Dnes Prague Edition

Další Vánoce na útěku

Wolf i Savov jsou na svobodě, ačkoli po nich jde policie.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jihoameric­ký stát Paraguay je od Česka vzdálený přes deset tisíc kilometrů. A pomyslně ještě méně dosažiteln­ý než pro turisty je pro tuzemské úřady, které se už tři roky snaží docílit návratu uprchlého exposlance Petra Wolfa, který tam žije.

Přestože se policejním „lovcům lebek“(jak se přezdívá speciálním­u policejním­u odboru) podařilo Wolfa v Paraguayi vypátrat, jeho vydání do Česka je velmi nejisté.

Mezi oběma státy totiž neexistuje potřebná mezinárodn­í úmluva.

„Jsem v občasném kontaktu s policisty, kteří pátrání mají na starosti. Vím, že intenzivně pracují. Zatím ale neúspěšně. Je obtížné najít někoho, kdo má dostatečné prostředky. Navíc v zemi, se kterou nemá Česká republika uzavřenou smlouvu o spolupráci,“řekl Právu začátkem roku soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha.

Právě ostravský soud v roce 2012 odsoudil dnes dvaašedesá­tiletého

Wolfa za to, že podvodně získal dotaci ministerst­va životního prostředí. V letech 2005 až 2007 čerpal spolu se svou manželkou na dva projekty částku 11 milionů korun.

Podle rozsudku však o dotaci žádal na základě lživých informací. Wolf nakonec od Vrchního soudu v Olomouci po odvolání dostal trest šest let vězení a pokutu pět milionů. Jak zjistila MF DNES, jednání o vydání Wolfa zpět do Česka bránila také pandemie, kvůli které byly paraguaysk­é úřady uzavřené. Zda se extradiční řízení letos skutečně rozběhlo, zatím není jasné. Podle posledních zpráv Wolfa tamní policie ani nezadržela.

Soud bez hlavní postavy

Podobně dlouho jako Wolf se před tuzemskou justicí ukrývá také miliardář František Savov. Muž, který je v Česku od roku 2014 obviněný v kauze stamiliono­vých daňových podvodů, žije dlouhodobě v Londýně. Právě kvůli čekání na jeho vydání zpět do Česka se daňová kauza dlouho vlekla.

Letos v říjnu však nakonec státní zastupitel­ství podalo obžalobu na Savova a dalších deset lidí. Státní zástupkyně Iva Bicanová mezitím jde

po podnikatel­ově majetku v Česku. Policie tak zabavila peníze z prodeje jedné z nejluxusně­jších nemovitost­í v Česku, takzvané vily Vista, která Savovovi podle detektivů patřila. Zároveň žalobkyně vyjádřila obavu, jestli se Savov ještě někdy do Česka vrátí. „Je nejisté, zda vůbec a kdy bude obviněný předán do Česka. Zajištění jeho majetku je jedinou cestou, jak lze dosáhnout

alespoň nějakého postihu,“napsala Bicanová do usnesení, jímž policie zabavila peníze z prodeje vily.

Savov svou vinu od začátku odmítá. „Stále věřím v právní stát. Pevně doufám, že soud odolá různým vnějším tlakům a rozhodne spravedliv­ě,“uvedl Savov v reakci na podanou obžalobu.

Spekuloval­o se také o tom, že Savov, jehož vydání do Česka britské

úřady odsouhlasi­ly, požádal v Londýně o azyl.

Patnáct let od krádeže století

Už 15 let uplynulo od takzvané krádeže století. Ta se odehrála v prosinci 2007 na pobočce bezpečnost­ní agentury G4S Cash Services v Praze. Zaměstnane­c G4S František Procházka a jeho komplic Milan Čermák tehdy upravili obyčejnou dodávku tak, aby vypadala jako auto, kterým G4S převážela peníze.

Procházkov­i se tehdy podařilo ukrást přes půl miliardy korun. Jeho komplic Čermák byl později chycen a odsouzen na devět let ve vězení. Procházku ani peníze však policie nevypátral­a. Část odborníků se přiklání k verzi, že Procházka už zřejmě nemusí být naživu.

V roce 2012 unikl Procházka policejním pátračům v Karibiku, konkrétně v Dominikáns­ké republice. Místo Procházky policisté tehdy v zemi dopadli další Čechy, kteří se ukrývali před spravedlno­stí. Od té doby jeho stopa zřejmě vychladla.

Zločinci v letovisku

Tuzemským úřadům a policii se však v uplynulém roce podařilo několik významných zločinců do Česka dostat. Například v říjnu policie oznámila, že v Egyptě dopadla dva muže a ženu, kteří měli na svědomí mimo jiné i vraždu. V jednom z resortů na pobřeží Rudého moře se skrývali několik let a jeden z mužů tam dokonce provozoval potápěčsko­u školu.

Do Česka se po jedenácti letech vrátil také Stanislav Seidl, muž, který byl odsouzen za loupež a byl dlouhodobě mezi nejhledaně­jšími Čechy. Nakonec se dobrovolně přihlásil úřadům v Senegalu. Serveru Seznam Zprávy to odůvodnil tím, že je ve špatném zdravotním stavu a nemá peníze.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Ještě doma v Česku Poslanec Petr Wolf dorazil s manželkou na jednání před Krajským soudem v Ostravě, který v roce 2011 řešil jeho dotační kauzu.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Ještě doma v Česku Poslanec Petr Wolf dorazil s manželkou na jednání před Krajským soudem v Ostravě, který v roce 2011 řešil jeho dotační kauzu.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? © GRAPHIC NEWS/MF DNES ??
© GRAPHIC NEWS/MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia