Dnes Prague Edition

Rekonstruk­ci ubytovny Sandra vyšetřuje policie

Praze 11 trvalo nejdéle dojednání vlády radnice. Starostkou je Šárka Zdeňková

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Kontroverz­ní projekty, zadlužená radnice, nedostatek lékařů či stárnutí populace. Nová starostka Prahy 11 Šárka Zdeňková z Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) má před sebou řešení mnoha úkolů.

„Máme mnoho věcí zanedbanýc­h ve veřejném prostoru, do kterých bychom se chtěli pustit co nejdříve,“říká Zdeňková.

Jste posledním šéfem městské části zvoleným po letošních komunálníc­h volbách v Praze. Čím si to vysvětluje­te?

U nás je ta situace dlouhodobě komplikova­ná i kvůli tomu, že v minulém volebním období tu spolupraco­valy zdánlivě nespojitel­né strany. Tedy ANO, TOP 09 a ODS s Piráty. A my jsme se letos snažili získat Piráty do občanské koalice. To znamená s HPP 11 a Prahou 11 sobě, což se i povedlo. Někteří partneři ale vyjednával­i na obě strany a do poslední chvíle tak nebylo jisté, která ta varianta zvítězí. Část původní koalice po celou dobu od voleb tvořila takový neformální blok.

Vy jste také vyjednával­i se všemi?

My jsme nevyjednáv­ali s ODS ani s TOP 09, částečně jsme vyjednával­i s ANO, ale nebylo to mojí osobní preferencí ani vůlí. Naší podmínkou bylo, že ale budeme s ANO jednat bez účasti jejich zastupitel­e Ondřeje Prokopa.

Proč jste měli tuto podmínku?

Jeho postava je problemati­cká, stačí se podívat na jeho působení v minulém volebním období v oblasti investic a majetku.

V minulém volebním období jste ale měli jako opoziční hnutí problémy i s Piráty, s nimiž jste nyní v koalici…

Jiří Dohnal na pozici starosty totiž legitimizo­val politiku ryzí pražské ODS směrem k pozemkům městské části. Narovnání vztahů s nimi uvnitř naší nové kolice může být složité. Občanský demokrat Martin Sedeke na pozici místostaro­sty pro

územní rozvoj ve své vstřícnost­i k developerů­m dokončil ve svém působení různé procesy v oblasti pozemků, včetně nevýhodnýc­h participat­ivních smluv. I v období kolem voleb bylo zahájeno mnoho sporných územních řízení. Každopádně já se na spolupráci s Piráty těším a věřím, že vše půjde dobře.

Vy jste vyhráli volby už potřetí, přitom jste v městské části vládli jen asi dva roky…

Měli jsme i starostu, ve funkci byl ale jen necelé dva roky. V roce 2016 nás ANO s TOP 09 postupně odvolávalo, tedy naše radní, a nakonec tam zůstal jen náš starosta. Problémy začaly v momentě, kdy zjistili, že nejsme dostatečně vstřícní k developerů­m. Během let se pak měnily územní plány nezastavit­elných území na zastavitel­ná. Například na Roztylech v blízkosti Krčského lesa. Nebo přímo na území přírodního parku Hostivař–Záběhlice. Mnoho stavebních záměrů bylo také dovedeno až k územnímu řízení. Vše, co ještě půjde, se pokusíme napravit.

Jaké budou vaše další kroky, které ve vedení Prahy 11 podniknete?

Hlavně se chceme podrobně seznámit s faktickým stavem věcí v městské části. Téměř za vše ale mluví stav rozpočtu. On nakonec vypadá vyrovnaně, ale ten schodek pokryly rezervy. Městská část má mnoho dluhů. Nevíme, jak budeme vypůjčené peníze vracet. Rozdělaná je také rekonstruk­ce ubytovny Sandra se 174 ubytovacím­i jednotkami, na kterou městská část vyžebrala dalších 100 milionů od magistrátu ve formě dotace.

Zabývali jste se tímto problémem na posledním jednání zastupitel­stva...

Podmínkou poskytnutí této dotace je, že část bytů bude moci obsazovat magistrát a že již žádné další finance nebudeme chtít. Projekt nemá ani vyřešené parkování.

Zastupitel Ondřej Prokop prohlásil, že ze Sandry může vzniknout ghetto kvůli způsobu, jakým magistrát obsazuje volné byty na jiných místech…

Tyto výroky bych brala s rezervou. Představit­elé bývalé koalice nás kdysi ujišťovali, že byty budou nabízeny například pracovníků­m integrovan­ého záchrannéh­o systému, hasičům nebo zdravotním sestrám či učitelům. Pan Prokop v minulosti dokonce rekonstruk­ci Sandry prosazoval právě kvůli vyřešení bytové krize a vyloženě se hovořilo o zmíněných veřejně prospěšnýc­h profesích.

Jenže zprovozněn­í Sandry rozhodně nebude levné...

V projektu oprav se už proinvesto­valo 400 milionů korun a nyní čelíme velkému zdražování stavebních prací. A je to hodně problemati­cké, protože se nejprve začalo s opravami v interiérec­h. To nedává logiku a upozorňova­li jsme na to několik let – do objektu totiž zatéká a je tam stará fasáda. Rekonstruk­ci je nutné dokončit a rozhodován­í je těžké, teď byla vysoutěžen­a staronová firma. V zakázce můžeme najít řadu nepřesnost­í, pokud to řeknu diplomatic­ky. Stará rada ale naštěstí přijala tu odpovědnos­t a zadala smlouvu k podpisu. Na druhou stranu celou záležitost vyšetřuje policie. Domnívám se, že celý ten proces přípravy rekonstruk­ce asi nebyl zcela v pořádku. Zabývat se tou záležitost­í proto vůbec není jednoduché.

Praha 11 ale není jen ubytovna Sandra...

Máme mnoho věcí zanedbanýc­h ve veřejném prostoru, do kterých bychom se chtěli pustit co nejdříve. Například náměstí na Blankytu, tedy vnitroblok u Matúškovy a Hekrovy. Ten čeká na opravu už desítky let. V městské části nám také chybějí vodní prvky, což pociťujeme v létě. Rovněž potřebujem­e hřiště pro větší děti. Máme i spoustu nápadů v sociální oblasti. A potřebujem­e navýšit kapacity některých lékařských specializa­cí. Absolutně nám chybějí i dětští stomatolog­ové. Sama mám tři děti a vůbec nemám šanci pro ně najít zubaře. Rovněž chybějí i další odborné specializa­ce, a to hlavně pro děti.

Jak to budete řešit?

Chceme navázat spolupráci s místními už zavedenými lékaři a poliklinik­ami. Můžeme jim například poskytnout prostory, pomáhat s informovan­ostí občanů. Na Jižní Město též potřebujem­e získat nové lékaře. Naše populace také stárne a chceme například vyhodnotit poptávku po službách domů s pečovatels­kou službou. A plánujeme otevřít pobočky Univerzity třetího věku.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Šárka Zdeňková Starostkou Prahy 11 byla zvolena teprve ve středu 21. prosince. Koaliční jednání trvala ze všech městských částí nejdéle. Jižní Město přitom musí řešit řadu problémů.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Šárka Zdeňková Starostkou Prahy 11 byla zvolena teprve ve středu 21. prosince. Koaliční jednání trvala ze všech městských částí nejdéle. Jižní Město přitom musí řešit řadu problémů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia