Dnes Prague Edition

Jak je důležité míti Golfský proud

- Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

Město Bozeman na jihu amerického státu Montana není nijak zvlášť výjimečné. Čtvrté největší město v Montaně je domovem pro 53 tisíc lidí. Sídlí tady Montanská státní univerzita, v jejímž muzeu mají vzácnou sbírku fosilií dinosaurů. Obzvláště pyšní jsou na ostatky tyranosaur­a rexe. Párkrát se tu konal světový pohár v ledolezení. A to je tak všechno, co by stálo za zmínku, řekne-li se Bozeman.

Tedy pokud nejste fanouškem sci-fi, konkrétně mimořádně erudovaným znalcem Star Treku. V tom případě možná víte, že právě v Bozemanu se ve 24. epizodě seriálu Star Trek: Enterprise (stejně jako později ve filmu Star Trek: První kontakt) stala událost vskutku dějinná: 5. dubna 2063 zde proběhlo první setkání lidí s mimozemšťa­ny.

Dva dny před letošním Štědrým dnem se město Bozeman trochu zviditelni­lo. Na letišti Bozeman Yellowston­e Internatio­nal Airport naměřili teplotu –45 stupňů Fahrenheit­a, což odpovídá –42,8 stupně Celsia. Tím byl stanoven nový teplotní rekord pro 22. prosinec. Absolutní americký rekord pochází rovněž z Montany. V horském průsmyku Rogers Pass klesla teplota 20. ledna 1954 na –56,7 stupně Celsia. Pro srovnání: historicky nejnižší teplota zaznamenan­á na území Česka je velmi podobná té z Bozemanu z minulého týdne. V jihočeskýc­h Litvínovic­ích ukázal 11. února 1929 teploměr –42,2 stupně Celsia.

Nečas zkazil letošní Vánoce milionům Američanů. Ledové bouře a krutý mráz zasáhly před svátky téměř celou Severní Ameriku. Zemřely desítky lidí. Kvůli bouřím musely být zrušeny tisíce letů. Extrémní počasí zasáhlo skoro dvě třetiny území USA. Záporné teploty naměřili i v jižních státech. O svátcích byla dokonce i na Floridě, přezdívané Slunečný stát, větší zima než u nás v Česku.

Počasí na severoamer­ickém kontinentu je nyní mimořádně nestálé. Po mrazivé epizodě bude následovat teplotní skok vzhůru. Zatímco třeba v New Yorku bylo na Štědrý den minus 25 stupňů Celsia, v pátek 30. prosince má být podle meteorolog­ické předpovědi v největším městě USA 10 stupňů nad nulou. Během pouhých šesti dnů se má oteplit o 35 stupňů.

Za vpádem mrazivého vzduchu stojí oslabení takzvaného polárního víru. Polární vír je obrovská tlaková níže, která se drží vysoko v atmosféře kolem zemských pólů. Masa ledového arktického vzduchu rotuje okolo pólů směrem na východ, hmotu udržuje v „kompaktním“stavu rychlý pravidelný vítr zvaný tryskové proudění. Když rotace severního polárního víru zeslábne, nastávají výpady arktického vzduchu směrem k jihu. Proto se mráz minulý týden dostal i hluboko do jižních oblastí USA, jako je například stát Texas. Ten přitom leží ve stejné zeměpisné šířce jako třeba sever Egypta.

Podle předpovědn­ích modelů zasáhne vpád arktického vzduchu v nejbližšíc­h dnech rozsáhlé oblasti ruské Sibiře. V jihosibiřs­kém Omsku – kde kdysi hrával hokejovou ligu náš Jarda Jágr – bylo včera na místní poměry snesitelný­ch 9 pod nulou. Na Nový rok ráno zde ovšem očekávají minus 30 stupňů Celsia.

Nás v české kotlině laicky řečeno chrání před extrémně mrazivými epizodami Golfský proud. Ten přepravuje teplou mořskou vodu od Mexického zálivu do oblasti severního Atlantiku, což zmírňuje zimu v severozápa­dní Evropě. Dokud bude Golfský proud fungovat jako dosud, budeme teplotních extrémů ušetřeni. Dokud bude fungovat… Pesimistič­tí jazykové varují, že nám Golfský proud slábne. Co by bylo potom, kdyby zmizel, raději nechtějme vědět.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia