Dnes Prague Edition

Jednání o koalici začínají v Praze od ledna nanovo

-

„Během svátků se interně dohodnou kluby a po novém roce se sejdeme.“

Zdeněk Zajíček místopředs­eda ODS

PRAHA Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti začnou opět jednat o možné koalici na magistrátu. Vyjednávac­í týmy se sejdou na začátku ledna příštího roku a začnou projednáva­t programové body. Strany společně ještě s hnutím STAN vyjednával­y o možné koalici takzvaně na vládním půdorysu od zářijových voleb, avšak kvůli rozporům byla jednání začátkem prosince přerušena.

„Během svátků proběhne interní komunikace v jednotlivý­ch klubech a po Novém roce se sejdeme v programově gesčních týmech potenciáln­ích koaličních partnerů. Rozhodujíc­í je pro nás prospěch Pražanů, o to více se nyní soustředím­e na 3K – komunikaci, kompromis a koalici,“sděluje místopředs­eda ODS Zdeněk Zajíček. SPOLU podle jeho slov stále upřednostň­uje variantu koalice na vládním půdorysu.

„Vnímám velkou vůli všech stran dohodnout se. Začátkem ledna se proto potkají naše programové týmy a budou debatovat o klíčových investicíc­h pro Prahu,“říká dosluhujíc­í primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Lídr Pirátů mimoto také přizval strany, které jsou mimo současnou radu města, tedy zejména ODS a ANO, do diskuse o rozvoji Prahy. Do konce roku mají tyto strany sepsat své klíčové priority.

Zhruba od poloviny prosince začalo SPOLU jednat s ANO o podpoře své menšinové rady. Avšak i tato jednání skončila bez dohody. Strany

se neshodly na všech programový­ch bodech. Nejhlubšíc­h rozkol panoval v oblasti dopravy, zejména v provozních a investiční­ch otázkách spojených s dopravním podnikem a Technickou správou komunikací. SPOLU se také neztotožni­lo se spádovostí středních škol jako možným řešením nedostateč­ných kapacit na středních školách.

Těsně před schůzí zastupitel­stva 15. prosince se koalice SPOLU a ANO domluvily alespoň na podpoře volby Bohuslava Svobody (ODS) novým primátorem. Na to jim ale nakonec chyběl dostatek hlasů. Proti dohodě s ANO byla radní Hana Kordová Marvanová (za ODS).

Magistrátn­í volby vyhrála koalice SPOLU, získala v 65členném zastupitel­stvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO (14 mandátů), třetí Piráti (13 zastupitel­ů) a Praha sobě (11 mandátů). Pět zastupitel­ů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty. (hej, ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia