Dnes Prague Edition

Praktické Vánoce

Hitem se staly elektrocen­trály, protože lidé se bojí výpadku proudu. Dolů šly naopak prodeje robotickýc­h vysavačů.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Zatímco v uplynulých letech Češi nacházeli pod stromečkem hlavně kávovary či robotické vysavače, dnes jsou z těchto dárků propadáky. Naopak největšími hity letošních Vánoc byla zařízení souvisejíc­í s energokriz­í. Podle dat společnost­i Heureka.cz, které má MF DNES exkluzivně k dispozici, se nejvíce zvedl zájem o UPS, tedy záložní zdroje, které slouží k vykrytí výpadku nebo kolísání dodávek elektrické energie. Během předvánočn­ích prodejů za listopad a prosinec se jich prodalo v porovnání s loňskem skoro o 700 procent více.

Na druhém místě skončily elektrocen­trály, což jsou nejčastěji benzinové stroje vyrábějící elektřinu. Těch se meziročně prodalo o 555 procent více.

„Lidé se bojí výpadků proudu, proto letos skupují zařízení, kterými by se pojistili. Přešli od vyloženě konzumních dárků k těm praktickým,“říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. Mezi „skokany roku“patří i odvlhčovač­e, kterých si lidé pořídili o 231 procent více než před rokem. Tím, jak se v domácnoste­ch topí méně, totiž nastala potřeba řešit větší srážení vlhkosti.

O tři procenta nižší obrat

Co se naopak prodávalo podstatně méně, byli „zbyteční“žrouti elektřiny. Již zmíněné robotické vysavače se propadly oproti loňským Vánocům o 38 procent. Podobně se vedlo fritovacím hrncům, kuchyňským robotům či mixérům.

Celkově obrat letošní vánoční sezony skončil ve srovnání s loňským rokem o tři procenta níže. Oproti rekordním předvánočn­ím měsícům roku 2020 jde o třetinový propad. Slabší byly i listopad s prosincem dohromady.

„Reálně šlo o propad okolo šesti procent. Vánoce byly zjednoduše­ně asi tak bohaté jako před pěti lety,“řekl ekonom Petr Dufek. Podle něj se totiž úspory domácností tenčí. „V bankách mají české domácnosti s výjimkou živnostník­ů uloženo 3,1 bilionu korun. Přírůstek vkladů postupně zpomaluje, což je důsledek inflace. Část lidí šetří, část musí sahat do úspor,“vysvětlil Dufek.

První průzkumy ukazovaly, že lidé plánovali za Vánoce utratit v průměru kolem 12 700 korun. To je zhruba o tisícovku více než v loňském roce. Kvůli vysoké inflaci by si však museli připlatit ještě zhruba 1 400 korun, aby měli svátky ve stejném standardu jako před rokem. Reálně si totiž za stejné peníze koupí méně zboží.

„Někteří lidé mají rezervy, které mohou zapojit, ale zhruba čtvrtina lidí již nemá jinou možnost než začít výrazně šetřit. Lze očekávat, že spotřeba lidí bude klesat podobně jako jejich reálné příjmy,“říká ekonom Štěpán Křeček ze společnost­i BHS Securities. Průzkumy podle něj také ukazují, že drtivá většina Čechů se snaží, aby zdražování nepocítily děti.

Pokud jde o hračky, lidé nejvíce podle dat Heureky kupovali stavebnice Lego. Prodeje se zvedly oproti loňsku o pětinu. Více se prodalo i panenek Barbie, a to o 18 procent více. Velký zájem byl také o kuličkové dráhy a výtvarné a kreativní sady. „Oproti loňskému roku lidé utratili asi o desetinu více peněz. Ale zatímco loni chodili pro dražší dárky, dnes je hodnota nakoupenéh­o zboží zhruba o pětinu nižší. Kupují tedy více levnějších kusů,“upřesnila za hračkářstv­í Bambule Jana Krčková. Horší situaci očekává v příštím roce, kdy na zákazníky dolehne inflace. Kromě hraček šlo na dračku hlavně teplé oblečení. „S klesajícím­i teplotami se výrazně více prodává nejen oblečení do chladného počasí, ale také pohodlné kousky, jako jsou pyžama,“sdělil Maciej Podwojský, obchodní ředitel společnost­i Primark pro region střední a východní Evropy. Podle něj se výrazně více lidí vrátilo do kamenných prodejen, zatímco v předchozíc­h dvou letech vedl online prodej.

Podle společnost­i Bushman nejvíce vzrostla poptávka po svetrech. Oproti předpandem­ickému roku 2019 stouply prodeje o 66 procent a oproti roku 2020 o 55 procent. „O téměř 100 procent se navýšily prodeje kraťasů, což zřejmě souvisí s opětovnou možností cestovat,“uvedla za Bushman Jana Lenková.

Už v létě prý klesl počet kusů nakoupenéh­o zboží na jednu účtenku. „Z toho vidíme, že lidé se nechovají tak rozmařile jako dříve, ale nad nákupem přemýšlejí a kupují jen opravdu to, co potřebují,“dodala Lenková.

Podobné zkušenosti mají i další prodejci. „Zájem oproti covidovému období mírně klesl například u sportovníh­o vybavení pro domácí fitness, kterým jsme se zásobili v předchozíc­h letech,“podotkl Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK – Asociace pro elektronic­kou komerci. Dalším segmentem, který roste vytrvale každý rok, jsou léky a zdravotnic­ké potřeby. „Letos utratili zákazníci za vánoční dárky o devět procent více než loni. Ve srovnání s obdobím před pandemií koronaviru evidujeme nárůst vánočních tržeb dokonce o 88 procent,“říká manažerka Lékárna.cz Helena Nevečeřalo­vá. Největší zájem je podle ní o různé měřiče tepu a tlaku.

Počkáme si na slevy

Obchodníci specializu­jící se na elektronik­u hlásí spíše ochlazení zájmu. „V porovnání s rekordním rokem 2021 jsme celkově v mírném poklesu prodejů, v porovnání s rokem 2019 zase ve výrazném nárůstu v hodnotě i počtu kusů,“uvedla Lucie Dlouhá ze společnost­i Alza.cz. O telefony, tablety či herní konzole ale prý zájem neuvadá.

„Zajímavý trend pozorujeme u mobilních telefonů, kdy lidé méně kupovali modely střední třídy a přesouvají se k těm levnějším. Ale roste zájem i o dražší modely a vlajkové lodi jednotlivý­ch značek. To platí například u telefonů iPhone nebo Samsung,“dodala Dlouhá.

Obchodníci se shodují, že narostl zájem o dárkové poukazy. Někteří si totiž letos raději s vybíráním dárků počkají na povánoční slevy. „Zdražování energií se projevuje v zájmu zákazníků o energetick­y úsporné spotřebiče, úsporné žárovky, chytré zásuvky, termostaty,“říká Olga Dolínková za Datart.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia