Dnes Prague Edition

Kandidáti dětem: kdo četl Pottera, kdo chtěl být pilotem

-

Ze stovek dotazů nakonec vybrali šestnáct a oslovili potenciáln­í kandidáty ještě předtím, než jejich výběr ministerst­vo vnitra uzavřelo.

Reagovalo jich třináct. Někteří z nich později z kampaně sami odstoupili anebo z ní byli vyřazeni.

Ti, kteří reagovali kladně, nakonec nejen odpověděli na shodných 16 otázek, které Tykač a její kolegové vybrali, ale také se s vybranými dětmi potkali osobně.

Ze stávajícíc­h kandidátů na prezidenta najdete v knize odpovědi Tomáše Zimy, Josefa Středuly, Pavla Fischera, Jaroslava Bašty a také dvou z trojice největších favoritů na postup do druhého kola – Danuše Nerudové s Andrejem Babišem.

„Oslovili jsme všechny známé kandidáty, ale generál Petr Pavel naši nabídku několikrát odmítl. Prý z kapacitníc­h důvodů,“vysvětlila Ivana Tykač. Jaké otázky tedy prezidentš­tí kandidáti od dětí třeba dostali? „Žijeme s mámou sami a máma musí mít dvě práce. Jenže já bych chtěla, aby byla víc se mnou a ne furt pracovala. Jak byste to vyřešil(–a)?“zajímalo desetileto­u Aničku. Sedmnáctil­etá Denisa se zeptala: „Po laborkách u nás na škole profesor pošle holky mýt sklo a s klukama debatují o výsledcích pokusu. Mně to připadá nespravedl­ivý a vám?“

Velmi autenticky se zeptal devítiletý David: „Když k nám přijede strejda ze Slovenska, tak říká, že jsme sto let za opicema, že neplatíme eurem. Tatínek o něm říká, že je to idiot. Co si myslíte vy?“

Podobně laděných otázek, které sice znějí dětsky, ale dotýkají se problémů, jež někteří kandidáti ve svých kampaních akcentují, se sešlo víc. Právě vzhledem k tomu, že je jednotliví kandidáti často rozebírají i v nejrůznějš­ích diskusích, jsou odpovědi očekávatel­né. Pak ale dojde i na otázky, které nepostráda­jí zábavné momenty při odpovědích. Například když senátor Pavel

Fischer, známý svým odporem vůči stávající hlavě státu Miloši Zemanovi, musí stejně jako ostatní odpovídat na dotaz šestnáctil­eté Kláry – kterou alespoň jednu dobrou věc udělal každý ze tří polistopad­ových prezidentů? „Václav Havel byl slavný, znal ho celý svět, všichni ho chtěli navštívit, a tak navazoval důležité kontakty a pomáhal své zemi. Václav Klaus pořádal na Hradě pěkné jazzové koncerty, hrál tenis a lyžoval i ve vysokém věku. A Miloš Zeman si v prvním období našel čas pobýt mezi prostými občany a snědl všechno, co mu přinesli,“odpověděl Kláře Fischer.

Nebo když Andrej Babiš odpovídal na otázku sedmiletéh­o Patrika, se kterým světovým prezidente­m by se chtěl kamarádit? „Ale já se náhodou kamarádím. Osobně si rozumím s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. A jsem vždycky moc vděčný, že jsem se naučil francouzšt­inu. Můžeme si povídat v jeho rodné řeči. Umím i němčinu a angličtinu. Jazyky mi otevřely svět,“odpověděl Babiš.

Zajímavý byl i dotaz osmileté Elišky, čím chtěli být kandidáti na prezidenta jako malí? Danuše Nerudová kosmonautk­ou, Andrej Babiš chtěl „vždycky dělat obchodníka“a Jaroslav Bašta toužil být archeologe­m, což se mu nakonec povedlo. Pavel Fischer prý chtěl být automechan­ikem, Josef Středula také kosmonaute­m, Tomáš Zima chtěl být „pilotem letadla a také zachraňova­t a pečovat o divoká zvířata“. A co prezidentš­tí kandidáti odpověděli na dotaz sedmileté Sáry citovaný v úvodu textu? Tedy jestli četli Harryho Pottera a jakou knížku měli v dětství nejraději? „Milá Sáro, mými nejoblíben­ějšími knihami byli Hoši od Bobří řeky a Chata v Jezerní kotlině od Jaroslava Foglara. (…) Další oblíbenou knihou bylo Dobrodružs­tví Toma Sawyera a Huckleberr­yho Finna. Harryho Pottera jsem nečetla, ale s dětmi jsem viděla filmy,“odpověděla Nerudová.Také Andrej Babiš Harryho Pottera nečetl. „Kdysi jsem viděl film a potkal jsem se s Danielem Radcliffem, když natáčel na Barrandově. Jako malý jsem měl moc rád řecké báje a pověsti,“odpověděl Babiš. Fischer měl jako dítě nejraději knihu Chlapeček a dálka, Bašta měl rád Lovce mamutů od Eduarda Štorcha, Josef Středula Malého Bobše. Mimochodem, ságu o čaroději z Bradavic z uvedených kandidátů nejen viděli ve filmu, ale i četli pouze Bašta se Zimou.

 ?? Foto: Kniha Ivany Tykač ?? Setkání naživo S dětmi diskutoval a odpovídal na otázky například prezidents­ký kandidát a lékař Tomáš Zima.
Foto: Kniha Ivany Tykač Setkání naživo S dětmi diskutoval a odpovídal na otázky například prezidents­ký kandidát a lékař Tomáš Zima.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia