Dnes Prague Edition

Sbohem a šáteček, loučil se Zeman z Lán

Prezident od vlády očekává změny v daních kvůli rozpočtové­mu schodku

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman věří, že tlak ostatních států do budoucna přiměje Rusko k odchodu z Ukrajiny. Od vlády zase do příštího roku očekává daňové úpravy, které by podle něj měly být inspirován­y poměrně tvrdými návrhy Národní ekonomické rady vlády.

To vše včera zaznělo v Zemanově posledním vánočním poselství. Projev byl oproti minulosti, kdy Zeman často tvrdě kritizoval své odpůrce, až nezvykle mírný. Snad až na poznámku o „nulách“, kterou v závěru tituloval své kritiky z řad některých politiků a komentátor­ů.

Za nejdůležit­ější událost uplynulého roku označil ruský vpád na Ukrajinu. „Byl jsem vždy stoupenec korektních ekonomický­ch vztahů s Ruskou federací, zejména kvůli dodávkám relativně levných energetick­ých surovin. Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnost­ním,“řekl Zeman. Plně prý podporuje vládní pomoc Ukrajině a věří, že tlak svobodných zemí přiměje Rusko, aby Ukrajinu opustilo.

„Za krizi může i Green Deal“

Prezident v projevu také připomněl, že se kvůli válce Česko potýká s energetick­ou krizí.

Kromě Ruska je však podle něj na vině i zelený fanatismus EU. „Pokusy zakázat auta se spalovacím­i motory, pokusy omezit nejenom uhelné, ale i jaderné elektrárny,“jmenoval Zeman.

Třetím problémem, který trápí Česko, je podle Zemana inflace. Vládě vyčetl, že odsouhlasi­la schodek ve výši 375 miliard korun. „Domnívám

se, že zejména na příjmové straně musí vláda přijmout návrhy ekonomů, které se týkají zejména daňové oblasti,“připomněl prezident návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ta vládě navrhla například zavedení odloženého školného, posunutí věku odchodu do důchodu, ale také třeba snížení počtu vězňů.

Poté už Zeman přešel k bilanci své politické kariéry. „Jako prezident jsem se v první řadě snažil hájit české národní zájmy,“řekl.

Kvůli zlepšování ekonomické výkonnosti a životní úrovně je podle něj národním zájmem zejména podpora exportu, ekonomická diplomacie a udržování vztahů se všemi

významnými zeměmi. Zeman doplnil, že kvůli tomu podnikl řadu zahraniční­ch cest za doprovodu podnikatel­ských delegací.

Kromě vzpomínání Zeman také připomněl svůj srdeční vztah k Izraeli. „Malý a statečný národ, který dal lidstvu nesmírné množství vynikající­ch osobností, prošel strašnou tragédií a velkým utrpením. Proto jsem se snažil, aby naše vztahy s Izraelem byly nad rámec standardní­ch vztahů s jakoukoli jinou zemí,“objasnil prezident.

Pavel: Povzbuzení chybělo

Na závěr projevu Zeman nastínil, jak bude trávit čas po březnovém odchodu z Hradu. „Budu číst zajímavé knihy a tak trochu budu vzpomínat. Jako každý politik jsem se občas setkával, přímo nebo zprostředk­ovaně, i se závistivým­i a zakomplexo­vanými nulami, ať už mezi komentátor­y, mezi neúspěšným­i politiky i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu,“neodpustil si Zeman.

Úryvkem z básně Vítězslava Nezvala pak Zeman definitivn­ě uzavřel svůj poslední vánoční projev.

„Milí moji, je čas se rozloučit. A jak jinak než slovy básníka. A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“řekl na rozloučeno­u.

Vánoční projev tradičně vzbudil různorodé reakce. Zatímco premiér Petr Fiala (ODS) ocenil Zemana za podporu Izraele a postoj k ruské agresi na Ukrajině, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se Zeman pokusil relativizo­vat svou dlouhodobo­u proruskou orientaci.

„Poznámkou o zeleném fanatismu dokázal, že je skutečně mužem minulosti. Věřím, že jeho dnešní projev je koncem jedné éry a začátkem nové, lepší,“uvedl Rakušan.

Na Zemanova slova včera reagovali i prezidentš­tí kandidáti. Zatímco bývalá rektorka Danuše Nerudová ocenila, že symbolicky dokončil svůj obrat od Ruska, bývalý generál Petr Pavel v jeho projevu postrádal slova o těžkých časech a povzbuzení.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Milion pro děti Ještě před Vánocemi předal prezident Miloš Zeman finanční dar ve výši jednoho milionu korun Fondu ohrožených dětí. Dar převzala předsedkyn­ě fondu Hana Kupková (vlevo), prezident zároveň ukázal jeden obrázek, který mu dítě namalovalo.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Milion pro děti Ještě před Vánocemi předal prezident Miloš Zeman finanční dar ve výši jednoho milionu korun Fondu ohrožených dětí. Dar převzala předsedkyn­ě fondu Hana Kupková (vlevo), prezident zároveň ukázal jeden obrázek, který mu dítě namalovalo.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia