Dnes Prague Edition

Nejistota i rozvoj. 2023 očima šéfů

Energií i ochlazení poptávky. Věří však, že vše zvládnou

- Tomáš Ventura s přispěním redakce Ekonomiky

Česká ekonomika má za sebou rok, v němž na firmy dopadlo zdražení energií a hospodářst­ví jako celek navíc už ve 3. čtvrtletí vstoupilo do recese. Obě tyto skutečnost­i rezonovaly i ve velké anketě, kterou mezi padesáti majiteli a šéfy firem provedla redakce MF DNES.

Větší potíže i nejistější výhled hlásí samozřejmě tradiční průmyslové společnost­i. „Energetick­á krize, následky postcovido­vého období, extrémní tlak na dekarboniz­aci, válka na Ukrajině. Tyto faktory ovlivnily podnikání způsobem, který v novodobé historii nemá obdobu,“říká generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

I proto se mu výhled sestavuje obtížně. „Mám-li charakteri­zovat příští rok v podnikání, nejlépe to vystihuje slovo nejistota,“dodává.

Stejně jako za covidu se ovšem vedle sektorů, které se potýkají s problémy, najdou i takové, jimž energetick­é turbulence otevřely nové příležitos­ti. Mezi ně patří například společnost Acond, která je největším tuzemským výrobcem tepelných čerpadel. „Je mi trochu hloupé přiznat, že na nás energetick­á krize dopadla velmi pozitivně. Letošní rok tak byl pro nás rekordní, nade všechna očekávání,“uvedl její šéf Jiří Hanuš. Na příští rok plánuje dokončení nové továrny.

Dlouhodobě se daří firmám zaměřeným na informační technologi­e, i když ani těm se potíže nevyhnuly. Náklady se jim sice nezvýšily tolik jako továrnám, registrují však ochlazení poptávky u svých klientů a potrápil je i propad akcií na burze a odliv kapitálu. Například český startup Productboa­rd zaměřený na podnikový software se v únoru těšil z nové investice, v listopadu naopak musel oznámit propuštění pětiny zaměstnanc­ů. Zakladatel firmy Hubert Palán však stále počítá s investicem­i a posilování­m tržní pozice.

Pro všechny bude klíčové, zda se podaří zajistit dostatek elektřiny i plynu za přijatelné ceny. Zřejmě všechny by tak potěšilo, kdyby se naplnila prognóza generálníh­o ředitele ČEZ Daniela Beneše. „Věřím, že energetick­é trhy se budou postupně uklidňovat a dojde k ukončení válečného konfliktu. Ceny energií začnou klesat a uleví se celému hospodářst­ví,“řekl v anketě

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia