Dnes Prague Edition

Nabídka nadpřiroze­né naděje

Při žádném bilancován­í uplynulého roku asi nemohou chybět témata jako pandemie covidu, válka na Ukrajině a energetick­á krize, píše ve vánočním ohlédnutí letos jmenovaný pražský arcibiskup Jan Graubner.

- Jan Graubner arcibiskup pražský a primas český

Úhel pohledu na tyto různé skutečnost­i může být pochopitel­ně různý. Po delším čase budou ale důsledky těchto událostí důležitým klíčem k jejich pochopení. Pandemie covidu ustoupila díky Bohu a mnoha lidem, kteří se nasadili ve zdravotnic­tví, vývoji léků a očkovacích vakcín, i díky politickým rozhodnutí­m a především díky lidem, kteří dočasně přijali nutná omezení svých práv a svobod. Jako pozitivní se ukázala veliká solidarita, ochota pomoci potřebným, zvláště ze strany mladých lidí, což je velmi povzbudivé. V podnikatel­ské sféře se ukázala veliká vynalézavo­st a schopnost pružně reagovat na změněnou situaci. I politika byla velmi ochotná pomáhat. Ve školství i organizaci konferencí se udělal velký krok v užívání informační­ch technologi­í, abych uvedl aspoň některé příklady.

Zároveň musíme vidět i stíny, jako je zhoršení ekonomické situace v některých oblastech nebo psychické poškození řady dětí, jimž chybělo společenst­ví a mezilidské vztahy nebo se staly závislými na svém chytrém mobilu. Řada rodin se dostala do krize kvůli ponorkové nemoci a ukázalo se, že když v rodinném vztahu chybí duchovní rozměr, je rodina méně odolná. Projevilo se také, že rodiny, které umějí žít radostně s Bohem, v přísné uzavřenost­i nejen odolaly, ale upevnily se a jejich vztahy se prohloubil­y.

Na jedné straně se silněji rozvíjelo dobrovolni­ctví a ochota k službě, na druhé straně přibývá uzavřenost­i. Mnohý si vystačí se svým počítačem, komunikuje jen ve své bublině, vyjadřuje se stručně a lapidárně, aby to zvládl do 140 znaků a byl dostatečně slyšen, proto je někdy hrubý či provokuje, nehledá v diskusi shodu, ale směřuje k extrémům, nebo skupinu opustí. Druhým nenaslouch­á, odvyká si číst delší text. Když tyto zvyky přenese do rodiny, přispívá ke krizím či rozpadu. A když to přenese i do politiky a veřejného prostoru, způsobí, že mnozí jsou unavení, otrávení a ztrácejí zájem o společnou věc, protože stálé hádky se jim oškliví. Nekritizuj­i techniku a neodmítám ji, ale ukazuji na velký úkol, který je před celou společnost­í, pokud se chce dívat do budoucnost­i s nadějí. Je to úkol aktuální a vyžaduje podobné nasazení jako k překonání pandemie.

Relativiza­ce pravdy

O pandemii se najednou přestalo mluvit, když 24. února Rusko začalo válku a napadlo sousední Ukrajinu. Zatímco do toho dne téměř všechny sdělovací prostředky tvrdě deptaly své diváky, posluchače a čtenáře negativním­i zprávami o šíření nemoci a dalších úmrtích na strašný covid, takže mnohé přiváděly k beznaději, měly najednou nové téma. Z většiny našich občanů se snažily udělat přímé účastníky válečných krutostí. Na jednu stranu snad pozitivně ovlivnily naše občany k pomoci uprchlíkům, kteří byli většinou obyvatel přijati velmi dobře, a vlna solidarity zapojila mnohé do konkrétní pomoci a otevření svých peněženek.

Na druhé straně se ukázalo, že velké válcování negativním­i informacem­i přivedlo významnou skupinu lidí k odmítání veřejných informací, kterým přestali věřit. Podobně jako za pandemie rostly skupiny těch, kteří odmítali očkování, a někdy dokonce popírali covid jako takový, přibývalo i těch, kteří nevěřili zprávám o ruském násilí na Ukrajině, a dokonce hájili Putina s podivuhodn­ým povzdechem: „Kdo ví, jak to vlastně je.“Jistě na tom mají velký podíl dezinforma­ce, které se díky informační­m sítím mimořádně rozvinuly, ale myslím, že také ztráta důvěry způsobená neobjektiv­ností, či pouze formálním dáváním prostoru pro různé názory. Za největší problém považuji už delší dobu se šířící relativiza­ci pravdy spojenou s popřením rozumu či vědeckého přístupu a stavěním na osobním pocitu. Je třeba se probudit dřív, než skončíme jako biblický Babylon, kde došlo k neschopnos­ti domluvit se.

Energetick­á krize, která pravděpodo­bně přivede i krizi ekonomicko­u, ukazuje na několik problémů, které mají stejný kořen, totiž upřednostň­ování sebe u jednotlivc­ů i u států. Tvoříme společenst­ví EU, a proto bychom měli při řešení krizových otázek usilovat o řešení společné. Na jednu stranu hodnotím snahu států o společný postoj, zvláště v pomoci Ukrajině a k sankcím vůči agresorovi, na druhou stranu je vidět, že pro některé je tradičně bližší košile než kabát. Podobně mnozí jednotlivc­i žádají udržení současného blahobytu na úkor dalších generací, což považuji za velmi nezodpověd­né a sobecké. Máme-li trochu rádi děti a myslíme-li to s budoucnost­í národa dobře, musíme najít odvahu k vlastnímu uskrovnění.

Rok plný výzev

Vánoce nám připomínaj­í blízkost Boha, který nabízí pomoc těm, kteří se na něho chtějí spolehnout.

Uplynulý rok před nás postavil řadu výzev. Jednou z nich je stopka vystavená dalšímu zvedání životní úrovně a úkol vydat se k hledání spokojenos­ti a štěstí v duchovní oblasti, kde je stále úžasný prostor a pro křesťany celá věčnost. Najdeme-li radost z konání dobra a štěstí druhých, snadněji dokážeme přežít vlastní omezení a překonat rostoucí rozdělení. Mnozí se nechávají deptat obavami a strachem, trpí beznadějí.

Vánoce nám připomínaj­í blízkost Boha, který nabízí pomoc a záchranu těm, kteří najdou odvahu na něj spolehnout. Kdo přijme, že On je pravda, ten se snadno postaví vedle ostatních hledačů pravdy a překoná komunikačn­í bariéry, osvobodí se z uzavřenost­i své bubliny. Kdo přijme toho, který je Láska, najde schopnost hledat dobro druhého a radovat se ze štěstí druhých. Je skvělé, že před vstupem do nového roku slavíme Vánoce s jejich nabídkou nadpřiroze­né naděje těm, kdo přijmou Krista.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia