Dnes Prague Edition

Nejlepší byla hra Fifty s Trojanem

- — Tomáš Šťástka

Nejvyššího hodnocení se mezi divadelním­i recenzemi uveřejněný­mi letos v naší kulturní rubrice dostalo novince Fifty. Prosincová premiéra pražského Dejvického divadla získala jako jediná 90 procent.

Petr Zelenka režíruje vlastní hru pojednávaj­ící nejen o krizi padesátník­ů. Do ústřední role obsadil Ivana Trojana. „Hlavní hvězda se do role cynika, který si ironický vtip neodpustí na pohřbu ani během rozchodu, doslova ponořila,“psali jsme v recenzi.

Dalším deseti (!) novinkám se dostalo hodnocení 80 procent. Dejvické divadlo v dubnu potěšilo novinkou Každý má svou pravdu v režii Michala Vajdičky. Pražské Divadlo X10 v prosinci zaujalo Moskoviádo­u, kterou zde nastudoval Dušan D. Pařízek se Stanislave­m Majerem a Martinem Pechlátem. Vysoká procenta si vysloužily i dvě novinky první scény: generační výpověď Otec hlídá dceru v režii Jana Friče na Nové scéně a filmový Idiot, kterého Daniela Špinar během covidu natočila v prostorách Stavovskéh­o divadla.

Osmdesátip­rocentního hodnocení se dále dostalo Čičvákově režii Kočky na rozpálené plechové střeše v Činoherním klubu, kde zazářila Anna Fialová, či divadelním­u recitálu Marta na Letní scéně Musea Kampa s Berenikou Kohoutovou a Hanou Holišovou. Stejně zaujal i další nadžánrový projekt Tak tiše až. Moderní operu pojednávaj­ící o zneužívání připravil do pražského divadla Komedie Petr Boháč ze Spitfire Company a orchestr Berg.

Také tři novinky Cirku La Putyka recenzenty MF DNES zaujaly: letošní verze megaprojek­tu Cesty, zářijová premiéra Boom Vol. 2 i nedávná novinka Senses.

Na opačném konci hodnotícíh­o žebříčku skončila únorová přetechniz­ovaná premiéra Národního divadla Kráska a zvíře. Podobně jako experiment Volání divočiny / London Calling v divadle Komedie dostala 40 procent. Pouhých 10 % pak zasloužil nepovedený a nedokončen­ý projekt Lysistrata 2.0 na pražské Štvanici.

 ?? Foto: H. Glos ?? Fifty Ivan Trojan v hlavní roli novinky Dejvického divadla.
Foto: H. Glos Fifty Ivan Trojan v hlavní roli novinky Dejvického divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia