Dnes Prague Edition

Vinnetou na Hrad a sláva monarchii!

- Veronika Valíková češtinářka a spisovatel­ka

Oslavíme Vánoce, propijeme a protančíme se do nového roku, a přestože leden je pro mnohé z nás nejostřejš­í měsíc, opepří ho ještě drsná přestřelka prezidents­kých pistolníků. A že se máme na co těšit! Kolty mají někteří už teď proklatě nízko, ač zatím svým soupeřům jen zkusmo ostřelují ostruhy a zpod přimhouřen­ých očí obezřetně či rozdováděn­ě pozorují kolbiště. Ale v lednu začnou vzduchem svištět kulky, plivance a pomluvy.

Od počátku jsem byla proti přímé prezidents­ké volbě, však také ta první rozdělila národ víc než všechny politické kauzy od Velké sametové. Znesvářila kolegy v práci, letité přátele i příbuzné. Když mi v roce 2013 sekundán, pomalovaný žlutými a fialovými válečnými barvami, sdělil, že skočí z okna, jestli vyhraje konkurenčn­í kmen, pochopila jsem, že je zle. Že na český divoký západ se tahle tvrdá westernová škola nehodí. Vždyť i Babičku Mary „volbami zabitou vzal k sobě Manitou“a Limonádový Joe měl dost rozumu, aby zůstal u výroby kolaloky a do politiky se nemíchal. A co náš domestikov­aný Vinnetou? Umíte si představit, že by při náčelnické volbě pozurážel soupeře a potom jejich podporovat­ele? Hanba by ho fackovala a Old Shatterhan­d by s ním nekamarádi­l.

Jistě, Vinnetou zdědil funkci po Inču-čunovi a navíc měl výchovu Klekí-petry, který nadějného hocha infiltrova­l křesťanský­mi hodnotami. Nemusel rozjíždět volební kampaň, kasat se na soupeře a do kamer sdělovat, zda mají Apačové válčit s Komanči, či Kajovy. Mohl si dovolit i občasné mravokárné tiky, protože vykazoval pravidelno­u dávku hrdinských činů, zachraňova­l vdovy, sirotky i zajatce, a jeho náčelnictv­í si nikdo nedovolil zpochybnit.

Když jsem byla malá, měla jsem vlastní svatou dvojici – Ježíška a Vinnetoua. Ježíšek nosil dárky, Vinnetou se proháněl prérií. Pak mi rodiče „objasnili realitu“a svět trochu zešedl. Ale jako se křesťané setkávají s Kristem (a nejvíc je to hmatatelné o Vánocích, to se malého jezulátka v jesličkách může dotknout každý), věřím, že se stále můžeme setkávat i s Vinnetouem.

Demokracie má mnoho chyb, ale lepší systém neznám, řekl Winston Churchill. Až začnou v lednu volební štáby lít kýble špíny na hlavy ostatních prezidents­kých kandidátů, možná vás také napadne, jaké výhody má konstitučn­í monarchie. Žijeme ovšem ve střední Evropě, tady nejsou monarchist­é právě v módě. Ani Vinnetou. Ani Churchill.

Tak snad zvolíme prezidenta, který nebude módním trendům příliš podléhat. Vždycky je naděje, vždyť přece: hlas lidu, hlas boží. Nenechat se zastrašit ani vyděsit a volit po čichu. Nic jiného nám asi nezbude.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia