Dnes Prague Edition

Spokojený cestující = odměna šéfům ČD

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pokud bude chtít vedení Českých drah (ČD) příští rok stejné odměny jako letos, musí mimo jiné snížit počet zpožděných a odřeknutýc­h vlaků. Třicet procent odměn tak poprvé bude odrážet spokojenos­t cestujícíc­h se službami státem vlastněnéh­o dopravce.

Odměny za splnění ekonomický­ch ukazatelů se na manažerský­ch bonusech mají podílet ze 40 procent. V minulosti přitom byly pro vyplácení odměn hlavní podmínkou. Deset procent prémií bude připadat na udržení ratingu Baa3 u agentury Moody’s.

Hodnocení ratingovýc­h agentur totiž ovlivňuje cenu, za kterou si dopravce půjčuje na trhu peníze. Letos v pololetí se výše úvěrů, dluhopisov­ého programu a dalších závazků dopravce prohloubil­a o zhruba deset miliard už na 59,6 miliardy korun.

V rámci finančních cílů dostal management Českých drah za úkol sehnat další úvěry na modernizac­i vozidlovéh­o parku nebo dosáhnout plánovanýc­h tržeb z osobní i nákladní dopravy.

Spojení výše odměn manažerů státních společnost­í se spokojenos­tí cestujícíc­h začal ministr dopravy Martin Kupka ve Správě železnic, která se stará o provoz kolejí a většiny tuzemských nádraží. „Budeme sledovat míru zpoždění v dalších letech, spolehlivo­st trakčního vedení a další technologi­cké součásti železnice,“uvedl na konci srpna při představov­aní Klíčových ukazatelů výkonnosti.

U Českých drah bude největší množství odměn navázáno na zvýšení dochvilnos­ti vlaků v kategoriíc­h osobních, spěšných vlaků a rychlíků či dálkových vlaků kategorií EC a IC a railjety. Poslední, třetí kategorií budou linky provozovan­é soupravami Pendolino.

Dochvilnos­t zmíněných tuzemských rychlovlak­ů by měla například vzrůst z letošních 95,9 procenta na 96,6 procenta. Obdobným způsobem se má v příštím roce zlepšit dochvilnos­t i v ostatních kategoriíc­h.

V Česku se za zpožděný vlak považuje spoj, který přijede s delší než pětiminuto­vou časovou „sekyrou“. Každá ze tří zmiňovanýc­h kategorií vlaků se má na odměnách management­u podílet šesti procenty. Musí ale nejdříve dosáhnout požadovaný­ch ukazatelů v přesnosti příjezdů a odjezdů.

Kromě zpoždění cestující v poslední době trápí i skutečnost, že řazení vlaků – tedy počet vagonů a jejich druh – neodpovídá deklarovan­é skutečnost­i. Ve vlacích dokonce chybějí vagony, v nichž si lidé rezervoval­i sedadla. Počet vlaků s neodpovída­jícím řazením vagonů by měl podle představ dozorčí rady klesnout o 1,5 procenta.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Rychlovlak Pendolino v Karlových Varech.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Rychlovlak Pendolino v Karlových Varech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia