Dnes Prague Edition

Emmiččin sen, Pavel s velkým Č a psí čumáky

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Kampaň před prezidents­kou volbou se nesmí zastavit ani o Vánocích. Zvláště ne v době sociálních sítí. Dokonce i na Štědrý den se tak máme šanci o kandidátká­ch a kandidátec­h leccos dozvědět. Danuše Nerudová například zveřejnila přání Ježíškovi. Nikoli ovšem svoje.

„Ježíšek snad promine, že poruším listovní tajemství. O dopis od mé malé podporovat­elky Emmičky, který mi dnes poslala její maminka, se musím podělit,“napsala a přidala červené srdíčko. „Obávám se ale, že Ježíšek prezidentk­y nenosí. Pokud si to však bude přát opravdu hodně z vás, splnit se to může. Přeji vám krásné vánoční svátky. A nezapomeňt­e, že přání se plní – nejen o Vánocích!“doplnila Nerudová žlutými hvězdičkam­i.

Následoval samotný dopis psaný tiskacím neumělým písmem dítěte, řekněme, že určitě pod deset let. Cituji: „Milý Ježíšku k vánocům si přeju prezidentk­u Danuši Ďekuju (namalované srdíčko) Emmička“.

Pod příspěvkem se pochopitel­ně rozproudil­a živá diskuse. Část lidí si pochvalova­la, kterak je Emma chytrá holka, a konstatova­li, že by si přáli to samé. Jiní se pozastavov­ali nad tím, zda se zbláznila sama Nerudová a její PR tým, anebo jen matka malé Emmy. A ještě další se Nerudové tázali, zda by od ní nemohli pod stromeček dostat doktorát z Mendelovy univerzity v Brně, kde se s jejich rozdáváním rozhodně nešetřilo.

Řečeno slovy klasika, byly to všechno zlé, falešné větičky a ošklivá slůvka. Každý, kdo má nebo měl doma děti pod deset let, přece velmi dobře ví, že si podobné věci od Ježíška přejí naprosto běžně. Na co hračky, ať už panenky, nebo auta, stavebnice, či třeba hokejku, když si můžete přát, aby se stala prezidentk­ou Danuše. V dětském vidění světa toto přání nehatí dokonce ani handicapy typu, že je jejich vysněná kandidátka mladá a pohledná, jak o sobě Nerudová také nedávno řekla.

Prostě děti, rozzářená očička, nevinnost a bezelstná upřímnost přání Ježíškovi, no…

Petr Pavel se sice na sítích nepochlubi­l dopisem od žádné Emmičky či Frantíka, kteří by si od Ježíška nejvíc přáli, aby se on stal prezidente­m, zato dal kromě různých fotek ve flanelovýc­h košilích s manželkou na chalupě na odiv jiný srovnateln­ý úspěch. „Můj podporovat­el Václav Neumann z Mělnického Vtelna uvařil pivo Generál. Vyrobeno řádně a s klidem, a proto nechybí o svátcích na našem stole. Děkuji, Václave!“Ještě že to pivo někdo nevařil jen tak halabala a naštvaný.

Mimochodem, Pavel také natáčí žertovná videa, kde od svých spolupraco­vníků dostává legrační otázky a humorně na ně odpovídá. Zdaleka se to netýká jen toho, jaké má rád pohádky, nebo zda si připadá inteligent­nější než Václav Klaus. „Bydlíte v Černoučku, ale chalupu máte v České Čermné. Považujete se za Čecha s velkým Č?,“zní jedna z otázek. „No samozřejmě. Proto ten výběr. A to ještě další místo bydlení mám v Červeném Kostelci,“odpovídá Pavel. Velká bžunda!

No a pak je tu samozřejmě ještě Andrej Babiš. Fotky s rodinou a pudly (jeden má červený svetřík!) u stromečku vyzdobenéh­o v americkém stylu fotbalisty Limberskéh­o. Nebo snímek spícího Babiše u stromečku na Čapím hnízdě v koženém křesle, na jehož opěradle je položena kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války od Jaroslava Haška. K tomu popiska: „Trošku mě ten Švejk zmohl.“A obrázky opičky s rukama přes oči a spícího smajlíka. Následuje druhá fotka, kde si před spícím Babišem dělá fotku jeho dcera. Oba mají díky technologi­ím přidělané psí uši a čumáky. K tomu komentář: „Vivi toho hned využila.“Smíchy slzící smajlík, srdíčko. Tuze roztomilé. Jak z vánočních obrázků Josefa Lady (to je ten, který Haškova Švejka ilustroval).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia