Dnes Prague Edition

Na Ukrajinu dali Češi čtyři miliardy

Dobročinno­st byla rekordní, lidé ukázali nebývalou solidaritu

- Markéta Lankašová Kateřina Vaníčková

Přestože loňská dobročinno­st po tornádu, které zničilo jihomoravs­ké obce, trhala rekordy, letos se ji povedlo znovu překonat. A to násobně. Češi poslali na pomoc Ukrajině napadené Ruskem přes čtyři miliardy korun, a to prostředni­ctvím několika největších sbírek. Další vyráželi na hranice pomáhat s odvozem prchajícíc­h rodin, jiní poskytli azyl nebo shromažďov­ali materiální pomoc, kterou pak přímo do měst zničených bojem odváželi.

Podle neziskovýc­h organizací Češi ukázali s napadenou Ukrajinou nebývalou solidaritu. „Loni se dobrovolní­ci vydali na Břeclavsko a Hodonínsko pomáhat rodinám, kterým tornádo pobořilo domy, letos se často zapojili jako dobrovolní­ci při pomoci Ukrajincům a jejich dětem,“srovnává Jan Oulík z Charity, kam se přesunula pozornost štědrých dárců z Česka. Charita podle něj letos vybrala oproti loňsku trojnásobe­k. Průměrně dostala milion každý den v roce. Vůbec největší sbírku pro Ukrajinu uspořádala nezisková organizace Člověk v tísni. Na jejím kontě se od začátku války až do dneška nastřádaly víc než dvě miliardy korun.

„Díky štědrosti dárců jsme mohli pomoci více než půl milionu lidí na Ukrajině. Tam se teď soustředím­e na rychlé opravy tisíců domů, aby místní mohli přečkat zimu v teple, na distribuci potravin, hygienický­ch potřeb a oblečení a vybavení na zimu pro nejzranite­lnější skupiny obyvatel,“vyzdvihuje ředitel organizace Šimon Pánek. Dalších 1,3 miliardy korun naposílalo přes 220 tisíc dárců na účet ukrajinské­ho velvyslane­ctví. To částku využilo téměř kompletně k nákupu obranného materiálu pro ukrajinsko­u armádu. Až stamiliono­vé částky pak sčítaly další nadace a organizace, například Post Bellum, Adra, Červený kříž nebo Diakonie.

V Česku se však rozběhly stovky dalších, drobnějšíc­h akcí. Další se zejména v adventním čase teprve otevřely a budou pokračovat i po Novém roce.

Rekordní výše darů je navíc v kontrastu se zhoršenou finanční situací českých rodin i jednotlivc­ů. Krize přišla po dvou covidových letech.

„Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že všechny tři roky prověřily český neutuchají­cí zájem o druhé. Jsme velice rádi za to, že lidé neztratili chuť pomáhat i v době své vlastní nejistoty a zvyšujícíc­h se nákladů na potraviny a energie,“oceňuje Aneta Stolzová, mluvčí Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Češi ale pomáhali nejen finančně. „Tisíce dobrovolní­ků se zapojovaly do pomoci uprchlíkům, kteří přicházeli do České republiky, a mnoho lidí i firem přispívalo materiální­mi dary. Když nastane mimořádná událost, ochota pomáhat ještě více zesílí – zejména v prvních dnech a týdnech po takové události,“všímá si mluvčí nadace Adra Ema Klementová. Adra jen v prvním týdnu od vyhlášení sbírky na pomoc lidem zasaženým válkou obdržela téměř 31 milionů korun, což je o devět milionů více, než za stejnou dobu lidé poslali na oběti tornáda.

Oksana děkuje

Ochotu lidí na vlastní kůži poznala i paní Oksana, která utekla před válkou na Ukrajině právě do Česka. Útočiště našla v dobrovolni­ckém centru nadace Adra v Brně.

„Po příjezdu do České republiky na nás čekala teplá postel a jídlo. Ubytovali jsme se ve sportovním klubu Sokol. Neustálé kontrolová­ní zpráv, noci bez spánku. Tak vypadaly naše první měsíce v Česku. Nemohli jsme se vzpamatova­t. Každé ráno nás dobrovolní­ci vítali jídlem a věcmi, které jsme potřeboval­i,“popisuje Oksana sled událostí, které následoval­y po překotném útěku z domova.

Její dny naplňoval strach nejen o vlastní život, ale i o dceru. Podle Oksany se dobrovolní­ci na nic neptali, jen tiše dělali svoji práci.

„Snažili se, abychom se cítili co nejlépe. Dnes můžu s jistotou říct, že vám moc děkuji! Jste prostě neuvěřitel­ní, velmi milí a opravdu úžasní lidé! Nebýt vašeho pochopení, nedokázali bychom se vyrovnat se všemi okolnostmi, které s námi zatočily,“uvedla Oksana.

Štědré dvě třetiny populace

Na charitu podle výzkumné společnost­i Behavio přispívá zhruba 67 procent Čechů. Jedná se zhruba o 4,7 milionu lidí z dospělé populace, která čítá asi sedm milionů lidí.

A lidé si všímají nejen válkou sužované Ukrajiny. Zkrátka nepřišli ani tuzemští potřební a projekty, které je podporují.

„Na Darujme.cz už třetím rokem vidíme, že Češi jsou stále štědřejší a podporují své oblíbené organizace a spolky. Objem financí, které posílají na dobrou věc, roste, i pokud jej očistíme od vlivu covidových sbírek, loňského tornáda na Moravě či letošní situace na Ukrajině,“informuje mluvčí nadace Via Hana Morávková. Podle jejích slov bylo po dvou adventních víkendech vidět, že Češi byli štědřejší než loni. Přes Darujme.cz nadace do poloviny prosince rozdělila přes 700 milionů korun.

„Vidíme také, že roste průměrná hodnota daru. Letos 1 841 korun, loni 1 121 korun u jednorázov­ých darů. Nárůst zaznamenal i průměrný pravidelný dar, byť ne tak výrazný – letos 295 korun, loni 275 korun,“srovnává Morávková.

Snažili se, abychom se cítili co nejlépe. Dnes můžu s jistotou říct, že vám moc děkuji! Jste prostě neuvěřitel­ní, velmi milí a úžasní lidé.

Sbírka na Lenku

Pomoci ve výši 72 tisíc korun se takto dočkali třeba rodiče autistické Lenky, která kromě neustálé péče potřebuje týdně i 14 hodin speciálníc­h terapií, což představuj­e 5 400 korun coby další náklad pro rodinu. A trendem jsou i sbírky s materiální pomocí. Například nadace ČEZ obdržela oblečení, hračky, hygienické potřeby i trvanlivé potraviny pro uprchlíky. „Elektrárna Prunéřov II věnovala Hasičskému záchranném­u sboru Ústeckého kraje na 90 skládacích postelí s kolečky a matracemi za více než 180 tisíc korun,“vybírá konkrétní dary mluvčí Alice Horáková. Podle ní se ve sbírkách objevily i speciální hasičské obleky či notebooky pro ukrajinské středoškol­áky.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia