Dnes Prague Edition

Čas na inventuru státních svátků

- Antonín Rašek sociolog

Udělat něco smysluplné­ho se státními svátky, to zraje u nás už řadu let, stejně jako zrušení letního času. Jenže naše vlády s tím nedělají nic, o to méně Evropská unie. Dánská vláda premiérky Mette Frederikse­nové je razantnějš­í, chce zrušit jeden ze státních svátků, takzvaný Store Bededag (Velký modlitební den), který se v Dánsku slaví od roku 1686 vždy v pátek před čtvrtou nedělí po Velikonocí­ch. Premiérka to zdůvodňuje rusko-ukrajinsko­u válkou a nutností zvýšit vojenský rozpočet na dvě procenta HDP. Protestuje proti tomu jen část náboženské komunity a pekaři, kteří ze svátku mají profit.

Nepatříme zrovna k zemím, které by si na svátky kdovíjak potrpěly, jako je na ně v Evropě nejštědřej­ší Norsko, ale i Německo, Rakousko či třeba Slovensko. Ty naše tradiční i novodobé se lehce vejdou do pouhého čtrnáctide­nní. Navíc mnohdy padnou na sobotu a neděli nebo se překrývají. Přesto je o čem přemýšlet. Máme sedm státních svátků i sedm svátků ostatních, tedy třináct nepracovní­ch dní (1. leden je v obou kategoriíc­h). Máme i patnáct významných dnů a čtyři ostatní významné dny, ale ty v této úvaze nehrají roli, ačkoli jsou někdy významnějš­í než svátky státní.

Nejen z historický­ch důvodů se ze státních svátků těžko připravíme o 1. leden a z ostatních o 1. květen. Jeden je navíc po silvestru, druhý je nejen svátkem práce, ale i lásky. Stejně tak dále budeme chtít slavit Velikonoce a Vánoce. O ostatních svátcích už tu více či méně můžeme diskutovat.

První, co mnohé lidi napadne, je to, proč máme státní svátek Cyrila a Metoděje, Jana Husa a knížete Václava, ne však svátek Karla IV., nejuznávan­ější postavy českých dějin, Jana Amose Komenského nebo Tomáše G. Masaryka? Konfrontač­ní je 1. květen. 28. říjen je vlastně svátkem již neexistují­cího státu. 17. listopad je pak rok od roku jen příležitos­t, zvláště pro starší generace, jak současný režim srovnávat s minulým.

Důvody, proč s našimi svátky něco udělat, jsou v podstatě tři. První realistick­ý: svátky většinou neslouží záměru, proč byly přijaty, většina lidí je do značné míry ignoruje, mnozí ani nevědí, co se vlastně slaví, a způsob oslav k jejich osvětě příliš nepřispívá. Druhý důvod je racionální: podnikatel­é dávají najevo, že svátky neorganick­y rozbíjejí pracovní týdny. Třetí důvod je obecnější: svátky narušují i navyklý rytmus osobního a rodinného života. A kdo chce, může si k tomu teď přidat ještě důvod dánský.

A jakou kompenzaci občanům za zrušení šesti svátků nabídnout? Určitě by uvítali volno mezi Vánocemi a Novým rokem. A možná prodloužit i Velikonoce o Zelený čtvrtek. Evropa přece jen vyrůstala na křesťanské tradici.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia