Dnes Prague Edition

Švédská BVP: stát dosadil „ztrátového“manažera

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Obranný průmysl v Česku vlivem války na Ukrajině i celkové geopolitic­ké situace ve světě prudce roste. Navýšení tržeb a zisku hlásí společnost­i CSG, STV Group či COLT CZ Group. Existuje ale výjimka – státní podnik VOP CZ. Přestože se firma kasá schopnostm­i v oblasti vývoje, výroby či oprav pozemní armádní techniky, je již delší dobu ve ztrátě. Poptávka po zmíněných službách je minimálně od roku 2014 zvýšená. Hubené roky VOP CZ jsou provázeny působením generálníh­o ředitele Marka Špoka. Ten byl jmenován do funkce v roce 2014 a v roce 2019 byl odvolán. V létě 2022 se však na křeslo generálníh­o ředitele vrátil.

Dlouholetý člen ODS Špok při nástupu do funkce v roce 2014 ve výroční zprávě přitom uvedl, že obrat podniku dosáhne dvou miliard korun. Postupem času měl získávat až 50 procent zakázek od svého zakladatel­e, Ministerst­va obrany ČR. Zůstalo ale jen u slibů a podnik se pod Špokovým vedením propadl do vleklé krize. Od roku 2014 do roku 2018 nakumulova­l ztrátu 283 milionů korun. Většinu tržeb získával díky civilním zakázkám, zejména v automobilo­vém průmyslu. Tedy mimo účel, pro který stát tento podnik má, výrobu a opravy pozemní techniky pro Armádu ČR.

Rezortu došla s vedením státního podniku trpělivost v říjnu 2019, kdy tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar za ANO rozhodl o odvolání Špoka. Místo něj jmenoval do jeho čela krizového manažera Radovana Putnu. Metnar, dnes poslanec, v odpovědích na otázky MF DNES uvedl jako důvod pro konec Špoka špatné výsledky: „Pan Špok nedokázal podnik vést úspěšně a nezajistil ani kladné hospodařen­í podniku. Pod jeho vedením se podnik dostal do tak špatné situace, kdy neměl ani na výplaty pro zaměstnanc­e.“

Špokův nástupce Putna dle Metnara dal hospodařen­í postupně do pořádku, i když i pod jeho vedením ztráta dál rostla. „Z té situace, v jaké podnik byl, trvalo novému vedení přes dva roky, než se mu podařilo otočit směr a vyvést VOP CZ z červených čísel. Letos poprvé po dlouhých letech by dle plánů minulého vedení mělo VOP CZ skončit v kladných číslech,“uvádí Metnar. To potvrdilo v odpovědích na otázky i ministerst­vo obrany. „Předpoklád­áme kladný výsledek. Nicméně ještě není ukončen rok 2022 a finální výsledek bude záležet na výkonech v měsíci prosinci 2022,“uvedl tiskový mluvčí resortu David Jareš.

V červenci letošního roku se Marek

Špok na post generálníh­o ředitele VOP CZ vrátil, o jeho jmenování bez soutěže rozhodla ministryně Jana Černochová. „Rozhodnutí ministryně obrany bylo pro mne překvapení­m. Je vidět, že fakta a čísla se někdy neberou v potaz,“uvádí k tomu Metnar. Ministerst­vo obrany ale Špokův návrat do funkce hájí. „Marek Špok má bohaté zkušenosti z oblasti činnosti státních podniků a je obeznámen s chodem, koncepcí a strategií i problemati­ckými úskalími VOP. Je držitelem bezpečnost­ní prověrky na stupeň Tajné,“uvádí David Jareš k nečekané personální volbě. Na otázku, zda má Špok nějaké měřitelné úkoly, tzv. KPI, která jsou běžná u manažerů v soukromém sektoru, reagoval David Jareš neurčitě: „Státní podniky v resortu ministerst­va obrany mají ekonomicko­u i strategick­ou úlohu a je obtížné je jednoduše srovnávat se soukromými subjekty. Jeho úkolem je podnik ekonomicky stabilizov­at a rozvíjet strategick­é projekty důležité pro obranyscho­pnost ČR.“

Bez zajímavost­i není fakt, že Marek Špok má k dnešnímu vedení ministerst­va obrany blízko z jiných důvodů. Byl dlouholetý­m členem a funkcionář­em ODS, které také věnoval několik darů v hodnotě nižších desítek tisíc korun, loni ale stranu opustil. „Členem ODS nejsem od února 2021, kdy jsem rezignoval na všechny funkce v ODS a ze strany jsem vystoupil,“uvádí Marek Špok.

Marek Špok svou práci hájí a zaštiťuje se i tím, že letos by měl mít VOP CZ za rok 2022 konečně kladný výsledek, byť vzhledem k jeho nástupu v létě se jedná spíše o zásluhu jeho předchůdce. VOP CZ pomáhá zakázka na modernizac­i a opravy tanků T-72 M4 CZ z výzbroje české armády, ve které státní podnik řeší zástavbu modernější­ch systémů od různých dodavatelů. Marek Špok k tomu uvádí: „V oblasti vojenské výroby budou tržby ze služeb hlavně pro Armádu ČR ve výši cca 190 milionů korun, a to hlavně na projektech oprav tanků T 72 M4 CZ a oprav bojových vozidel pěchoty pro AČR, mimo zakázky pro soukromý sektor, kde také spolupracu­jeme s různými významnými firmami českého obranného průmyslu. V dodávkách do civilního sektoru, kde i přesto, že musíme dodržovat zákonná pravidla týkající se veřejných zakázek a nákupu, úspěšně konkurujem­e soukromým firmám a očekáváme tržby ve výši přes jednu miliardu korun.“

Konkurence­schopnost VOP CZ redakcí oslovení manažeři ze soukromých firem obranného průmyslu zpochybňuj­í. Nepřáli si nicméně být jmenováni, aby neohrozili svoje vztahy s podnikem. Jeden z nich uvedl, že nevalné finanční výsledky vyplývají z toho, že se jedná o státní podnik, který si musí většinu své práce zajistit na trhu v konkurenci dravých soukromých firem. Forma státního podniku, možná ještě lépe akciové společnost­i se státní účastí, je vhodná tam, kde podnik zajišťuje dodávky převážně pro vlastní stát. A pouze zbylé výrobní kapacity jsou určeny pro trh. Ve světě se v oblasti zbrojní výroby osvědčuje model, kdy stát si ponechá kontrolní balík akcií a kapitálově do podnikání pustí soukromý subjekt. Ten také zajišťuje řízení celé společnost­i. Taková firma garantuje státu potřebné dodávky pro vlastní potřebu a ekonomicko­u ziskovost.

Ministerst­vo obrany pod vedením Jany Černochové totiž chce, aby VOP CZ sehrál úlohu hlavního českého průmyslové­ho partnera v projektu nových bojových vozidel BVP za 52 miliard korun, která má dodat švédská pobočka zbrojovky BAE. VOP CZ by měl plnit úlohu tzv. systémovéh­o integrátor­a, který bude ovlivňovat zakázky pro další dodavatele, tedy soukromé firmy českého obranného průmyslu.

„VOP CZ je neefektivn­í a jeho hodinové sazby práce jsou nekonkuren­ceschopné. Zakázky v civilu pomáhají společnost­i přežít, ale k zisku nestačí a porušují účel, kvůli kterému stát tento podnik má. Zákonná omezení státního podniku a politický výběr manažerů v podstatě znemožňují, aby VOP CZ konkuroval soukromému sektoru. Obří zakázka na BVP tak představuj­e pro VOP CZ jedinečnou možnost, jak si zajistit pohodlnou existenci minimálně na 10 let. VOP CZ to sice může stabilizov­at, ale bude to na úkor soukromých firem, které by z projektu vytěžily a do české ekonomiky z něj vrátily podstatně víc,“uvedl člen představen­stva jedné z významných českých zbrojovek.

 ?? Foto: L. Světnička ?? Vyhlédnuté obrněnce Ministerst­vo obrany oznámilo tento týden chystaný nákup švédských pásových bojových vozidel CV90.
Foto: L. Světnička Vyhlédnuté obrněnce Ministerst­vo obrany oznámilo tento týden chystaný nákup švédských pásových bojových vozidel CV90.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia