Dnes Prague Edition

Překvapení? Ne, děkuji

Biatlonová i životní abeceda Markéty Davidové. Jak vidí sebe samu? „Radši mám všechno pod kontrolou,“prozrazuje.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Nemá ráda zimu, ale v aktuální pohárové zimě je nejúspěšně­jším českým zimním sportovcem. Dvakrát už stála Markéta Davidová ve Světovém poháru na stupních vítězů, zaujala rychlejší střelbou i větším klidem při závodech.

V 25 letech ji mnozí experti řadí společně s Francouzko­u Julií Simonovou, Švédkou Elvirou Öbergovou či Norkou Ingrid Tandrevold­ovou mezi nejvýrazně­jší osobnosti generace, která postupně přebírá biatlonové žezlo.

Souběžně se sportovní kariérou získala dva inženýrské tituly na Vysoké škole zemědělské v Praze, přemýšlí o postgraduá­lním studiu a doktorátu, miluje zvířata, speciálně koně, nezastírá starost o budoucnost planety.

A jaká ještě je Markéta Davidová? Jak uvažuje? Odpovědi nabídne i její abeceda pro MF DNES.

Ajako auta. Řídím, ačkoliv nijak skvěle. Mám bavoráka, dlouhou trasu zvládnu, jen se v tom nevyžívám. Jo a ve formuli fandím stáji Red Bull.

B

jako běh na lyžích. Začala jsem s ním mladičká, už se stal mou součástí. Když je kolem mě hezká příroda, dokážu si ho i užívat. Ale že bych si během volného dne jela jen tak zalyžovat, to nehrozí.

C

jako cestování. Čím jsem starší, tím hůř ho snáším. Mívám cestovní horečky a bývám ve stresu, že nestíhám nebo že něco zapomenu, což se mi běžně stává. A co se týče cestování dovolenkov­ého, dávno jsem nikde nebyla. Naposledy na Bali po olympiádě v Pchjongčch­angu 2018.

Č

jako Česko. Je pro mě čest, že mohu svoji zemi v biatlonu reprezento­vat, že je u mého jména ve výsledcích česká vlajka. To se každému nepoštěstí.

D jako doping. Rusové (kteří byli penalizová­ni za státem řízený doping) jsou teď kvůli válce ze soutěží vyloučeni, ale nemyslím si, že se situace s jejich dopingem zlepšila – protože teď nejsou vůbec kontrolova­ní. Neřeším to. Kdo ví, možná ti závodníci kolikrát ani nevěděli, že podvádějí, pokud šlo o systematic­ký doping nařízený někým shora. Do svědomí si vidí jen oni.

E

jako Egil Gjelland. Trenér, který mi hodně dal a v některých věcech mě dost posunul vpřed. Svoji práci dělá vážně dobře. Zároveň si ho vážím jako člověka. Navenek sice působí jako pohodář, ovšem pokud je něco špatně, dokáže být Egil taky dost cholerický a křičet. Potom se nám i omlouvá, že nezvládal situaci řešit v klidu.

F

jako fanoušci. Za covidových let u tratí chyběli a teď je fajn, že se vrátili. Covidové ticho bylo zpočátku divné, ale znáte to, časem si zvyknete na všechno. Letos jsou závody s diváky už zase veselejší, dodávají nám energii. Na druhou stranu, když není kde brát, ani fanoušci vás nespasí.

Gjako Green Deal. Nikdo není dokonalý, každý by však měl začít u sebe a snažit se něco pro naši planetu udělat. Třídím odpad, neplýtvám potravinam­i, poslední dobou nakupuju i méně oblečení nebo ho hledám třeba v sekáčích. A nejím tolik masa.

H

jako hravost. Pořád jsem trochu hravá. S holkama zrovna hrajeme na cestách Ovečkárnu. Je o ovečkách a vlcích, nebo o slepicích a liškách, které se snažíte dostat do domečku.

Ch

jako chytrost. Vystudovat univerzitu pro mě bylo důležité kvůli vědomí, že mám něco, čím se dokážu živit po biatlonu. Navíc se mi líbilo, že na cestách během sezony vyplním čas něčím, co mi dává smysl, a ne abych jen koukala na seriály jako teď.

I

jako intuice. Tu životní moc nemám. Příliš mi nejde dělat v pravou chvíli ty správné věci a dospívat k ideálním rozhodnutí­m. Občas mě situace donutí chovat se tak, jak bych nechtěla.

J

jako Janov. Moje rodná vesnice. Už sice bydlím v Jablonci, ale v Janově stále žijí mamka s taťkou. Mám k němu citové pouto. Je odtud kousek do hor, okolo jsou krásné lesy. V budoucnu bych se tam chtěla vracet častěji.

K

jako koně. Odmalička mám kladný vztah ke zvířatům, měla jsem psa, křečky, pískomily. Ale koně mi učarovali, jsou mojí láskou. Na základce mě k nim vzala kamarádka, která se o koně starala – a už jsem u nich zůstala. Celkově se mi na zvířatech líbí, že jsou přímá. Umějí projevovat lásku i dát jasně najevo, když se jim něco nezamlouvá, a nikdy nejsou zákeřná. Koně jsou prostě super relax. Když jsem u nich, je to tady a teď. Najednou nemyslím na nic jiného, na problémy doma, ale jen na koně.

L

jako ležka. Pravda, z biatlonový­ch poloh mám radši stojku, jenže vždycky mi víc šla ležka. Stojka mi přitom připadá zábavnější, protože s polohou i se střelbou si při ní mohu víc hrát. Naopak při ležce se moc věcí zrychlovat nedá.

M

jako mráz. Důležité je se mu při závodech nepoddávat. Pokaždé si v extrémně mrazivých teplotách oblékám spoustu vrstev, do závodů i mimo ně, chodím pak navlečená jako medvěd. Radši se potím, než aby mi byla zima.

Njako nervozita. Pořád ji během závodních dnů pociťuju, i když přece jen míň. Nejhorší bývá ráno. Když odjedeme na závodiště, většinou už na nervozitu nezbývá čas. Pomáhají mi proti ní i hudba, nejčastěji rap, a pohyb. O jako obětování. Určitě mi biatlon také něco bere, jako každá věc, kterou chcete dělat pořádně. Obětovala jsem mu i studium veteriny. Nebo chvíle s kamarády.

Ale také čas ve škole, kde jsem nebývala tak často, jak bych si přála.

P jako Puskarčíko­vá. Evik? Jedna z mých nejlepších kamarádek. Bylo fajn sdílet pokoj s někým, komu věřím. Mohla jsem jí říct všechno a přitom jsem si byla jistá, že to zůstane jen mezi námi a že mi poradí. Takový člověk mi teď v týmu chybí. Pořád jsme s Evikem v kontaktu, pravidelně mi píše před závody i po nich a dost sezonu prožívá s námi. Ale jinak je spokojená a nestrádá.

R jako rychlopalb­a. Mám radost, že konečně střílím v závodech stejně rychle jako na trénincích. Na druhou stranu, když projíždím střelecké časy ostatních, přijde mi, že se všechny holky strašně zlepšily. Vždyť najednou i stojka za 26 sekund je třeba až osmnáctý střelecký čas. Což je šílené.

Ř

jako řeči. Anglicky řeknu, co potřebuju, jen nemám kdovíjak velkou slovní zásobu. Trochu rozumím i v němčině, chodila jsem na ni docela dlouho. Dovedu si říct o jídlo nebo v obchodě že zaplatím kartou, akorát do debat se v ní raději vůbec nepouštím.

S

jako Shelly. Má životní kobyla. Táhneme to spolu dlouho

(je jí 27 let). Většinou, když za Shellynkou přijedu, hraje chvíli dotčenou, že jsem tam dlouho nebyla, jenže já už nemám tolik času jako dřív. Každopádně mrkvičky, které ode mě dostává, vždycky ocení.

Š

jako škola. Dala mi větší rozhled v různých odvětvích a poznala jsem díky ní spoustu kamarádů i skvělých profesorů. Kdesi v hlavě nosím myšlenku na postgraduá­l a doktorát, ale ještě jsem to úplně nedomyslel­a.

T

jako trestné kolo. Nutné zlo biatlonu. Na Českém poháru se mi kdysi přihodilo, že jsem jich po jedné položce musela obkroužit pět. Pak se vám snadno stane, že je zapomenete počítat a ztratíte přehled, kolikáté jedete.

U

jako úspěch. Slavím víc uvnitř než navenek. Zároveň jsem taková opatrnější, i po dobrých výsledcích zůstávám pokorná. Medaile si doma nevystavuj­u, zůstávají v krabici. Není nutné mít je pořád na očích.

V

jako vítr. Klíčem je naučit se ho při biatlonu číst a chápat, správně si na střelnici cvaknout (upravit mířidla), nebo si umět vybrat pro střelbu stav, kde fouká míň. Největší větrný masakr jsem zatím zažila před dvěma lety při masáku v Östersundu, tehdy byl naprosto nečitelný.

W

jako Wigo. Stejně jako je Shelly mou srdcovou kobylou, tak Wigo je mým srdcovým valachem. Mám radost z cesty, kterou jsme s ním prošli. Předloni jsme spolu začínali, letos poprvé cestoval na závody, učil se se mnou skákat i jezdit v přepravňák­u a všechno zvládl, přestože začínal pozdě, je mu už třináct. Na těch premiérový­ch českých závodech jsme skončili uprostřed pole, udělali jsme jedinou chybu na poslední překážce. Teď už je z Wiga docela sebevědomý mazák.

X

jako neznámo. Každý den mě něco překvapuje, asi jako každého. Přitom nejsem moc ráda překvapova­ná, radši mám všechno pod kontrolou. Občas je můj život naplánovan­ý takřka z minuty na minutu, proto nevyhledáv­ám nečekané věci.

Z

jako zima. Fakt ji nemám ráda, jsem letní typ. Hezká, bílá a relativně teplá zima mi nevadí, ale připadá mi, že po většinu zimy bývá dost hnusně. Obzvlášť ve městech s jejich černým sněhem.

 ?? ?? Koně jí učarovali Jsou prostě super relax, líčí Davidová. S valachem Wigem už dokonce v létě zvládla závodní premiéru.
Koně jí učarovali Jsou prostě super relax, líčí Davidová. S valachem Wigem už dokonce v létě zvládla závodní premiéru.
 ?? Foto: 2x Instagram ?? Kamarádky Eva Puskarčíko­vá se v reprezenta­ci před lety mladé české naděje ujala. Sedly si báječně.
Foto: 2x Instagram Kamarádky Eva Puskarčíko­vá se v reprezenta­ci před lety mladé české naděje ujala. Sedly si báječně.
 ?? Foto: Jaroslav Svoboda, Český biatlon ?? Nová sezona Zatím dosáhla na dvě pódiová umístění, ve Světovém poháru je osmá.
Foto: Jaroslav Svoboda, Český biatlon Nová sezona Zatím dosáhla na dvě pódiová umístění, ve Světovém poháru je osmá.
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Sportovec roku Letos skončila Markéta Davidová v tradiční české anketě šestá.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Sportovec roku Letos skončila Markéta Davidová v tradiční české anketě šestá.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia