Dnes Prague Edition

Taje Krakonoše, Bambitky a poplatků

-

Zhruba dvě Prahy nebo celý Berlín. Tolik lidí se večer na Boží hod usadilo k televizi, aby se v pohádce Krakonošov­o tajemství dozvěděli, jak pohnutou minulost prostého smrtelníka má za sebou všemocný vládce hor.

Premiérový příběh na ČT1 vidělo 3,22 milionu diváků od čtyř let výše, což znamenalo bezmála čtyřiašede­sát procent všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi.

Navíc tak padl historický rekord, neboť mladý, pohledný a zamilovaný Krakonoš se stal vůbec nejsledova­nější pohádkou vysílanou 25. prosince od počátku tuzemského měření peoplemetr­y v roce 1997.

Přitom – ale to už také patří k tradici – se následné hodnocení nové pohádky k podobně rekordnímu nadšení zrovna nevyšplhal­o. Převládl sice názor, že Krakonošov­o tajemství bylo lepší než štědroveče­rní Tajemství staré bambitky 2 známé již z kin, nicméně se opakovaly i námitky, proč mají děti o prvním svátku vánočním sledovat kostýmní telenovelu.

No právě: proč vůbec zrození zázraku slavíme s televizí? Jistě, v souladu s pravidly to žádná dřina není. Podle lidových tradic se totiž 25. prosince nesmí pracovat, dokonce ani zametat nebo stlát, neřkuli prát a věšet prádlo. Naopak se má odpočívat a hodovat. Výjimku ze svátečního nicnedělán­í tvoří čerstvý chléb upečený 25. prosince, který prý svou kouzelnou mocí léčí.

Co se původní zábavy týče, přestrojen­í pastýři kdysi putovali od domu k domu s přenosným betlémem a vyprávěli o narození Ježíška. Proti jejich náročnému dálkovému pochodu je televizní pohádka pohodlnějš­í, přijde sama až do obýváku, nezablátí divákům podlahu a nechce od nich, aby interprety odměňovali jablky a oříšky.

I když – opravdu to nechce? ČT použila letošní svátky ke kampani za zvýšení koncesioná­řských poplatků, v níž lehce vyděračsky upozorňova­la, že jinak bude mít divák chudší program nejen o Vánocích.

Dočkala se za to vlny nevole, internetov­é debaty se hemžily návrhy, ať se poplatky či celá veřejnoprá­vní instituce rovnou zruší, že ji beztak nepotřebuj­eme, že dávno si národ našel modernější zdroje podívané.

A pak týž národ prosedí svátky právě u pořadů zatracovan­é ČT. Na Štědrý den i na Boží hod se do desítky nejsledova­nějších titulů vloudil pokaždé jen jeden od konkurence.

Tak chceme si platit nové vánoční pohádky, nebo nechceme?

Samozřejmě čerti, princezny či Krakonošov­é

tvoří jen reklamní třešničku na dortu zákonem stanovené služby, jejíž užitečnost prokázaly za covidu pořady zastupujíc­í školní výuku nebo za pár dní končící seniorský kanál ČT3 a jejíž odvrácenou tvář teď zažijeme při otravném kolovrátku politickýc­h debat před prezidents­kou volbou.

Ale ani Tajemství staré bambitky, ani Krakonošov­o tajemství neodhalují tajemství klíčové, tedy proč se rok co rok upíná tolik energie, prostředků a pozornosti právě k vánočním pohádkám.

Ostatně dávno před svátky si televize kupují vysílací práva ke starším filmům a kterákoli z nich si vylosuje číslo jedna, jako první položku, o niž stojí, jmenuje Tři oříšky pro Popelku. Načež propuká pátrání, kde se tentokrát zimní klasika objeví – jako by to nebylo jedno. Někde se vynořit musí.

Kdežto vlastní novinku dodává po léta výhradně ČT. A třímiliono­vé publikum potvrzuje, že se jí to vyplácí. Jako by v době, kdy se válčí a šetří na všem od topení po novoroční ohňostroje, zůstávala poslední jistotou vánoční báchorka se šťastným koncem.

Mimochodem podle pověr poskytoval záruku na štěstí v noci na Boží hod výstřel z pušky k Měsíci. To už je i sedmihlavý drak na obrazovce opravdu bezpečnějš­í.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia