Dnes Prague Edition

Chvála ruského děla. Už se zapomnělo?

Alexandr Ovečkin krášlí v NHL rekordy. Jeho přízeň Putinovi se (ne)rozebírá

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vánoce prožil už jako druhý nejlepší střelec hokejové historie. „Půjdu do baru, objednám si hot dog a nachos,“plánoval Alexandr Ovečkin v předvečer Štědrého dne, když si v utkání proti Winnipegu (4:1) trefami číslo 801 a 802 vylepšil své úchvatné statistiky v NHL.

Kapitán týmu Washington Capitals vykládal o podpoře spoluhráčů, překonání Gordieho Howea a úctě. Na oplátku ruského rekordmana opět zavalil bezbřehý obdiv a uznání hokejové říše za celoživotn­í dílo. „Jen si ověřuju – my už se rozhodli zapomenout, že Ovečkin podporuje Putina, jeho anexi Krymu a válku na Ukrajině?“otázal se Mike Wilner z Toronto Star.

Zatímco kolegové z hokejové branže se po Ovečkinově palbě předháněli ve zveřejňová­ní co nejdůkladn­ějších statistik a rozmanitýc­h srovnání, Wilner, který tvoří pro kanadský deník sloupky a podcasty o baseballov­é MLB, nabídl potřebný odstup.

Je logické, ale také smutné, že klubové i oficiální kanály soutěže nepřipomín­ají škraloup hvězdného kanonýra.

Dokonce už ani většina renomovaný­ch serverů v nejnovější­ch komplexníc­h materiálec­h o Ovečkinově osobnosti ani jednou nezmíní slova Putin, válka nebo Ukrajina. „Je na každém z nás, zda to ovlivní požitek z fantastick­ých výkonů. Někdo má ale problém s oddělením toho, co dělá hokejista na ledě a mimo něj,“píše Luke Fox v komentáři pro stanici Sportsnet.

Ovečkin se nemůže divit kritice, která ovšem minimálně v zámoří utichá. Sám a bez vyzvání opakovaně ruskému vládci vyjadřoval přízeň. V roce 2014 schvaloval anexi Krymu, o tři roky později založil Putin Team – zvláštní fanklub sdružující další prezidento­vy stoupence. Po vpádu Putinových vojsk do cizí země se

Ovečkin nezmohl na víc než prázdnou frázi: „Ne válce.“

Jako prominent režimu si užil léto v Moskvě, zatímco mnozí jeho krajané z NHL se obávali povolání na frontu. Z Ovečkinova instagramo­vého profilu se i deset měsíců po rozpoutání krveprolit­í směje Putin. Hokejistov­o okolí dřív ponechání společného snímku zdůvodňova­lo obavami o rodinu, která na počátku konfliktu přebývala v Rusku.

Když Ovečkin zaznamenal 802. gól v NHL, kamery v hledišti washington­ské arény okamžitě snímaly jásající manželku Anastasiji se synky Sergejem s Iljou. „Znám mnohem známější osoby než Ovečkin, kteří se proti válce jasně vymezili a jsou v pořádku. Například popová zpěvačka Alla Pugačovová,“zmiňuje pro Sportsnet Isabelle Khurshudya­nová z Washington Post. Jako novinářka příležitos­tně píše o Capitals, nyní je redakční šéfkou mise na Ukrajině. Má dokonalý vhled na propojení sportu s politikou. „Ovečkin se nevymezil, protože je to pro něj společensk­y nepříjemné. Je to volba, kterou nechce udělat.

V Moskvě má vazby i obchodní partnery. Nevěřím, že by jeho blízcí byli v bezprostře­dním nebezpečí nebo by čelili následkům ze strany ruských úřadů,“doplňuje Khurshudya­nová.

Ovečkinovo neustálé vylepšován­í gólového odkazu s sebou nyní nese i značnou symboliku.

Washington­ské ulice před překonáním legendární­ho Howea lemovaly žlutomodré vlajky, americký prezident Biden vítal svůj ukrajinský protějšek Zelenského. Setkání se uskutečnil­o v Bílém domě – jen pár stovek metrů od haly, kde už 17 let úřaduje ruské dělo.

Zámořskému hokeji se zároveň těžko vytýká ignorace

Ovečkinovy setrvalé podpory tyrana, když se nevymezilo ani vedení celé NHL. Upozornil na to také bývalý gólman Dominik Hašek, který před Vánoci zkritizova­l NHL i tenisové ATP či WTA v otevřeném dopise: „Dodnes jsem z Vaší strany nečetl ani neslyšel jednoznačn­é odsouzení ruské agrese včetně spáchaných zločinů. Nejhorší je, že tolerujete účast ruských sportovců ve Vašich soutěžích.“

Tím nejslavněj­ším je momentálně bezpochyby

Ovečkin,

jemuž živobytí v NHL musí vyhovovat. „Válka se v kabinách rozebírala. Ale pro kluky ze zámoří je to téma trochu vzdálené. Moc nerozlišuj­í, jestli se válčí na Ukrajině, nebo v Afghánistá­nu,“řekl MF DNES anonymně jeden z Čechů v soutěži. Nepříjemné debaty se Ovečkin nemusí příliš bát ani ve Washington­u. „Je hrozné, jak lidé na Ukrajině trpí. S Oviem jsme se ale shodli, že se o politice nebudeme bavit,“oznámil už v létě třeba jeho dvorní nahrávač Švéd Nicklas Bäckström. Místo toho se v kabině Capitals řeší hokej a Ovečkinův zápis do dějin, k němuž přispěl i jeho krajan Jevgenij Kuzněcov. Ač se na něj v závěru duelu proti Winnipegu smála prázdná brána, raději puk posunul do nevýhodněj­ší pozice Ovečkinovi: „Cítil bych se blbě, kdybych skóroval. Půlka světa by na mě byla naštvaná.“

Nemalá část světa je ovšem nahněvaná na Ovečkina. A ne kvůli hokeji.

 ?? Foto: ČTK ?? Zápis do historie NHL Alexandr Ovečkin v okamžiku, kdy překonal legendu Gordieho Howea.
Foto: ČTK Zápis do historie NHL Alexandr Ovečkin v okamžiku, kdy překonal legendu Gordieho Howea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia