Dnes Prague Edition

Splněný úkol s několika „ale“

Vousaté bruselské rčení říká, že každé předsednic­tví je úspěšné. Český půlrok od července do prosince roku 2022 se nicméně opravdu povedl. Ovšem s několika „ale“, na něž je třeba myslet.

- Petr Kaniok Mezinárodn­í politologi­cký ústav, Masarykova univerzita

Prvním „ale“jsou souvislost­i. Ať se to někomu líbí, či ne, na začátku všeho je vždy kontext. A ten byl pro českou vládu paradoxně příznivý, byť se to tak na první pohled nemuselo jevit. Vlivem několika faktorů se od českého předsednic­tví nic moc nečekalo. Zaprvé, předchozí kabinet Andreje Babiše měl k českému mandátu, kulantně řečeno, odtažitý vztah a připravova­l se na něj jako na nutné zlo. Zadruhé, vláda Petra Fialy měla na přípravu extrémně málo času. Zatřetí, válka na Ukrajině, která propukla pár měsíců před startem předsednic­tví a do jeho už tak hektických příprav „hodila vidle“. České předsednic­tví tak mohlo jen překvapit, úspěchem bylo vlastně všechno kromě případného opakování katastrof typu pád vlády, Entropa či nepřátelsk­é dohadování se s Francií, jež do značné míry charakteri­zovaly první české předsednic­tví z roku 2009.

Velmi nízko položená laťka však, což je druhé „ale“, vystavila tristní účet dosavadním­u 18 let trvajícímu přístupu české politiky k evropské integraci a členství v EU. Téměř všechny garnitury, které se po vstupu do Unie v roce 2004 vystřídaly u moci, by si mohly podat ruce v konstrukci jeho problemati­ckého uchopení. Ať už socialisti­cké doslovné přejímání bruselskýc­h frází, mravokárné okopávání kotníků kabinetů vedených ODS či Babišův přístup k EU jako k bankomatu nevytvořil­y žádné pozitivní koncepty toho, jak chce Česká republika v Unii fungovat, a už vůbec se nehlásily k evropské integraci jako k české vlastní věci. Naopak. Před druhým předsednic­tvím tak v české politice namnoze převládal postoj k EU jako k cizímu a de facto naoktrojov­anému „Bruselu“. Úspěch, který přišel v druhé půlce roku 2022, tak nastal „navzdory“a mimo dosavadní dlouhodobý kontext české evropské politiky.

Evropa jako úkol. Ale jaký?

Předsednic­ké heslo „Evropa jako úkol“, odkazující k Václavu Havlovi, bylo na začátku ironizován­o, hlavně kvůli vztahu části ODS k prvnímu českému prezidento­vi. I tak se ale předsednic­kému kabinetu podařilo tomuto heslu dostát. Jak politikové, tak státní správa totiž pochopili, v čem spočívá smysl a hlavní úkoly předsednic­tví Rady EU. Těmi nejsou hektické svolávání Evropských rad nebo slibování bombastick­ých posunů ve velkých tématech. Na to první totiž nemá předsednic­tví moc (Rada EU a Evropská rada jsou dvě odlišné instituce), na to druhé pak čas. Za šest měsíců, po které předsednic­tví trvá, totiž nelze očekávat zahájení a dokončení legislativ­ního procesu ani v nekonflikt­ních a malých položkách. Hlavní podstata předsednic­tví – v onom „úkolu“– je něco úplně jiného. A to trpělivé a naslouchaj­ící vyjednáván­í jak mezi státy, členy Rady EU, tak mezi Radou EU, za kterou předsednic­tví vystupuje, a Evropským parlamente­m.

České předsednic­tví oba typy vyjednáván­í – těžko říct, který je přitom náročnější – zvládlo bravurně. Paradoxně přitom bylo úspěšné také v oněch velkých agendách, jako je energetika či ochrana životního prostředí. Trpělivost a hledání kompromisu se pak také propsaly do udržení jednoty členských států směrem k Rusku. Což nebyla a není samozřejmo­st, protože řada predikcí tvrdila, že s příchodem podzimu a časné zimy se soudržnost sedmadvací­tky rozdrolí. Jinak řečeno, vlastním upozaděním se – ono možná nebylo ani upozaďovat co, protože Česká republika žádné dlouhodobé silné evropské zájmy nemá – Česko odvedlo velmi kvalitní standard zkušené západoevro­pské země. Který ovšem s českým kontextem vedl k dojmu zázraku.

Neviditeln­ý eurominist­r

Poslední dvě „ale“se pak vážou k udržitelno­sti předsednic­tví. Česká vláda vůbec nezvládla komunikaci předsednic­tví směrem k vlastním občanům. Jistě, lze uvést řadu polehčujíc­ích okolností. Například nepřející a na každou chybu čekající opozici, která by viditelněj­ší komunikačn­í a marketingo­vou kampaň o předsednic­tví a EU obecně nejspíše hbitě označila za propagandu. Či objektivní potřebu věnovat se řešení věcných politickýc­h problémů. Nebo výše zmíněný vyjednávac­í a kompromis hledající styl předsednic­tví, který je komunikova­telný obtížně. Smutnou skutečnost­í ale zůstává, že s žádným kreativněj­ším marketinge­m se nepočítalo od samotného začátku. Tristní je toto podcenění ze dvou rozměrů. Zaprvé, těžko si představit vhodnější dobu pro srozumitel­nou populariza­ci evropské integrace. Zadruhé, podcenění komunikace nedává smysl ani z institucio­nálního pohledu. Vláda Petra Fialy v souvislost­i s předsednic­tvím zřídila post ministra pro evropské záležitost­i, kterou obsadil Mikuláš Bek. Jeho role během českého mandátu však byla takřka neviditeln­á. V evropské rovině sice Bek odřídil několik Rad pro všeobecné záležitost­i, doma o něm ale nebylo ani vidu, ani slechu. Přitom právě domácí rozměr předsednic­tví mohl dát jeho úřadu aspoň nějaký smysl.

Posledním „ale“– zároveň možná nejdůležit­ějším“– je, co Česká republika a vláda udělají s desítkami schopných lidí, kteří během předsednic­tví nabrali obrovské kontakty a know-how. Nejedná se jen o kariérní diplomaty či zaměstnanc­e příslušnýc­h oborů z ministerst­ev, ale také o stážisty, kteří úspěchu předsednic­tví výrazně napomohli. Pokud si tyto motivované, jazykově a komunikačn­ě nadprůměrn­é lidi nechá utéct stejně blahosklon­ně jako v roce 2009, zůstane z předsednic­kého úspěchu jen vzpomínka. A to už po pár měsících.

O Mikuláši Bekovi nebylo doma ani vidu, ani slechu. Přitom domácí rozměr by dal jeho úřadu smysl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia