Dnes Prague Edition

Statisíce od státu na úsporu energií

Kdo, kolik a jak může získat dotace na zateplení domu, na kotle či fotovoltai­ku

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Tři králové přivezou do Česka nový dotační program obsahující 1,5 miliardy korun, který má pomoci nejzranite­lnějším domácnoste­m snížit účty za energie.

Program s krkolomným názvem Nová zelená úsporám Light doplní další možnosti, jak získat od státu peníze – třeba kotlíkové dotace, přes něž stát každoročně posílá miliardy na výměnu starých neekologic­kých kotlů za nové, nebo Novou zelenou úsporám, určenou na velké energetick­é úspory (nová výstavba, fotovoltai­ka). Ta umožňuje získat zpětně až 50 procent investice – stovky tisíc pro rodinné domy a miliony pro bytové.

Příjem žádostí do Nové zelené úsporám Light startuje po tříkrálové­m víkendu, v pondělí 9. ledna. Ministerst­vo životního prostředí cílí na deset tisíc nízkopříjm­ových domácností.

„Bude pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z Nové zelené úsporám, tedy pro domácnosti důchodců a pro rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení,“uvedl k programu ministr Marian Jurečka. Na rozdíl od „klasické“Nové zelené úsporám žadatelé nepotřebuj­í žádné vstupní investice, peníze mohou dostat před zahájením prací zálohově a celková výše dotace může dosáhnout až 100 % přímých výdajů, tady až 150 tisíc korun. Program „Light“nabídne finanční pomoc na snadno realizovat­elné úpravy a částečné renovace rodinných domů. Zateplení fasády, střechy, stropů, podlah i výměna oken a vchodových dveří přinesou okamžité snížení spotřeby energií na vytápění.

Program má být snazší a dostupnějš­í, má to ale háček: je třeba elektronic­ká identita. Pro podání žádosti je nutné vyplnit formulář na internetov­ých stránkách Státního fondu životního prostředí. Nejprve se žadatel zaregistru­je a poté se může pustit do vyplňování formuláře. Pro značnou část seniorů to může být velká překážka. Podáním žádosti o dotaci a další administra­cí však mohou pověřit jinou osobu.

Pokud budou peníze vyčerpány, je ministerst­vo připraveno prostředky navýšit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia