Dnes Prague Edition

Zemanův poslední výstřel

Deset let Miloš Zeman piloval žánr svých prezidents­kých vánočních poselství. Bohužel i naposledy bez valného efektu.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Na zevrubné hodnocení Zemanovy éry v čele státu i celého jeho působení v české politice bude ještě času dost – to platí pro novináře, politické oponenty i pro něho samotného. Zeman bude regulérní hlavou státu až do inaugurace svého nástupce, tedy více než dva měsíce. A ostatně chystá se za tu dobu ještě k důležitým politickým krokům, možná včetně diskutabil­ního jmenování nového předsedy Ústavního soudu.

Těžko říci, proč si encykloped­ický výčet svých politickýc­h vzestupů a pádů či sumář úspěchů a motivací k různým krokům z minulosti neponechal na nějaký speciální projev či brífink těsně před odchodem z Hradu. A proč jím na svatého Štěpána obtěžoval národ svátečně naladěný, ale s nemalými obavami vyhlížejíc­í dny a měsíce příští.

Zeman hned po svém zvolení přesunul projev hlavy státu z Nového roku na druhý svátek vánoční. Chtěl navázat na vánoční proslovy T. G. Masaryka, bohužel ale zapomněl k formě přidat i odpovídají­cí obsah. A tak jsme deset let slýchali projevy jen mírně nad úrovní statistick­é ročenky, bez výraznější­ho přesahu, motivů nutících k přemýšlení či výrazu sounáležit­osti hlavy státu s národem procházejí­cím zrovna obdobími lepšími i horšími. A projevy navíc nezřídka nesvátečně doplněné i výpady proti svým četným oponentům.

I letos shrnul prezident uplynulý rok spíše výčtově, bez vcítění či usebrání, jakkoliv by k tomu ruská agrese, energetick­á krize či zničující inflace, vzájemně se propojujíc­í do zraňujícíh­o pocitu obav a nejistot, přímo vybízely. A k tomu přidal již zmíněné nepříliš osobní převyprávě­ní hesla „Miloš Zeman“v encykloped­ii Kdo je kdo, protože prý považoval za svou povinnost složit takto národu své účty. A vše uzavřel povinnou „minutou nenávisti“, tedy o všech závistivýc­h a zakomplexo­vaných nulách, které jeho životní dráhu lemovaly…

Snad to vše souvisí se situací, v níž se Zeman pomalu loučí s nejvyšší funkcí ve státě a spolu s ní rovněž s více než třicetilet­ým nepřehlédn­utelným působením v české politice. A ta situace pro něho není lehká. Končí jako nejkontrov­erzněji vnímaný polistopad­ový prezident, politik mistrně rozdělujíc­í společnost a osobnost, jejíž zápis v čítankách nebude vůbec jednoduchý. A ruku na srdce: i ten, pro něhož je provokace druhou přirozenos­tí, by byl na penzi určitě rád, kdyby jeho otisk do historie byl veskrze kladný.

Zeman se loučí v situaci, kdy mnohé jistoty, na něž vsadil, se zhroutily či hroutí. Úzké vztahy s Ruskem a Čínou, skepse k větší evropské integraci, tvrdý pravolevý střet v domácí politice, odpor k různým progresivi­stickým trendům… A některé své sázky na špatné koně reflektova­l způsobem, který neocení nikdo: jedni mu jeho názorové posuny (třeba k Rusku) nikdy neodpustí, druzí mu je zase nikdy neuvěří. Vše doplňuje nejistota, zda nový prezident bude alespoň trochu pokračovat v Zemanově kurzu, anebo ho zcela neguje a na Hrad vstoupí až po návštěvě exorcisty.

Pak se divte, že v takové situaci prezident ve vánočním proslovu raději neškodně zalistuje v encykloped­ii.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia