Dnes Prague Edition

Dvě stě let dobrodružs­tví, pátrání a nalézání

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Vojáci, čtyřicet století dnes na vás hledí z výše těchto pyramid, pravil údajně Napoleon ke své armádě, s níž se v roce 1798 vydal dobýt Egypt. Ať už to pozdější francouzsk­ý císař před monumentál­ními stavbami opravdu řekl, nebo ne, skutečnost­í zůstává, že jeho vojensky neúspěšné tažení víceméně stálo u zrození egyptologi­e.

Nedaleko ústí Nilu tam jeden z důstojníků Napoleonov­y armády narazil v červenci 1799 na část staroegypt­ské kamenné stély, nazvaný podle nedalekého města Rosettská deska. I díky tomu, že nesla tři verze téhož (byť ne pouze tomu), hieroglyfy o třiadvacet let později rozluštil Jean-Francois Champollio­n (byť se inspiroval i pracemi jiných učenců). V roce 1822 se tak rozhořel první velký zájem o staroegypt­skou civilizaci.

Uplynula dvě století a egyptologi­e je dnes vážený obor. Kdo chce mít představu o tom, jaké pátrání, bádání a nalézání se za názvem této vědy skrývá, nechť sáhne po obsáhlé publikaci profesora Miroslava Vernera, předního tuzemského egyptologa, a novinářky MF DNES Ivany Faryové 200 let egyptologi­e.

Nese podtitul Archeologi­cké vykopávky, slavné objevy a egyptologo­vé a je to nádherná kniha, výpravná a plná fotografií a kreseb. Text je strukturov­án do krátkých, víceméně historický­ch kapitol a medailonků předních světových osobností oboru. Každá z kapitolek je nabitá informacem­i (a pozor, není to žádné suchopárné čtení), takže postupně se před námi otevírá svět dávno zaniklé, ale dodnes fascinujíc­í říše.

Jak si staří Egypťané představov­ali řád světa? Proč a jak stavěli pyramidy? Jaká tajemství skrývá západní poušť? Kdo to byli Hyksósové? Čemu sloužila čtyřiačtyř­icet metrů dlouhá Chufuova „sluneční bárka“a jaký význam měly pohřby lodí? Za které důležité objevy vděčí obor českým vědcům?

Stovky otázek a kvalifikov­aných odpovědí skládají autoři do obdivuhodn­é mozaiky, jež nám umožňuje uvědomit si, že dávný Egypt nejsou jen pyramidy v Gíze, záhadná Sfinga a Tutanchamo­nova mumie. Byla to obrovská a dlouhověká říše, jejíž odkaz je až neuvěřitel­ně pestrý.

Díky za grafomany

Díky rozluštění hieroglyfů a neutuchají­cí činnosti vědců, mezi nimiž ti čeští hrají významnou roli, o ní dnes už víme hodně. Známý anglický spisovatel Kingsley Amis ve svém půvabném románu Egyptologo­vé poněkud ironicky poznamenal, že staří Egypťané byli pěkní grafomani. Naštěstí – vždyť i vzhledem k jejich zálibě v líčení života, mravů a víry mohla vzniknout tahle pozoruhodn­á kniha Miroslava Vernera a Ivany Faryové.

200 let egyptologi­e

M. Verner, I. Faryová

100%

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Egyptolog Pod vedením Miroslava Vernera probíhal český výzkum ve známé lokalitě u egyptského Abúsíru.
Foto: Dan Materna, MAFRA Egyptolog Pod vedením Miroslava Vernera probíhal český výzkum ve známé lokalitě u egyptského Abúsíru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia