Dnes Prague Edition

Proč pediatři nestíhají? Za 15 let ubylo tři sta ordinací

-

Počet ordinací dětských praktickýc­h lékařů dlouhodobě klesá. Mezi roky 2004 až 2019 (poslední dostupné údaje – pozn. red.) jich podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) ubylo více než 13 procent. Dětí do 17 let, o které se lékaři starají, ale podle statistiků za stejnou dobu přibyly desítky tisíc.

Odpovědnos­t za to, že lidé pro své dítě praktickéh­o lékaře seženou, mají zdravotní pojišťovny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je v ČR největší a pokrývá kolem 59 procent populace, v polovině prosince uvedla, že jí chybí 68 dětských lékařů. Pediatr musí být podle zákona dostupný do 35 minut od bydliště dítěte.

Kam zmizely stovky ordinací?

Ve srovnání se zeměmi Evropské unie je Česko podle dat Eurostatu při přepočtu lékařů na počet obyvatel na 17. místě z 27 zemí. Poslední data o počtech ordinací praktickýc­h lékařů pro děti a dorost publikoval ÚZIS ve Zdravotnic­ké ročence v roce 2019. Ordinací bylo 1 835, lékaři v nich vykázali zhruba 9,9 milionu vyšetření. Pro srovnání, o 15 let dříve bylo ordinací přes 2 100.

Odborníci upozorňují, že průměrný věk dětského praktickéh­o lékaře se blíží 60 letům. Například druhá největší zdravotní pojišťovna, ministerst­va vnitra, letos v květnu uvedla, že má smlouvy s 515 dětskými lékaři a téměř čtvrtina z nich je starší 65 let. Více jich bude v příštích letech odcházet do důchodu hlavně v Praze a Středočesk­ém kraji, ale vzhledem k dostatečné síti tam pojišťovna problémy nečeká. „Horší situaci očekáváme v Jihomoravs­kém a Ústeckém kraji, kde předpoklád­áme, že do šesti let by mohlo svou praxi ukončit až 13 procent dětských lékařů, přičemž hrozí uzavření až 35 ordinací,“uvedla mluvčí pojišťovny Jana Schillerov­á.

... a bude hůř

Dlouhodobě nejméně dětí na jednoho dětského praktickéh­o lékaře je v Praze, nejvíc v Ústeckém kraji. Problémy jsou podle předsedkyn­ě Odborné společnost­i praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Aleny Šebkové už zhruba 20 let. Letos v květnu k tomu uvedla, že problémy způsobily změny ve vzdělávání, když v roce 2016 vypadl ze specializa­čního vzdělávání lékařů obor všeobecné praktické lékařství pro děti a dorost. „My jsme se po pěti letech dostali do totální personální krize, kdy během posledních několika let ubylo 200 ordinací, a vyšší rychlostí to ještě půjde budoucí dva nebo tři roky,“uvedla Šebková. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia