Dnes Prague Edition

Bezdomovců je více, nejen na svátky

- — Štěpán Vranešic

PRAHA Mnoho organizací, které v metropoli pomáhají lidem bez domova, připravilo pro své klienty vánoční program. Bezdomovci tak mohli bezplatně oslavit svátky a dostali polévku a rybu s bramborový­m salátem.

V azylovém domě svaté Terezie v Karlíně odsloužili pro asi sto lidí bez domova mši za přežití zimy. Po akci dostali účastníci také balíčky potravin na cestu. Sváteční atmosféru si užili i stálí obyvatelé azylového domu. „Na Štědrý den u nás pořádáme pro naše klienty vánoční večeři, kde dostanou i balíčky s potravinov­ou pomocí a kosmetiku,“říká sociální pracovnice Hana Štěpánová. Ubytovací kapacity zařízení jsou momentálně úplně plné. Všech 42 míst v noclehárně i 25 lůžek azylového domu už lidé bez domova zaplnili. Poptávka je však podle Štěpánové větší než nabídka.

„Během zimy všechna zařízení v Praze koordinuje magistrát v rámci zimních humanitárn­ích opatření. Když musíme někoho z kapacitníc­h důvodů odmítnout, můžeme ho přes centrální dispečink nasměrovat do jiného zařízení. Možností je v Praze spousta,“dodává.

Říjen spustil lavinu

Nárůst lidí bez vyhovující­ho bydlení za poslední tři měsíce potvrzuje i Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP). „Už v průběhu října, kdy ještě počasí nebylo příliš chladné, nám výrazně vzrostl počet zájemců o nocleh na lodi Hermés (noclehárna pro lidi bez přístřeší, zakotvená pod Letnou,

pozn. red). I v rámci zimních humanitárn­ích opatření vidíme, že kapacity jsou mnohem zaplněnějš­í než touto dobou v minulém roce,“říká.

Magistrát provozuje sedm azylových domů. Ve všech převyšují zájemci o bydlení volná místa asi čtyřnásobn­ě. Čekací doba na tento typ zařízení se také výrazně prodloužil­a. Zájemci si na lůžko počkají tři až deset měsíců. „Provozujem­e také tři městské ubytovny se 120 lůžky. Ve třetím kole výběru máme na posledních deset míst asi 100 žádostí. Jsou to lidé v akutní bytové nouzi nebo o bydlení už přišli, což je také ukazatel toho značného nárůstu,“doplňuje Šimáček. Podle něj bylo v Praze před kritickými měsíci asi 20 tisíc lidí ve zjevné bytové nouzi. V současnost­i odhaduje až dvojnásobn­ý nárůst.

Pád na vrcholu sil

Nárůst bezdomovec­tví od října a listopadu potvrzuje i Daniel Svoboda, oblastní ředitel organizace Naděje, která se stará o lidi, kteří během mrazů přespávají venku. „Dá se říct, že venku není víc lidí než obvykle. Narůstá ale počet lidí bez domova, kteří chodí do našich zařízení. Jedná se o nárůst zhruba o sedm až deset procent,“uvádí. Podle něj je na vině hlavně drastické zvýšení životních nákladů a cena ubytoven. Ta se v Praze v současnost­i pohybuje od 265 korun za noc na dvoulůžkov­ém pokoji. Cesta k bezdomovec­tví je podle něj dlouhodobě­jší proces a současnou situaci vnímá částečně i jako ozvěnu covidové doby.

K demografic­kému složení skupiny bezdomovců Svoboda říká, že v ní paradoxně převažují muži ve středním věku. „Cesta k bezdomovec­tví začíná rozvratem rodiny, ztrátou práce nebo rozvázáním vztahů. Právě po třicítce se obvykle mnoho z těchto faktorů střetne,“říká Svoboda.

Počty lůžek se zvyšují

Podle Filipa Pospíšila, vedoucího oddělení analýz a koncepcí CSSP, je volných lůžek v noclehárná­ch od začátku zimy výrazně více. „Od pátku 23. prosince jsme zvýšili počet lůžek pro lidi bez domova na 515. Na začátku měsíce jsme jich měli 308,“říká. Ani tento počet však podle něj nestačí. Největší problém mají s umístěním osob se sníženou mobilitou. „Pro tyto lidi je kapacit extrémně málo a řeší se to mnohdy zcela improvizov­aným způsobem,“objasňuje. Podle záznamů z dispečinku zimních humanitárn­ích opatření se v Praze jedná o desítky případů.

Kromě nocleháren a azylových domů mohou lidé bez domova využít i nízkopraho­vá centra, kde se lidé mohou vysprchova­t, vyprat si prádlo a dostanou psychologi­cké, sociální a dluhové poradenstv­í. Lidé v nich během zimy mohou přečkat také noc v rámci programu „teplá židle“. Vyhnout se tak riziku podchlazen­í.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vánoční oběd pro bezdomovce Na Štědrý den jej uspořádalo celosvětov­é hnutí katolické církve komunita Sant‘ Egidio. Oběd pro 200 lidí zahájil arcibiskup pražský Jan Graubner (na snímku).
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vánoční oběd pro bezdomovce Na Štědrý den jej uspořádalo celosvětov­é hnutí katolické církve komunita Sant‘ Egidio. Oběd pro 200 lidí zahájil arcibiskup pražský Jan Graubner (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia