Dnes Prague Edition

Proč Tálibán válčí se ženami

Pro ženy se Afghánistá­n pod islamistic­kým hnutím stal klecí. Tálibánci ale věří, že konají dobro.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Když se Tálibán loni v srpnu po šokujícím stažení Američanů bleskově chopil v Afghánistá­nu moci, vypadalo to, že radikální islamistic­ká organizace se hodlá distancova­t od své krutovlády v 90. letech a představí světu umírněnějš­í tvář.

Mimo jiné se Tálibán zavázal k respektová­ní práv žen včetně studia na univerzitá­ch.

Nyní se bradatí válečníci vybarvili a ukázali, jak naivní Američany při vyjednáván­í obalamutil­i. Žádný „moderní“Tálibán není a nebude. Mezinárodn­í uznání, prosperita země, to všechno zajímá jeho vůdce až na druhém místě. Jejich snahám jednoznačn­ě vévodí prosazován­í ideologie, hluboce zakořeněné v jejich vlastní odrůdě politickéh­o islámu a prastarých afghánskýc­h kmenových kódech. Jejím základem je „přísnost na ženy“.

Podle vlastní verze islámského práva tálibánci postupně zakázali ženám prakticky všechno, co je v jiných zemích, včetně islámských, běžné a samozřejmé. Ženy a dívky nesmějí do parků ani do tělocvičen, v řadě odvětví mají zákaz pracovat, mají omezeno cestování, čelí plošnému zákazu vzdělávání, nesmějí se zaměstnat v nevládních organizací­ch, mají přísně předepsáno, jak se (ne)mohou oblékat.

„Afghánistá­n se stal pro ženy klecí,“řekla BBC afghánská akademička Humaira Kaderiová, která nyní žije v USA. „Přála bych si, aby bůh ženy vůbec nestvořil. Pak by s námi nemohli zacházet jako se zvířaty,“reagovala v slzách 19letá Afghánka, která se chystala nastoupit na vysokou školu.

Nejde jen o zmařené sny mnoha rodin, které chtěly mít ze svých dcer lékařky, učitelky nebo inženýrky. Nejde jen o škody, které to zdevastova­nému afghánském­u hospodářst­ví přináší. Vypadá to, že mulláhové by ženy nejraději vymazali z povrchu zemského. Vlastně se to nedá jinak nazvat než cílená válka proti vlastním ženám. Proč?

Nábožensky podbarvený strach

To mají ti, kteří se považují za nepřemožit­elné bojovníky, z něžnějšího pohlaví takový strach? Nebo co je za tímto urputným pronásledo­váním a ponižování­m žen a dívek?

Podle znalců a psychologů nevychází u islamistů iracionáln­í postoj k ženám z nějaké obecné nechuti k nim, spíše jde o nábožensky interpreto­vaný strach z nich jako zdroje pokušení, které může vést k hříšnému sexuálnímu chování. Byť by se „hříšně“choval muž, na vině je žena, protože ho „svedla“.

„To, co výhradně mužské tálibánské bratrstvo odlišuje od ostatních islamistic­kých skupin, jsou vůči ženám vysoce represivní kmenové zvyklosti zakotvené v jeho ideologii,“tvrdí Muhammad Modek, bývalý afghánský velvyslane­c v Egyptě. Základní součástí kmenových zákoníků je podle něho vymezení úzkého prostoru pro ženy. „Existují jako majetek mužů. Například znásilnění ženy není považováno za špatné kvůli samotnému fyzickému napadení, ale protože představuj­e pošlapání cti muže,“dodal.

V logice extremistů, pokud patriarchá­lní sociální systém může ovládat prakticky každý aspekt života žen, zvláště ve veřejném prostoru, pak je riziko pokušení páchání hříchů v očích Boha zmírněno. Pokud už tedy ženy musí vstoupit do veřejného prostoru, pak se po nich požaduje, aby se staly „neviditeln­ými“.

V islámu sice neexistuje koncept prvotního hříchu, nicméně v průběhu jeho historie vykládali duchovní (muži) korán podle svých příslušnýc­h kulturních omezení. Tedy mužskou optikou tradiční patriarchá­lní společnost­i.

Útok na čest mužů

Řada tálibánců byla indoktrino­vána oním iracionáln­ím strachem z žen od vesnických mulláhů při studiu v madrasách (seminářích), kde jim vtloukali do hlavy puritánský islám a navíc byli fyzicky izolováni od ženské populace. Všechny tyto faktory přispěly ke strachu Tálibánu z žen a ještě ho prohloubil­y. Proto se islamisté cítí být nuceni co nejvíce ženskou populaci omezovat a kontrolova­t – aby veřejná sféra neupadla do chaosu vyvolaného ženami coby „zdroji hříchu“. Vlastně se domnívají, že tím „konají dobro a zakazují zlo“. Tvrdí také, že ženy a dívky, jimž je odepřeno vzdělání a zaměstnání, nemohou pro muže představov­at „společensk­ou hrozbu“.

Prosazován­í ženských práv pak tálibánci vykreslují jako „útok na čest mužů“. „Tálibán definuje účel své války proti ženám jako očistu společnost­i od hříchů,“uvedl profesor Alí Amiri, který před islamistic­kým hnutím prchl z Afghánistá­nu.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk však předevčíre­m v reakci na stupňující se pronásledo­vání žen v Afghánistá­nu uvedl: „Žádná země nemůže přežít, pokud vyloučí polovinu své populace.“

 ?? Foto: ČTK ?? Škola duchů Školačka Halimah stojí v prázdné třídě v Kábulu. Po zákazu vzdělávání žen a dívek je podobných „škol duchů“v zemi většina.
Foto: ČTK Škola duchů Školačka Halimah stojí v prázdné třídě v Kábulu. Po zákazu vzdělávání žen a dívek je podobných „škol duchů“v zemi většina.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia