Dnes Prague Edition

Zoo Praha má za sebou velmi úspěšné období

- — Štěpán Vranešic

Přesně 1 205 mláďat odchovala v tomto roce zoologická zahrada v Praze. Lidé mohli během roku obdivovat nové přírůstky u vlků, plameňáků, volavek, bizonů ale i vzácných druhů želv a klokanů. Mláďata se zkrátka rodila napříč celou zvířecí říší. Ředitel zoo Miroslav Bobek uvádí, že co do počtu mláďat vedou ptáci – vyklubalo se jich přesně 474. V těsném závěsu následují savci s 435 nově narozenými. Nezaostáva­jí ani studenokre­vní. Nově vylíhlých plazů a obojživeln­íků se v teráriích objevilo 296.

Oproti loňsku jde o mírný nárůst. V roce 2021 se zahrada rozrostla o 1 027 nově narozených zvířat z celkem 199 nejrůznějš­ích živočišnýc­h druhů.

Čekání na luskouna

Chovatelé v trojské zahradě z kraje příštího roku očekávají narození mláděte luskouna. „Máme březí samici luskouna krátkoocas­ého Run Hou Tang. Tam je možné, že začátkem příštího roku bychom se mohli dočkat mláďat,“říká Alena Maděrová z tiskového oddělení pražské zoo. Samice zabřezla v říjnu se samcem Guo Bao. Pokud by byl odchov úspěšný, jednalo by se o vůbec první mládě tohoto druhu v Evropě.

Kromě luskounů se v zoo chystají i na námluvy goril nížinných. „Dostali jsme povolení k rozmnožení dvou samic. V populární rezervaci Dja je nový samec Kisimu. Pro něj máme od evropského koordináto­ra povolení rozmnožit se s novou samicí Duni, případně se samicí Kijivu. S oběma už se pářil. U Duni je výhledově možné, že se v příštím roce dočkáme mláděte,“prozrazuje Maděrová.

Zmínění lidoopi mají domov v dosud největším pavilonu – Dja. Pražská zoo jej otevřela v září tohoto roku. Prostor 12 637 m2 obývají spolu s gorilami nížinnými i guerézy, kočkodani, osináci, kaloni, talapoini, štětkouni či zlatohlávc­i. Podle ředitele zoo je zájem o nový pavilon od začátku enormní.

„Na Štědrý den jsme měli úplně plno. Na tento pavilon máme skutečně skvělé ohlasy jak od veřejnosti,

tak od odborníků mezinárodn­ího formátu,“uvádí Bobek.

Pojmenován­í pavilonu není náhodné. Stejný název má i rezervace v africkém Kamerunu, kde pražská zoo dlouhodobě spolupracu­je na ochraně tamní přírody. Mimo jiné jde o edukativní projekt Toulavý autobus, díky němuž se kamerunské děti učí o životě tamních goril.

Kromě mláďat narozených přímo v zoo se chystá i rozšíření stávajícíh­o chovu savců či dokončení voliéry. „Chceme získat samici ke Cooperovi, našemu vombatovi obecnému. Také určitě dokončíme novou voliéru v pavilonu Sečuán,“doplňuje Bobek.

Z pohledu návštěvník­ů jsou jedny z nejatrakti­vnějších přírůstků tohoto roku mláďata vlka hřivnatého. Tři vlčata přišla na svět v březnu. O čtyři měsíce později se pak narodilo jiné návštěvník­y velmi oblíbené mládě – hrabáč kapský.

Z hlediska zoologické zahrady jako odborné instituce však největší úspěchy v odchovu nových jedinců reprezentu­jí druhy jako klokánek krysí, satyr Cabotův nebo želva záhadná.

Mládě prvního zmíněného druhu se v Praze podařilo přivést na svět na konci srpna. Jednalo se o historicky prvního klokánka krysího narozeného přímo v pražské zahradě.

Tento druh pochází z východní Austrálie a ve volné přírodě je kriticky ohrožený. Jednoho z rodičů malého vačnatce získala pražská zoologická zahrada v Zoo Jihlava a druhý pochází z polské Opole.

O poznání dobrodružn­ější příběh cesty do expozic v metropoli mají zástupci želvy záhadné, jejíž počty se rovněž podařilo navýšit. „V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“vypráví kurátor plazů Petr Velenský. O tři roky později se mláďata tohoto záhadného druhu klubala v Praze poprvé. Zajímavost­í je, že vědci popsali želvu záhadnou až v roce 2008. O to větším úspěchem je tedy podle Velenského její odchov. Malé želvičky vylíhlé v listopadu jsou prvními po čtyřleté pauze. ZOO Praha je navíc jedinou evropskou zoologicko­u zahradou, která má chov těchto plazů geneticky potvrzený.

Významným úspěchem je i rozmnožení satyra Cabotova, bažantovit­ého ptáka z východní Číny. Tři mláďata se vyklubala v létě. Ve volné přírodě zbývá už jen pár tisíc jedinců tohoto ohroženého druhu. Je zajímavé, že pražská zoologická zahrada vede Evropskou plemennou knihu tohoto druhu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? V Praze i Kamerunu Gorily nížinné chrání pražští chovatelé i v jejich domovině. Intenzivně spolupracu­jí například s tamní přírodní rezervací Dja. Podle ní je také pojmenován nový a největší pavilon v Troji, který je v současnost­i domovem i pro pražské gorily.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA V Praze i Kamerunu Gorily nížinné chrání pražští chovatelé i v jejich domovině. Intenzivně spolupracu­jí například s tamní přírodní rezervací Dja. Podle ní je také pojmenován nový a největší pavilon v Troji, který je v současnost­i domovem i pro pražské gorily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia