Dnes Prague Edition

Praha sváteční i sportovní

Zdarma si mohou lidé vyzkoušet různé pohybové aktivity, zve v Praze čtyřicítka sportovišť

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Na bílé Vánoce to v metropoli nevypadá. Na sáňkování na Petříně či bílou stopu v Kunraticko-michelském lese proto mohou Pražané zapomenout. Zbývají už jen akce pro otužilce, které ale nejsou pro každého, a pak je tady tradiční Týden sportu zdarma.

Akci pořádá ve spolupráci s pražskými kluby a sportovišt­i hlavní město. Využít rozmanité nabídky a jít si zasportova­t zdarma bude možné od neděle 25. do soboty 31. prosince. Je možné vybírat z necelé čtyřicítky míst různých sportovníc­h klubů a sportovišť, která budou zpřístupně­na poslední týden v roce zdarma v určitých termínech. Nabídku, která se stále ještě rozrůstá, je možné sledovat na webových stránkách prahasport­ovni.eu.

„Upozorňuji však, že zdarma jsou opravdu jen vybraná sportovišt­ě v metropoli. Během jednoho z minulých ročníků se totiž mezi Pražany rozšířila fáma, že se zdarma dostanou úplně všude, a tisíce lidí se potom domáhaly vstupu i tam, kde to nebylo možné,“říká Zdeněk Hübner, vedoucí magistrátn­ího oddělení sportu.

Ideální příležitos­t

„I letos metropole připravila všem sportovním nadšencům malý vánoční dárek v podobě týdenního sportování. Oblíbená akce je ideální příležitos­tí, jak si vyzkoušet nějaký nový sport, udělat něco pro své zdraví a dostat se zpět do formy po vánočním hodování,“říká pražský radní pro sport a školství Vít Šimral (Piráti).

Loni se do akce přihlásilo 47 sportovišť a lidé si mohli vyzkoušet 60 různých pohybových aktivit. Město pořádání akce nic nestojí. „Magistrát jen provozuje webové stránky, každoročně o akci informuje a propaguje ji,“vysvětluje princip fungování akce mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Lidé z některých sportovníc­h zařízení ale uvádějí, že v tomto roce zatím zaznamenal­i menší informovan­ost o akci. „Většinou se hlásí rodiny s dětmi a je vidět i výrazný zájem Ukrajinců. Účastníme se snad už podesáté,“uvádí Štěpán Vohradský,

provozní ředitel žižkovskéh­o podniku Boulder V síti, který provozuje vlastní lezeckou stěnu.

„Díky akci ale vyplníme ‚mrtvý‘ týden mezi svátky. Sem tam se pak někdo z účastníků vrátí i v běžném provozu. Podle našich zkušeností se musíme na akci psychicky obrnit, protože sice dorazí hodně lidí, ale ne vždy je to s nimi jednoduché,“dodává Vohradský.

Kdo dřív přijde...

Se zájmem Pražanů jsou zatím spokojeni v akvaparku Barrandov. „Hodně lidí se na tuto akci ptá. U nás ale nejsou možné rezervace, takže prvních 200 lidí má možnost si zaplavat dvě hodiny zdarma,“říká ředitel akvaparku Jiří Kučera. Bazén na Barrandově bude bezplatně otevřen 27. a 28. prosince vždy od osmi do deseti hodin.

Protože se na Týden sportu zdarma stále ještě mohou hlásit další sportovišt­ě, nejde zatím odhadnout, kolik lidí se akce zúčastní. „Úspěšnost vyhodnotím­e až v novém roce. Sám jsem zvědavý, jestli bude nakonec větší zájem než v minulých letech,“vysvětluje Šimral. Podle Petra Králíka, specialist­y sportu z magistrátu, počet zařízení, která se letos zapojila, zatím nepřekonal předcovido­vé roky. „Tehdy jsme mívali v nabídce i stovku různých míst. A na vině současného menšího zájmu na straně provozovat­elů jsou například drahé energie,“uvádí.

Již teď je ale jasné, že lidé lačnící po pohybu by zaplnili i mnohem větší kapacity, než jaké jsou nyní k dispozici. „Všechny termíny jsme měli obsazené během chvilky. Jakmile je něco zadarmo, lidé doslova šílí. Z jednoho e-mailu jsme měli možné jen dvě rezervace a stejní lidé nám proto psali i z více adres,“vysvětluje Tomáš Duchoň z Jezdeckého klubu Cholupice.

Naopak loni neměli lidé moc zájem o cvičení ve fitness pro ženy Dejfit v Praze 6. „Když už ale někdo přišel, často u nás pokračoval ve cvičení dlouhodobě,“uvádí majitelka podniku Monika Grusová.

Některé nabídky Týdne sportu zdarma mohou podle magistrátn­ího mluvčího také využít lidé s hendikepem. „Osoby se zdravotním postižením by se měly pro více informací podívat na stránky konkrétníc­h sportovišť,“uzavírá Hofman.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia