Dnes Prague Edition

Univerzita Karlova koupila kradenou bulu

-

V prosinci MF DNES popsala neuvěřitel­ný příběh soukromé sbírky Františka Dvorského. Muž, který byl za Rakouska–Uherska ředitelem Zemského archivu, si vypůjčoval vzácné listiny.

Avšak místo toho, aby je vracel, zařazoval je do své soukromé sbírky. Mezi nimi byla i zakládací listina Univerzity Karlovy a další historické skvosty.

Po úmrtí Františka Dvorského se sbírka v rodině po generace dědila. Až jeho pravnuk Milan Dvorský prodal archiv svého předka v roce 2018 do starožitni­ctví. Tak k listinám přišel antikvář Josef Salmon. Zakládací listinu, o jejíž existenci v té době nikdo nevěděl a byla považována za objev tisíciletí, od něj prostředni­ctvím J&T Banky koupila za 20 milionů korun Univerzita Karlova. Další dvě listiny z Dvorského sbírky – „Notářský instrument Martina, kdysi Havla z Trnavy“a „Notářský instrument Petra Reindla“se dostaly do aukcí, kde byly vydraženy za 15,5 milionu, respektive 7,2 milionu korun.

V příběhu sehrála klíčovou roli badatelka Národního archivu Jitka K. K ní se totiž dostal zbytek Dvorského sbírky a došlo jí, že její součástí musely být i tři listiny prodané za desítky milionů. Policie poté musela rozplétat kauzu, která sahala až do dob Rakouska–Uherska. Odborníci na právo museli posuzovat, zda je možné někoho stíhat za krádež, která se měla odehrát před více než sto lety. Soud nakonec zatím nepravomoc­ně potrestal starožitní­ka Salmona podmíněným trestem a pětimilion­ovou pokutou. Salmon svou vinu odmítá. Tvrdí, že zakládací listinu Univerzity Karlovy koupil od starožitní­ka v Rakousku a že s prodejem dalších dvou listin nemá nic společného.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia