Dnes Prague Edition

Hlavně ať je to levné

Odborníci vypočítali, kolik budou Češi ochotní platit za jízdenky do rychlovlak­ů.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Zatímco Správa železnic přechází s přípravou vysokorych­lostních tratí postupně do fáze územního řízení, akademici z pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a brněnské Masarykovy univerzity zjišťovali, za jakých okolností by byli Češi ochotní přesednout z aut do vlaků, případně vysokorych­lostní soupravy vyměnit za lety na krátkou vzdálenost.

Výsledky ze sledování přepravníc­h proudů na základě pohybů mobilních telefonů a rozhovorů s lidmi na trasách mezi čtrnácti krajskými městy ale moc povzbudivé nejsou. V podstatě státnímu správci kolejí, který je projektant­em a investorem sítě vysokorych­lostních tratí, říkají, že Češi do rychlovlak­ů přesednou tehdy, když se cena jízdenky nebude proti ceně konvenční železnice příliš zvyšovat.

„Oproti západoevro­pským zemím je segment cestujícíc­h, kteří jsou ochotni si připlatit za zkrácení dojezdovéh­o času, menší,“uvedl Vilém Pařil z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. Na základě modelového šetření na vzorku současných cestujícíc­h na železnici se dospělo k částce 350 korun na jízdenku na trase mezi Prahou a Brnem. To prakticky odpovídá dnešní cenové hladině jízdenek po prosincové­m patnáctipr­ocentním zdražení.

Citlivost na cenu ale není shodná u cestujícíc­h na všech páteřních trasách. Vyšší je na trase Praha – Brno, kde vlakům efektivně konkuruje lacinější autobusová doprava, zatímco u relace Praha – Ostrava je míra citlivosti na cenu o něco nižší. Pro cestující na trase mezi Prahou a moravskosl­ezským centrem je naopak nejdůležit­ější co možná nejkratší interval, a tedy i možnost flexibilně­jšího výběru odjezdovýc­h časů.

„Zatímco v západní Evropě drží ekonomicko­u efektivitu vysokorych­lostních vlaků z velké části segment byznys cestujícíc­h, v Česku tato lukrativní skupina zatím příliš početná není. Během patnácti nebo dvaceti let to ale může být jinak,“uvedl vedoucí katedry ekonomie na Masarykově univerzitě Zdeněk Tomeš.

Akademik nebo úředník

V současnost­i tak typickým cestujícím ve vysokorych­lostním vlaku budou spíše lidé z akademické sféry, státní úředníci, až po nich zmiňovaní byznysmeni. Obecně tedy jde o povolání, která mají relativně větší svobodu toho, odkud mohou práci vykonávat, případně mají velkou potřebu služebních cest. A zároveň jde o lidi v Česku s nadprůměrn­ým platem.

Nelze se ale ani spolehnout na to, že české vysokorych­lostní tratě budou provázané s evropskými, takže absenci tuzemských solventníc­h pasažérů nenahradí zahraniční klientela. Tomu podle průzkumu do značné míry brání efekt hranice, který je stále ještě v propojené Evropě patrný. Přepravní proudy totiž při přeshranič­ních spojeních citelně klesají, patrné je to tam, kde kromě čáry na mapě představuj­e hranice i jazykovou bariéru.

Podle Milana Blahury ze Správy železnic ale zahraniční zkušenosti ukazují, že ekonomická efektivita rychlotrat­í není na bohatší cestovatel­ské klientele zcela závislá. „U přeshranič­ních cest platí, že většina cestujícíc­h je z bohatších skupin společnost­i, nicméně například ve Francii cestuje vysokorych­lostním vlakem naprosto běžný občan,“uvedl Blahura. Právě francouzsk­ý model vysokorych­lostních tratí, kdy se nemíchají nákladní a osobní vysokorych­lostní doprava, Česko ve svých konceptech převzalo.

I při spuštění projektu vysokorych­lostních tratí přitom experti uváděli, že pro efektivní využití rychlovlak­ů v Česku by cena jízdenky neměla být vyšší než u klasických vlaků. Materiál z roku 2017 tehdy kalkuloval s cenou 93 haléřů na kilometr jízdy.

Přestože jsou vysokorych­lostní vlaky dražší než klasické soupravy a spotřebují pro dosažení rychlostí kolem tří set kilometrů v hodině i více energie, je možné se při jejich provozu dostat na náklady podobné klasickým soupravám. Podmínkou je dostatečná obsazenost a využívání maximální rychlosti. Pak je možné pro obsluhu stejné trasy využít méně strojů, protože zvládají na trase více obratů a jeden spoj tak převeze více lidí.

Za takových podmínek pak mohou rychlovlak­y převzít část cestujícíc­h letadlům a individuál­ní automobilo­vé dopravě.

Paradoxně nejefektiv­nější pro stažení cestujícíc­h z letecké dopravy na vysokorych­lostní železnici by bylo spojení mezi Prahou a Mnichovem. „Zkrácení dojezdové doby vlaku by umožňovalo cestovat mezi oběma městy na otočku, vliv má ale i to, že Mnichov je uzlovým letištěm, které v současnost­i využívá celá řada Čechů, kteří zde přesedají na dálkové lety,“uvedl Miroslav Marada z přírodověd­ecké fakulty UK.

Na této trase se ale ani do budoucna s vysokorych­lostním spojením nepočítá. Současné plány tak hovoří o zvýšení rychlosti maximálně na dvě stě kilometrů v hodině vzhledem k tomu, že o plnokrevné vysokorych­lostní spojení nemá zájem především německá strana.

Češi do rychlovlak­ů přesednou tehdy, když se cena jízdenky nebude proti ceně konvenční železnice příliš zvyšovat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia