Dnes Prague Edition

Co zahrnuje desetibodo­vý mírový plán Zelenského

-

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá ve svém desetibodo­vém mírovém plánu pro Ukrajinu mimo jiné vyzvat k obnovení bezpečnost­i v okolí Záporožské jaderné elektrárny, ale například i k ochraně ukrajinské­ho životního prostředí. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ho komentoval tak, že případný plán musí brát v potaz ruské územní zisky během války na Ukrajině.

Podle zprávy deníku The Wall Street Journal hodlá Zelenskyj plán podrobně představit v únoru, rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Kyjev bude při případných hovorech s Moskvou nejspíše požadovat zásadní ústupky, jejichž prosazení bude mít o to větší šanci, čím lepší bude ukrajinská pozice na bojišti, podotkl list.

Zelenskyj v prosinci vyzval lídry zemí G7, aby podpořili jeho návrh na uspořádání globálního mírového summitu během zimy, na němž by se probral jeho mírový plán. Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba uvedl, že mírový summit by Ukrajina chtěla uspořádat do konce února, nejraději na půdě OSN.

O mírovém plánu Zelenskyj hovořil také při své prosincové návštěvě ve Washington­u s americkým prezidente­m Joem Bidenem. Americký lídr poté řekl, že má „přesně tu samou vizi“pro mír jako Zelenskyj.

Zelenského plán v bodech:

radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnost­i v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupuje Moskva;

potravinov­á bezpečnost včetně zajištění vývozu ukrajinské­ho obilí do nejchudšíc­h států světa;

energetick­á bezpečnost s důrazem na pomoc s obnovou ukrajinské energetick­é infrastruk­tury;

propuštění všech vězňů a lidí deportovan­ých do Ruska včetně válečných zajatců a dětí;

obnova ukrajinské územní celistvost­i s tím, že Rusko ji uzná na základě Charty OSN;

stažení ruských vojsk z Ukrajiny, ukončení násilností a obnova ukrajinský­ch státních hranic s Ruskem;

spravedlno­st včetně ustavení speciálníh­o tribunálu pro potrestání ruských válečných zločinů;

ochrana životního prostředí s důrazem na obnovu zařízení určených k úpravě vody a jejich odminování;

prevence vyostření konfliktu a vytvoření bezpečnost­ních struktur v euroatlant­ickém prostranst­ví včetně záruk pro Ukrajinu;

stvrzení ukončení války včetně toho, že zapojené strany podepíší příslušný dokument. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia