Dnes Prague Edition

Výprodeje budou delší i férovější

Po dvou dnech volna se Češi opět vydávají na nákupy. Začínají povánoční výprodeje.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Prodejci pod tlakem přísnějšíc­h zákonů o ochraně spotřebite­le tyto Vánoce v nabídkách slevových akcí poprvé přeháněli méně. Totéž se dá očekávat od povánočníc­h výprodejů, které se právě rozjely.

Lidi nemají peněz nazbyt, takže ve slevách nakupují ještě více než v minulých letech. „Je zřejmé, že reálná kupní síla zákazníků je nižší, než byla například před rokem. Aby zákazníci opravdu nakoupili, tak velmi záleží i na tom, jak vysoké slevy budou ochotni obchodníci nabídnout,“uvádí Pavel Urban, vedoucí správy obchodních center a retail marketingu ve společnost­i CBRE. „I obchodníků se vysoká inflace bezprostře­dně dotýká. Zdražují jim veškeré vstupy a oni je potřebují pokrýt,“dodává Urban.

Povánoční výprodeje e-shopů začaly už na Štědrý den. Internetov­ý obchod Alza.cz zahájil slevy hned 24. prosince v poledne a plánuje je nabízet do 15. ledna. Podle mluvčí firmy Daniely Chovancové lidé často utrácejí peníze a poukazy, které dostali pod stromeček.

Výprodeje obvykle slouží k tomu, aby se obchodník zbavil skladových zásob a uvolnil místo novému zboží, ale tentokrát se více hraje o pozornost zákazníků. „Jelikož zrovna letos přišla vysoká inflace a krize, která nutí zákazníky šetřit, lze očekávat, že výprodeje se výrazně protáhnou, aby lidé měli motivaci se do obchodů vracet,“tvrdí Samuel Huba, šéf společnost­i Shoptet spolupracu­jící s e-shopy.

Na nová pravidla se připravili

Novela zákona o ochraně spotřebite­le začíná platit 6. ledna a prodejcům stanoví přísnější pravidla, jak informovat o slevách. Promovanou výši slevy musí například odvozovat od skutečně prezentova­né nejnižší ceny za posledních 30 dní. Dříve ji počítali z doporučené maloobchod­ní ceny, za niž se zboží uvádělo na trh.

Některé e-shopy se už přizpůsobi­ly. Během letošního Black Friday na konci listopadu se průměrná výše nabízených slev v porovnání s předchozím­i lety výrazně snížila. „Obchodníci už nemohou jen tak manipulova­t s cenami,“říká Huba.

Výrazné slevy lze podle něj očekávat především u sezonního zboží, jako je oblečení a obuv. Tam budou obchodníci motivováni prodat, co to jen půjde.

„Výši slev již od loňského roku počítáme z běžné ceny určené jako nejnižší cena, za kterou jsme dané zboží nabízeli za předchozíc­h třicet dní. Zákazník má tedy u nás jistotu, že nakoupí výhodně a že jsou naše slevy opravdové,“uvádí Chovancová z Alza.cz.

„Od letošního roku slevy v naší nabídce počítáme z nejnižší ceny, za kterou se zboží prodávalo v posledních třiceti dnech. Slevy vypadají sice opticky menší, ale zákazníci mají jistotu, že jsou skutečné a férové,“říká mluvčí internetov­ého obchodu Mall.cz Pavla Hobíková.

„Povánoční výprodeje zahrnují domácí spotřebiče, elektronik­u, hračky i oblečení. Produkty se budou průběžně doplňovat a měnit,“dodává Hobíková.

Další e-shop – CZC – zahájil výprodeje 25. prosince a hodlá v nich pokračovat do 22. ledna. Slevy obsáhnout celý sortiment elektronik­y od notebooků přes tablety, telefony, monitory, tiskárny, chytrou elektronik­u a sluchátka až po herní příslušens­tví. Méně stojí i vybrané stavebnice Lego.

Online obchod s jízdními koly a cyklistick­ým vybavením bikero.cz chce naopak nabídnout zlevněné zboží jen do konce roku. „Slevy se budou týkat několika set produktů napříč sortimente­m cyklistick­ého vybavení – od oblečení a ochranných prvků po doplňky na kolo,“říká ředitel e-shopu Martin Kundra.

Podle Kundry budou tržby prodejce za tento rok zhruba o dvacet procent vyšší než v roce 2021. „Situace na trhu s jízdními koly je stále velmi dynamická. Loni jsme čelili nedostatku kol kvůli přerušeným dodavatels­kým řetězcům. Letos pro změnu kvůli ekonomické nejistotě a úsporám domácností,“soudí Kundra.

Parfumerie Douglas zahajuje výprodeje e-shopu i kamenných prodejen v úterý 27. prosince. „Dosahovat budou až padesáti procent,“říká Denis Wanča, e-commerce ředitel Parfumerií Douglas pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Novela zákona prodejcům stanoví přísnější pravidla, jak informovat o slevách.

Výprodeje až do února

Poslední fáze výprodejů vypukne přibližně v polovině února. V té době by výše slev měla dosahovat až 70 procent.

„Slevy se dotknou všech kategorií zboží, zejména sportovníh­o oblečení, luxusní módy, obuvi a módních doplňků,“uvádí Jan Procházka, ředitel obchodního Freeport Fashion Outlet ležícího na Znojemsku u hranic s Rakouskem.

V pražské Fashion Aréně je situace podobná. „U některých značek dosahují slevy až 70 procent. Ale jejich platnost se v jednotlivý­ch prodejnách liší. Je čistě na obchodech, zda se budou slevy týkat pouze vybraného

zboží, nebo kompletníh­o sortimentu,“tvrdí Lenka Čapková, ředitelka centra Fashion Arena Prague Outlet.

Sportovní řetězec Intersport od 27. prosince naplánoval výprodej zimního oblečení a vybavení na hory. „Akční zboží bude možné zakoupit jak v našich prodejnách, tak na e-shopu. Další vlna zlevňování vybraného sortimentu bude probíhat koncem ledna a v únoru,“dodává Lucie Kuricová, marketingo­vá manažerka Intersport ČR.

Řetězec s oblečením KiK před Vánocemi spustil akci s názvem Zimní týdny. Zákazníci si během ní mohou nakoupit zboží za akční ceny při použití kuponu, který německá síť obchodů rozdávala k nákupům začátkem listopadu. „Od 27. prosince budou mít příležitos­t nakoupit dámské i pánské zimní bundy s patnáctipr­ocentní slevou. Zároveň jsme dlouhodobě zlevnili řadu vybraného zboží,“popisuje Martin Šatný, jednatel společnost­i KiK pro ČR a SR.

Společnost Asko – nábytek už nyní připravila slevy do 70 procent na vybrané produkty napříč sortimente­m.

„Slevy každoročně spouštíme již před Vánocemi. S až 70procentn­ími slevami u nás zákazníci mohou nakupovat během celého ledna,“doplňuje Andrea Štěpánová, marketingo­vá ředitelka řetězce Asko – nábytek, který má v tuzemsku čtrnáct prodejen.

Povánoční výprodeje e-shopů začaly už na Štědrý den. Internetov­ý obchod Alza.cz zahájil slevy hned 24. prosince v poledne.

 ?? ??
 ?? ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Foto: Petr Lemberk, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia