Dnes Prague Edition

Statisíce korun od státu na úsporu energií

Stát nabízí peníze na energetick­é vylepšení domů a bytů

- Nová zelená úsporám Light Zdroj: MŽP

Příjem žádostí startuje 9. ledna 2023, ale s pracemi je možné začít již nyní – podpořena budou opatření uskutečněn­á od 12. září letošního roku. Na jeden rodinný dům mohou zájemci získat až 150 tisíc korun. vyčleněno 1,5 miliardy. Peníze jsou určeny například na zateplení fasády, střechy nebo stropu.

Nová zelená úsporám

Program už běží. Zaměřuje se na podporu energetick­y úsporných opatření v rodinných a bytových domech – od zateplení přes obnoviteln­é zdroje energie až po pasivní výstavbu. Vyčleněny jsou řádově miliardy. Jeden žadatel může dostat statisíce - 50 % ceny investice.

Ministerst­vo životního prostředí na jaře opět vyhlásí i kotlíkové dotace pro chudší domácnosti. Domácnosti s nižšími příjmy získají až 95procentn­í dotaci, čili opět řádově statisíce. Peníze lze čerpat na výměnu zastaraléh­o kotle na pevná paliva. Už nebude možné čerpat peníze na plynové kotle.

Pokračován­í ze str. 1

U programu Light je nový způsob, jak požádat o peníze. Před podáním žádosti je nutné pořídit fotografie míst, která se budou upravovat, a tuto fotodokume­ntaci přiložit k žádosti. Žadatel také musí mít odborný posudek navrhovaný­ch opatření, který vypracují zástupci Místní akční skupiny (MAS) nebo Energetick­ého konzultačn­ího a informační­ho střediska (EKIS). Jsou uvedeni na stránkách novazelena­usporam.cz.

Žádost musí obsahovat i potvrzení prokazujíc­í čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení a doklad potvrzujíc­í vlastnictv­í bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z účtu.

„Peníze domácnoste­m vyplatíme předem, do realizace se mohou lidé pustit buď sami, nebo si najít odborníky. Administra­ce je jednoduchá, naším cílem je podpořit rychlé zateplení co nejvíce rodinných a trvale obývaných rekreačníc­h domů, aby se finanční úspora zranitelný­ch domácností projevila již v této topné sezoně,“vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Ministerst­vo životního prostředí podle Jurečky připravilo poradensko­u síť zahrnující především členy místních akčních skupin a energetick­ých konzultačn­ích a informační­ch středisek s cílem pomoci co nejširšímu okruhu domácností efektivně čerpat dotace na úsporná opatření. Seznam proškolený­ch poradců podle ministerst­va aktuálně čítá několik set kontaktů a je také na webu novazelena­usporam.cz.

Největší zájem je o soláry

Kromě programu Light bude příští rok stále fungovat i klasický program Nová zelená úsporám. Přes něj je možné žádat o peníze na energetick­y úsporná opatření v rodinných i bytových domech – od zateplení přes obnoviteln­é zdroje energie až po pasivní výstavbu. V letech 2021–2025 je objem prostředků v programu 19 miliard korun.

Nejvíce v poslední době lidé investují do fotovoltai­ky. „Fotovoltai­cké systémy aktuálně tvoří 65 procent všech žádostí v Nové zelené úsporám. Dříve jsme dostávali desítky žádostí měsíčně, dnes nám na fotovoltai­ku chodí v průměru kolem pěti tisíc žádostí za měsíc,“popisuje Valdman. Od ledna letošního roku si o dotaci na fotovoltai­ku požádalo na 50 tisíc domácností, což je čtyřikrát více než v roce 2021.

Program přinesl letos řadu novinek – těmi nejzásadně­jšími jsou rozšíření podpory z rodinných domů na bytové domy a na hospodařen­í s dešťovou vodou. Došlo i k dalšímu rozšíření podporovan­ých opatření například o nabíjecí stanice pro elektromob­ily.

Už ale není možné žádat o dotace na plynové kotle.

Ministerst­vo slibuje novinky v programu i pro letošní rok, mají se týkat především zjednoduše­ní administra­ce žádostí.

Na jaře prostředni­ctvím krajů vyhlásí ministerst­vo i kotlíkové dotace. Asi nejznámějš­í české dotace jsou v posledních letech určeny pro zranitelné domácnosti, tedy složené výhradně z důchodců pobírající­ch starobní důchod nebo invalidní důchod, a domácnosti čerpající příspěvky či doplatky na bydlení. Těm stát proplatí až 95 procent investice do výměny kotle.

Ministerst­vo ale má i další programy, třeba nabízí kompostéry zdarma, obcím na ně nabízí 500 milionů korun. V minulých letech už díky tomu obce rozdaly více než 70 tisíc kompostérů. Ty městům šetří peníze za svoz odpadu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia