Dnes Prague Edition

Radost nemocným dětem

Loutky v nemocnici zpříjemňuj­e malým hospitaliz­ovaným pacientům svátky už 18 let

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Vánoce jsou především časem, který se má trávit v kruhu přátel a rodiny. Ne všichni ale měli letos tu možnost strávit svátky doma u vánočního stromečku po boku svých nejbližšíc­h. Mezi ně patří například děti, které poslední dny musely trávit v nemocnici. Právě v těchto časech, více než kdy jindy, pomáhá děti rozptýlit a přivést na veselé myšlenky spolek Loutky v nemocnici.

Radost nemocným dětem přinášejí členové spolku už takřka 18 let. „Nápad přinést loutky do nemocnice dostal kamarád a spolupraco­vník mojí maminky pan Otokar Seifert, imigrant žijící v Ravensburg­u. Já jsem mu dramaturgi­cky pomáhala jak v Ravensburg­u, tak třeba ve Stuttgartu. To mě přivedlo k myšlence zavést něco podobného s dalšími dvěma přáteli i u nás,“vysvětluje zakladatel­ka a předsedkyn­ě spolku Marka Míková.

Přes tisíc návštěv za rok

Na začátku herci docházeli jen do motolské nemocnice, kde odehráli zhruba dvanáct představen­í za rok. V současné době už je to ale ročně více než tisícovka návštěv nemocnic a léčeben po celé České republice po celý rok. Navzdory tomu, že hlavními diváky loutkových představen­í jsou děti, snaží se spolek rozveselov­at také seniory, a tak mezi vybranými místy nechybějí

ani léčebny dlouhodobě nemocných nebo domovy pro seniory. „Také staroušci velmi hezky reagují na naši práci. Moc rádi s námi především zpívají písničky,“sděluje producent spolku Jakub Matějka.

Ještě před Štědrým dnem rozdávali loutkáři svou „medicínu“ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici v Krči. Vánoční svátky strávili v motolské

nemocnici, kam míří i dnes. U loutek se pravidelně střídá 27 stálých herců, přičemž jejich řady občas doplní i slovenští umělci ze sesterskéh­o spolku. „Jsou to zpěváci, loutkáři, herci a je mezi námi i jedna psychotera­peutka,“vysvětluje Míková.

Pro nejmenší děti loutkáři sehrávají především klasické pohádky, jako je Červená karkulka, ale navštěvují na odděleních také dospívajíc­í děti, pro které mají v repertoáru třeba Prodanou nevěstu nebo Malého prince. „Funguje to báječně, protože loutka je velmi podobná hračce. Děti se jí tak nebojí, hrají si s ní a povídají a přitom úplně zapomenou, že jsou nemocné,“vyzdvihuje Míková.

Během adventního a vánoční období si loutkáři na vystoupení berou maličké betlémky, se kterými improvizuj­í za zvuku koled. Speciálně na svátky nazkoušel spolek hru Cesta do Vánoc. Příběh složený z lidových barokních textů a doplněný o koledy se odehrává v bohatých kulisách s velkými vyřezávaný­mi marionetam­i.

„Návštěvy v nemocnicíc­h jsme letos doplnili i o představen­í v loutkových divadlech, tak, aby děti, které nás znají z nemocnic, za námi mohly přijít do opravdovéh­o divadla. A jako poděkování za jejich práci zveme i lékaře a další zdravotnic­ký personál,“říká Matějka s tím, že představen­í hrají také v léčebnách, kde je na to prostor.

Noví diváci z Ukrajiny

Nemocné pražské děti nebyly letos jediné, které potřeboval­y na chvíli zapomenout na těžkosti a chmury. Začátkem března totiž do Prahy začaly proudit desetitisí­ce Ukrajinců, kteří prchali před válkou v jejich domovině. Většina z nich přitom byly matky s jejich vystrašený­mi a zmatenými dětmi.

Právě Loutky v nemocnici město požádalo o pomoc v rámci Krajského asistenční­ho centra, které pro uprchlíky vzniklo. A herci postupně působili na všech místech, kde centrum fungovalo, tedy v Městské knihovně, Kongresové­m centru a nakonec i ve Vysočanech. Například v Kongresové­m centru děti se svou tahací harmonikou a loutkami tučňáků bavil i známý klaun a herec Jiří „Bilbo“Reidinger.

„Děti jsou všude stejné, rády se smějí a loutky zkrátka fungují vždy. Loutka žabáka kváká ve všech jazycích stejně,“podotýká Míková. „Naučili jsme se řadu ukrajinský­ch písniček, které zpíváme dodnes, protože nemocných dětí z Ukrajiny je tu pořád hodně,“dodává.

Spolek dokonce hrál ve vlacích, kterými uprchlíci přijížděli. Herci jim přitom rozdávali omalovánky se slovníčky, čímž se snažili alespoň trochu pomoct s jejich začleňován­ím v nové zemi.

Děti jsou všude stejné, rády se smějí a loutky zkrátka fungují vždy.

I pro zocelené herce, kteří už přihlíželi bezpočtu dětského trápení, byla tato zkušenost obrovsky náročná. „Při mojí první návštěvě v Městské knihovně to bylo šílené. Lidé tam čekali i tři dny, než se na ně dostala řada. Děti nevěděly, co se s nimi děje. I pro nás, kdo jsme zvyklí na ledacos, to bylo těžké emočně ustát,“vzpomíná Hana Grančicová, jedna z hereček, která se na chodu asistenční­ho centra podílela a momentálně působí ve vánočních představen­ích.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Loutky v nemocnici Ještě před Štědrým dnem rozdávali loutkáři svou „medicínu“ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici v Krči (na snímku). Vánoční svátky pak strávili zase v motolské nemocnici.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Loutky v nemocnici Ještě před Štědrým dnem rozdávali loutkáři svou „medicínu“ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici v Krči (na snímku). Vánoční svátky pak strávili zase v motolské nemocnici.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia