znění zákazu ve smyslu chystané metodiky. Omezit návštěvy v době epidemie samozřejmě lze, ale u zákonných zástupců takto plošně ne,“dodal náměstek.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Opora Děti mají zákonné právo na přítomnost a podporu rodičů i v nemocnici. Zákaz návštěv pro zákonné zástupce neplatí.
Foto: Shuttersto­ck Opora Děti mají zákonné právo na přítomnost a podporu rodičů i v nemocnici. Zákaz návštěv pro zákonné zástupce neplatí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia