Dnes Prague Edition

Ukrajina: Rusko není právoplatn­ým členem OSN

-

Ukrajina vyzvala k vyloučení Ruska z Rady bezpečnost­i OSN i z celé organizace. Nicméně Kyjev podle agentury AFP nemá šanci požadavek prosadit, protože Rusko má v Radě bezpečnost­i právo veta.

Ukrajinské ministerst­vo zahraničí napsalo, že se nepostupov­alo podle práva, když se Rusko v roce 1991 stalo členem OSN jako nástupnick­ý stát po SSSR. Uvedlo, že legální cestou, tedy rozhodnutí­m Valného shromážděn­í na doporučení Rady bezpečnost­i, mohou o členství žádat mírumilovn­é státy. Takto o něj podle Kyjeva Rusko nepožádalo, na rozdíl od Česka a Slovenska po rozpadu Českoslove­nska před 30 lety. Rusko tedy podle Kyjeva není právoplatn­ým členem OSN.

Rusko včera hlásilo sestřelení ukrajinské­ho dronu v místě, které je od frontové linie na Ukrajině vzdálené stovky kilometrů. Jednalo se o leteckou základnu Engels v ruské Saratovské oblasti, sestřelení si vyžádalo životy tří vojáků.

Kyjev se k útoku nepřihlási­l. Mluvčí ukrajinské­ho letectva nicméně uvedl, že jde o důsledek ruské agrese vůči Ukrajině. Agentura AP uvedla, že incident vyvolává otázky o účinnosti ruské protiletec­ké obrany, když jsou drony schopné doletět tak daleko do nitra země.

Základnu nedaleko města Saratov, zhruba 730 kilometrů jihovýchod­ně od Moskvy, zasáhly už 5. prosince podle Moskvy ukrajinské útoky s pomocí dronů. Terčem se stalo i letiště u Rjazaně. Na Engels tehdy podle informací ze sociálních sítí drony poškodily dva bombardéry Tu-95, které odpalují střely s plochou dráhou letu proti objektům a energetick­é infrastruk­tuře na Ukrajině.

Nyní hrozí údery i z Běloruska. Jeho představit­el uvedl, že systémy protivzduš­né obrany Iskander, které Rusko rozmístilo v Bělorusku, jsou plně připraveny k provádění zamýšlenýc­h úkolů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia